Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 18:16, 30 mar 2015

Iwk4 napisał(a)
U mnie też wiatr hula, jest zimno i deszczyk pada. Bogdziu, pozdrawiam
Dawno fotek nie było :

Jak nie ma słońca to kwiaty skulone , brzydko wyglądają. Kwitną teraz szczególnie przylaszczki , byłoby niebiesko ale kwiatki pozwijały i żadne widoki. Zakwitły jeszcze krokusy Ruby Giant rosnace w cieniu, zaczynaja zawilce ale to wszystko nie ma uroku przy takiej pogodzie. To wczorajsze zdjecia.

Bogdzia 19:34, 30 mar 2015

Agania napisał(a)
Ja w tym roku z niczym nie eksperymentuję, chociaż chciałabym, bo co roku, coś z ogrodu wypada po zimie, czy to łagodnej czy mroźnej, takie nachodzą mnie refleksje, bo nie wiem czy przeżyła mi rabata asperkowa, rośliny wyglądają na suchelce, Bogdziu, czy ty masz z nimi jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam

Mnie w tym roku kiepsko zimę przetrzymały róże, nawet Bonice sa przemarznięte choc mróz był mały , Hortensje mam jedna ale marzła co roku wiec pomimo że nie jest młoda jest mała i ma małe kwiatostany.Też mi sie podoba ale w moim wyjątkowo zimnym ogrodzie nie ma szans.
Bogdzia 19:35, 30 mar 2015

Asiuniaa napisał(a)
Bogdziu posadziłam Rododnedrony na swojej rabacie pod świerkami. Kupiłam Roseum Elegans ( większe) i Calsap mniejsze - dosadzę chyba jeszcze 2 Nova Zembla. Zerknij do mnie zobacz jak wyglądają.

Idę.
Karol99 19:36, 30 mar 2015

Ale krokusy śliczne. Pozdrawiam.
ZbigniewG 19:43, 30 mar 2015

Bogdzia napisał(a)
..Dla piwonii najlepszy sierpień ale ja juz wtedy mysle o cebulowych a na wiosne przypomniały mi sie piwonie wiec kupuję jak sprzedają. Może jesienne rosłyby lepiej ale i te rosną wiec nie ma zmartwienia. Posadziłam w doniczki i juz im się na świat spieszy...

Bogdzia podsłuchałem w ubiegłym tygodniu (w poradniku dla działkowców) że kupowane bulwy piwonii najlepiej ukorzeniają się w niskiej temperaturze i radzili wsadzać prosto do gruntu

sierpień przy dzieleniu i przesadzaniu
Bogdzia 19:47, 30 mar 2015

Margarete napisał(a)
U nas wszystkie pory roku na raz dzis, i deszcz i wiatr i słońce i grad...wieje i zimno, nic w ogrodzie sie nie zrobi a że cisnienie niskie i niedospana jestem z powodu zmiany czasu to i w domu pewnie niewiele zrobie...
Buziaki i byle do wiosny ! do tej ciepłej wiosny

Małgosiu u mnie nieco lepiej bo gradu nie było ale poza tym też byle jak. Jednak dobrze ze w końcu pada bo sucho bardzo było. Gorzej ze ta pogoda ma sie długo utrzymac. Pozdrówka śle.
Bogdzia 19:48, 30 mar 2015

popcorn napisał(a)

Macham Karola.
Bogdzia 19:52, 30 mar 2015

ZbigniewG napisał(a)

Bogdzia podsłuchałem w ubiegłym tygodniu (w poradniku dla działkowców) że kupowane bulwy piwonii najlepiej ukorzeniają się w niskiej temperaturze i radzili wsadzać prosto do gruntu

sierpień przy dzieleniu i przesadzaniu

A ja posadziam do gruntu i potem wykopałam , Doszłam do wniosku że jak ma długo padac i byc zimno to własnie nie ukorzenią sie a co gorsze mogą zgnic bo maja sporo ran po cieciach.I jeszcze jeden minus sadzenia w ogrodzie , w tamtym roku ślimaki zjadły mi malutkie wyrastajace piwonie. Dla mnie rachunek wyszedł tak ze wygrały donice.Myśle że dobrze zrobiłam.
Bogdzia 19:53, 30 mar 2015

Karol99 napisał(a)

To moje najbardziej ulubione. Dobrze ze mam w cieniu bo dłużej moge się nimi cieszyc.
Bogdzia 19:53, 30 mar 2015

Karol99 napisał(a)

To moje najbardziej ulubione. Dobrze ze mam w cieniu bo dłużej moge się nimi cieszyc.