Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 14:05, 31 mar 2015

jankosia napisał(a)
Zobacz Bogdziu, prosiłaś o ten deszcz i prosiłaś i co teraz? U mnie szaro, buro, tyle do zrobienia w ogrodzie i święta za pasem a mnie chyba dopadła wiosenna chandra. Czuję niemoc w obliczu ogromu prac, które zostały jeszcze do zrobienia Nie wiesz może jaki system korzeniowy ma kalina sztywnolistna. Skoro lubi mieć wilgotno to pewnie raczej płytki i szeroki. Dobrze kombinuję? Mam ścianę do zrobienia, nie chcę żeby przy okazji remontu ucierpiała więc chodzę koło niej i chodzę i chyba muszę to zrobić. Ty takie gigantyczne różaneczniki przesadzałaś i się udało to może i ja mam szansę.
Gdzie ty masz miejsce na tyle piwonii? Jeszcze trochę a będziesz musiała usunąć jakiegoś różanecznika żeby zrobić miejsce

W Twoim wieku chandry nie masz prawa miec bo i z jakiego powodu? Zmian pogody jeszcze nie odczuwasz, paskudne choroby nie zdążyły sie przyplątac. Życ jak królowa a nie marudzic bo lanie spuszczę.
Nie wiem jak ma system korzeniowy ale na pewno dobrze kombinujesz.Przesadzaj , im wcześniej tym lepiej albo zawiń w włókninę jak przyjdą do pracy , poobwiazuj i powiedz ze nie zapłacisz jak ja zniszcza. To dziala jak o kasie sie mówi.Miejsca na piwonie chocby jedną nie mam ale troszke trawnika sie ukradnie...
Bogdzia 14:07, 31 mar 2015

malgocha1960 napisał(a)
Bożenko,piekne wiosenne łany u ciebie tylko pogoda nie sprzyja na razie naszym roslinkom.Miłego dnia zyczę.Wybierasz się na 5 lecie Ogrodowiska?

Małgosiu dla moich rh to dobra pogoda bo wody dostana. Na 5-lecie chętnie bym sie wybrała ale ja nie kierowca a raczej kierowca który nie jeżdzi . Jak by mnie ktoś zabrał to bym była chętna a jak nie to tylko na zdjecia popatrze.
Kindzia 14:07, 31 mar 2015

Bogdziu przepraszam, że tak długo z tymi piwoniami...opisałam u siebie. Zdjęcia ma, wieczorem wkleję. Kupiłam też jedną dla siebie. Poczytałam, że mam sadzić tak, żeby miejsce szczepienia było zakopane...jak u róż?

Jak szeroko się rozrastają? Bo wysoko to napisali - 1 m.

Do wieczora

P.S. U nas jeszcze godzinę temu śnieżyca była...
rozark 14:41, 31 mar 2015

Bogdzia napisał(a)

Małgosiu dla moich rh to dobra pogoda bo wody dostana. Na 5-lecie chętnie bym sie wybrała ale ja nie kierowca a raczej kierowca który nie jeżdzi . Jak by mnie ktoś zabrał to bym była chętna a jak nie to tylko na zdjecia popatrze.

Wybieram się - jak mnie ścierpisz to mam 4 miejsca wolne
mirkaka 14:55, 31 mar 2015

Bogdziu, Twój ogród zachwyca, powiedz czy rodzimą ziemię masz kwaśną, czy to glina czy piaski? Twoje rodki cudowne. Czy sadzisz w swoją ziemię czy wymieniasz? Ja mam w tym roku sporo igieł świerkowych i gałęzi świerkowych pociętych w rozdrabiarce, czy takie nieprzekompostowane mogę używać do mieszanki pod rodki albo na ściółkę, czy ułożyć z nich pryzmę i przekompostować, a używać dopiero za rok? Moje trzy rodki przesadziłam w zeszłym roku bo było im za ciasno ale posadziłam raczej za głęboko i za mało ziemi wymieniłam. Teraz mają jasne liście, a na niektórych gałęziach listki opadają w dół tak jakby nie ciągnęły wody. Na jednym krzaku jedne gałęzie mają podniesione liście i ciemne a drugie opadnięte. Co to może być?
Mala_Mi 16:02, 31 mar 2015

U mnie wczoraj tak biało było... i do tego grad i błyskawice.. wszytko na raz.
Bogdzia 17:51, 31 mar 2015

Kindzia napisał(a)
Bogdziu przepraszam, że tak długo z tymi piwoniami...opisałam u siebie. Zdjęcia ma, wieczorem wkleję. Kupiłam też jedną dla siebie. Poczytałam, że mam sadzić tak, żeby miejsce szczepienia było zakopane...jak u róż?

Jak szeroko się rozrastają? Bo wysoko to napisali - 1 m.

Do wieczora

P.S. U nas jeszcze godzinę temu śnieżyca była...

Kasiu na ogól jaka wysoka taka szeroka ale niektóre nieco szersze niż wysokie.Miejsce szczepienia 3-4 cm pod ziemia.Niektórzy polecaja sadzic pod skosem że niby lepiej sie rozrosną, sadziłam różnie , różnicy nie widze.Wieczorkiem oczywiście bedę.
Bogdzia 17:52, 31 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)
U mnie wczoraj tak biało było... i do tego grad i błyskawice.. wszytko na raz.

Na razie burzy nie było i niech tak pozostanie bo cykor jestem. Zmarzłam dzis ze chyba na swieta chora będe.
Bogdzia 17:53, 31 mar 2015

rozark napisał(a)

Wybieram się - jak mnie ścierpisz to mam 4 miejsca wolne

To Reniu masz juz tylko 3 miejsca wolne. Fajnie, cieszę sie.Dzięki .
popcorn 18:04, 31 mar 2015

A gdzie to 5lecie i kiedy? Mus poszukac. Jak miejsce jest, to moge sie zabrac?