Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

KasiaWB 18:04, 31 mar 2015

Bogdziu, piękne te krokusy w moim ulubionym kolorze, no i takie ilości bajka ale nie mogę znowu uwierzyć w tą zimę u Ciebie. Zapewne i do nas dojdzie, bo okrutnie zimno, wieje i na razie ciągle pada deszcz.
Pół Polski już porządki wiosenne ma za sobą a ja przez tą pogodę w lesie... nic nie przycięte... Pozostaje uzbroić się w cierpliwość
Ciepło pozdrawiam
Bogdzia 18:05, 31 mar 2015

mirkaka napisał(a)
Bogdziu, Twój ogród zachwyca, powiedz czy rodzimą ziemię masz kwaśną, czy to glina czy piaski? Twoje rodki cudowne. Czy sadzisz w swoją ziemię czy wymieniasz? Ja mam w tym roku sporo igieł świerkowych i gałęzi świerkowych pociętych w rozdrabiarce, czy takie nieprzekompostowane mogę używać do mieszanki pod rodki albo na ściółkę, czy ułożyć z nich pryzmę i przekompostować, a używać dopiero za rok? Moje trzy rodki przesadziłam w zeszłym roku bo było im za ciasno ale posadziłam raczej za głęboko i za mało ziemi wymieniłam. Teraz mają jasne liście, a na niektórych gałęziach listki opadają w dół tak jakby nie ciągnęły wody. Na jednym krzaku jedne gałęzie mają podniesione liście i ciemne a drugie opadnięte. Co to może być?

Moja ziemia to piasek z małą domieszka ziemi gliniastej (chyba)no takie cos nieco lepsze od samego piasku. Pod rh robię mieszankę ziemi z ogrodu z kwasnym torfem (nie z marketu tylko nasz rodzimy). Na jednego rh 60-80 l torfu ale raczej ta wiekszą liczbe , chyba ze wiem ze bede przesadzac jak nieco podrośnie.Nie wolno posadzic głębiej niż rosły w doniczcelub jeśli przesadzasz niż rosły wczesniej - trzeba dosc płytko sadzic, nawet lepiej wyzej niz za nisko. W pierwszym roku nie daję nawozu, no i podlewanie konieczne. Nie daje też zadnej sciólki , uważam że to im szkodzi.Igły świerkowe moim zdaniem włóż do worka z tworzywa wlej wody i niech sie rozkładaja ale to dośc wolno idzie a jak bedą gałazki to jeszcze wolniej , myśle ze dwa lata trzeba i wtedy nie na sciólkę tylko do ziemi wmieszaj. Zastanawiam się co Ci poradzic z tymi za głęboko posadzonymi bo rzadko sie zdarza zeby dobrze chcialy rosnac. Powinnas je jeszcze raz posadzic ale jak są takie słabe to troche strach. gdyby były moje to jeszcze w tym tygodniu bym posadziła od nowa ale decyzja należy do Ciebie.Jeśli na jednym krzaku są dobre gałęzie i takie z opadnietymi listkami i wysychajace łodygi to jest poważne podejrzenie o fytoftorozę najgroźniejszą chorobe rh.
Bogdzia 18:09, 31 mar 2015

KasiaWB napisał(a)
Bogdziu, piękne te krokusy w moim ulubionym kolorze, no i takie ilości bajka ale nie mogę znowu uwierzyć w tą zimę u Ciebie. Zapewne i do nas dojdzie, bo okrutnie zimno, wieje i na razie ciągle pada deszcz.
Pół Polski już porządki wiosenne ma za sobą a ja przez tą pogodę w lesie... nic nie przycięte... Pozostaje uzbroić się w cierpliwość
Ciepło pozdrawiam

Kasiu po świętach zrobisz nie ma co sie denerwowac. Zimno sie zrobiło , roslinki nie rosną wiec zdązysz i po świętach a moje krokusy dzis kiepsko wygladaja, zobacz.

i jeszcze pierwiosnki

Bogdzia 18:10, 31 mar 2015

popcorn napisał(a)
A gdzie to 5lecie i kiedy? Mus poszukac. Jak miejsce jest, to moge sie zabrac?

W spotkaniach patrz o zaklepuj miejsce.
KasiaWB 18:14, 31 mar 2015

o rety rety co to się porobiło a miało być pięknie już ...
rozark 18:20, 31 mar 2015

popcorn napisał(a)
A gdzie to 5lecie i kiedy? Mus poszukac. Jak miejsce jest, to moge sie zabrac?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5381-spotkanie-w-pechcinie-u-szmitow-2015?page=3#post_4
jasne będzie mi miło i w kupie wesoło
Bogdzia 18:51, 31 mar 2015

KasiaWB napisał(a)
o rety rety co to się porobiło a miało być pięknie już ...

A teraz nagła zmiana pogody , leje niesamowicie i tak samo wieje.
Bogdzia 18:52, 31 mar 2015

rozark napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5381-spotkanie-w-pechcinie-u-szmitow-2015?page=3#post_4
jasne będzie mi miło i w kupie wesoło

Pewnie ze tak
bogumila 18:56, 31 mar 2015

Niesamowita zmiana pogody...u nas tylko wieje i pada deszcz.Pozdrawiam.
boguslawa_ma... 19:14, 31 mar 2015

Ale zima u ciebie.