Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

wiunia 20:35, 19 cze 2015

Bogdzia napisał(a)

Jesli musisz to przesadz .Jest po deszczu wiec chyba dobrze się napiła i wytrzyma .Na poczatku postaw w cieniu a dopiero po kilku dniach mozesz przenisc. I bedzie rosła w donicy czy znów do gruntu za jakis czas?, Bo nastepnego przesadzania moze nie wytrzymac , co za duzo to nie zdrowo. A na zimę w donicy to za duze ryzyko. Przemysl to jeszcze.

Dziękuję Bogdziu!
Chodzi o to, że w dwóch dużych plamach lawendy znalazły sie dwie z innej odmiany całkowicie różniące się od pozostałych, zapomniałam wiosną je wykopać i posadzić gdzieś indziej, bo już w zeszłym roku zauważyłam ich odmienność, a taraz to dziwnie wygląda i mam dwie donice do obsadzenia więc wpadłam na taki pomysł ale czy dobry?
Juzia 20:37, 19 cze 2015

Jak nie szał Rh to szał różany!
A Bogdzia jak zwykle nazbyt skromna

Bogdzia 20:38, 19 cze 2015

yolka napisał(a)
... nie widziałam ani jednego krzewu róży, ciekawe na co patrzyłam 23 maja Twoje róże są piekne, jesteś zbyt skromna, uważam, że możesz je pokazywać obok tych najbardziej wyszukanych. Ja mam 4 i 5 malutką z 3 pąkami (ziekawe jak zakwitnie) i myslę żeby coś dokupić

Ja mam 80 krzaków ale ich nie lubię ( a własciwie to one mnie nie lubią) i powtykane byle gdzie dlatego ich nie widziałas.
Bogdzia 20:40, 19 cze 2015

wiunia napisał(a)

Dziękuję Bogdziu!
Chodzi o to, że w dwóch dużych plamach lawendy znalazły sie dwie z innej odmiany całkowicie różniące się od pozostałych, zapomniałam wiosną je wykopać i posadzić gdzieś indziej, bo już w zeszłym roku zauważyłam ich odmienność, a taraz to dziwnie wygląda i mam dwie donice do obsadzenia więc wpadłam na taki pomysł ale czy dobry?

Ja po tym deszczu tez przesadzałam dzis rosliny bo też o kolor chodziło , jak przekwitna to juz nie pamiętam które to były bo za dużo mam do pamiętania, niestety.
Bogdzia 20:41, 19 cze 2015

Juzia napisał(a)
Jak nie szał Rh to szał różany!
A Bogdzia jak zwykle nazbyt skromna

Trzeba znac swoje miejsce w szeregu. Róze u innych sa po prostu jak z obrazka i to fotoszopem robionego, moje są bo są i nic poza tym.
AgnieszkaW 20:49, 19 cze 2015

Bogdziu, śliczne masz róże Czy pamiętasz może nazwę tej swojej pstrokatej? Pytam, bo wiosną kupiłam sadzonki po 8 zł "róży angielskiej" (taka byla nazwa) w wiejskim sklepie ogrodniczym, wg obrazka miała być bordowo-fioletowa, a jest w pąku właśnie taka pstrokata jak Twoja, ale bardzo ładna i pięknie pachnie, choć nie znam jeszcze jej nazwy. Mnie się podoba Pozdrawiam ciepło
eliza3 21:00, 19 cze 2015

Bogdzia napisał(a)

Trzeba znac swoje miejsce w szeregu. Róze u innych sa po prostu jak z obrazka i to fotoszopem robionego, moje są bo są i nic poza tym.

Róża to róża, zawsze piękna. Czy schowana w kąciku, czy wyeksponowana zawsze ozdobi ogród i zawsze zachwyca.
80 krzewów to bardzo dużo, nie jedna (jeden) z nas chciałaby mieć tyle pięknych róż, wyglądają pięknie. Zwróciłam uwagę na tę różową pnącą przy bramie, pięknie wita gości.
jankosia 21:23, 19 cze 2015

Widzę Bogdziu, że w różach też preferujesz konkretne kolory A czemu piszesz że róże lubią glinę? Ja wszędzie czytam że muszą mieć ziemię przepuszczalną tyle że dobrze trzymającą wilgoć czyli jakąś próchnicę. Ja to czytam ale jak jest to nie wiem... Ale się dowiem Wrócę jeszcze na chwilę do tej New dawn . Wywaliłaś ją bo sypała płatki. A co robią inne róże? Trzymają te pozasychane tak na krzewie? Dziwnie się czuję zadając takie pytania, no ale ja, jak to ja, muszę wiedzieć wszystko zanim wbiję pierwszy szpadel Czy ja dobrze rozumiem, że jak ona śmieci to dzieki temu nie trzeba się wdrapywać żeby obrywać to co przekwitło. Jest taka samoczyszcząca?
Bogdzia 21:24, 19 cze 2015

AgnieszkaW napisał(a)
Bogdziu, śliczne masz róże Czy pamiętasz może nazwę tej swojej pstrokatej? Pytam, bo wiosną kupiłam sadzonki po 8 zł "róży angielskiej" (taka byla nazwa) w wiejskim sklepie ogrodniczym, wg obrazka miała być bordowo-fioletowa, a jest w pąku właśnie taka pstrokata jak Twoja, ale bardzo ładna i pięknie pachnie, choć nie znam jeszcze jej nazwy. Mnie się podoba Pozdrawiam ciepło

Ta jasniejsza to Ferdinand Pichard, a ciemniejsza kupiłam jako Versicolor ale chyba to nie ona.
jankosia 21:24, 19 cze 2015

I proszę przestać czepiać się własnych róż bo jeszcze gotowe się obrazić i co wtedy?