Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 16:46, 19 sie 2015

Justyna napisał(a)
Bogdziu, rozumiem Wasz wysiłek. U nas też codziennie kilkugodzinne stanie przy wężu. Padało wszędzie obok, tylko nie u mnie:/
Rudbekie w masie zachwycają, masz świetny plener do sesji motylkowych.
Serdecznie

Miło Cie widziec Kasiu. Motyle lubia rudbekie jednoroczne a na rudbekii bylinowej (błyskotliwej) wcale nie siadaja, ale ona w czasie kwitnienia ładnie wygląda i nie jest wysoka wiec się nie wykłada.Pozdrówka.
Bogdzia 16:47, 19 sie 2015

Urszulla napisał(a)

Rzeczywiście, szkoda teraz roślin...ale może jesień będzie dobra w tym roku posadziłaś nowe magnolie i wiele drobiazgów to nie jest źlea u mnie aż niewiarygodne że budleja i ostróżka przeżyły ekstremalny klimat oczywiście podlewane-chyba jednak lubią palące słońce

U mnie jesień juz sie zaczęła . Liscie leca z drzew na potęge.Ula u Ciebie glina dlatego rośliny wytrzymuja.
Pszczelarnia 16:49, 19 sie 2015

Bogdzia napisał(a)

Mnie sie nie chce juz walczyc, Jesli klimat się ociepli na stałe to i tak wszystko do wyrzucenia.

Ale nie z dnia na dzień. Aż tak to nie ma w ewolucji z tym ociepleniem i stepowieniem, chyba.

Bogdzia 16:53, 19 sie 2015

weronika77 napisał(a)
Bogdziu czy Twoim niebieskim hortensjom wycinasz kwiaty po przekwitnięciu, czy wiosną? Czy wpływasz na ich niebieskość nawozem ? Masz przepiękne. Moje, czyli Twoje nie były tak niebieskie, ale i tak je lubię. Może powinnam im zmienić miejsce na zacienione i zakwaszone bardziej? Serdecznie pozdrawiamy.

Weroniko juz scięłam kwiaty bo powiedły od tego upału, zresztą zawsze ścinam przed zimą , nie lubię jak wiatr nimi po ogrodzie szaleje.Nic moim hortensjom nie daje i nie wiem dlaczego ale w jednych latach są bardziej a w innych mniej wybarwione. Ostatnio bardzo się zdziwiłam jak pojechałam na dzialke do syna i synowej a tam hortki ode mnie różowo niebieskie. Jednak w zasadowym miejscu maja inny kolor . U mnie nigdy nie było podejrzenia o jakikolwiek róż. Możesz w takim razie dac im kwaśnego torfu lub powbijaj pod krzaki zardzewiałe gwoździe.Pozdrówka również od nas.
Bogdzia 16:56, 19 sie 2015

Mala_Mi napisał(a)
Moje rudbekie owłosione już uschły Dziś cały dzień lałam wodę, bo rachunek mniejszy niż zakładałam.. ale i tak zęby bolą

Twoje dzielżany częściowo też uschły.. a takie piękne.. dostały dawkę solidną wody

Moje dzielżany nawet dobrej wysokosci nie osiągneły , wyglądają okropnie, małe poschnięte liscie i kwiatki.Podlewanie nic nie pomaga za szybko woda pod nimi wysycha.Czekam na wiadomosci u Ciebie bo czytałam o telefonie i nerwach. Buziaki.
Bogdzia 16:57, 19 sie 2015

Mala_Mi napisał(a)

I tak bym się zamieniła na ogrody
Studnie bym po cichu zrobiła i zrobiła nawadniane. Drzewo z lasu też nielegalnie Ci wywożą..

Nie zamieniłabys sie , nie piszę i tak wszystkiego.Drzewo wywożą ale niektórym w Polsce wiele wolno , mnie by od razu kare dowalili że z emerytury bym sie nie wypłaciła.
Iwk4 16:58, 19 sie 2015

Oj, czytam, że u ciebie nadal susza. No trudno... Nic nie poradzisz.
Współczuję.
Bogdzia 16:59, 19 sie 2015

ewsyg napisał(a)
Bożenko, mam pytanko

bedę przesadzać rodki. Moje po tej piaskowni to zahartowane są to może przeżyją. Jak borówki przesadziła, podlałam, dałam kwaśną ziemię to się takie ładne robią. Liczę, że z rodkami też tak będzie bo mizernie bidaczki wygladaja. Pytanko mam takie, czy wystarczy jak posadze je przed tujami Szmaragd w odległości 1,5m ? Teraz pragne im zapewnić luksusowe warunki

Wystarczy bo one bardziej beda rosly w stronę gdzie bedzie światło a od stony tuj światła mało bedzie.
Kasiek 17:00, 19 sie 2015

Bozenko wspolczuje, susza jest okropna
U mnie na szczescie w tym roku jakos sie udalo, dalismy rade, ale jak ogladam ogrody na Ogrodowisku to az serce sciska

Zycze Ci deszczu, tak z calego serducha
Bogdzia 17:00, 19 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Oj, czytam, że u ciebie nadal susza. No trudno... Nic nie poradzisz.
Współczuję.

Juz sie przestałam denerwowac. Uschnie to uschnie, nie będzie roboty i spokojnie bedzie można odejsc do innego świata, nie bedzie żal, moze własnie o to chodzi?