Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 12:55, 17 sty 2016

Basilikum napisał(a)
Bogdziu alez bajkowo u Ciebie
gosci masz znamienitych
ciekawa jestem tych sladow, dasz rade je sfotografowac? moze razem odgadniemy

U mnie w tej chwili to juz tylko ślady kotów. Las przeszedł wielką wycinke , mnóstwo zwierzat się z niego wyniosło, nawet lisy które bywały i u mnie ale u innych robiły spustoszenie gdzies się wyniosły.Dawniej było sporo zwierzat ,sarny , dziki, zające, teraz las jest zasłany gałęziami których nikt nie zebrał bo to nie daje dochodu, zostawiono nawet drzewa które przy wycince zostały uszkodzone przez padające wycinane drzewa, strach przy nich przechodzic, zabrano tylko to co dało się sprzedac.
Te slady to u Sylwii , mam nadzieje że przeczyta , zrobi zdjecia i sie z Toba skontaktuje.
Bogdzia 12:57, 17 sty 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

To na bank nie koty bo ich śladów też jest dużo i mocno się różnią
U mnie wypadły przez ten mróz posadzone jesienią choiny zachodnie i chyba jodła turecka.....reszta na razie daje oznaki życia

Sylwia zrób zdjecia śladów i pokaż Izie , może ona rozozna, a odnośnie uschnietych choin i jodły to myślę że to nie mrozy je załatwiły tylko susza, gdyby mrozy to jeszcze by tego nie było widac , za wcześnie jest.
Bogdzia 13:03, 17 sty 2016

jankosia napisał(a)
Bogdziu, pięknie jak zawsze. Mam nadzieję że lepiej się już czujesz skoro spacery z aparatem uskuteczniasz
U mnie ostatnio w karmniku mniejszy ruch niż na ziemi. Jakieś wielgachne stada wróbli (ja wszystko co małe i szarobure nazywam wróblami) żerują. Siedząc ostatnio w domu miałam wrażenie że za sąsiadów mam hodowców drobiu czy coś, bo głośno było tak od świergotu jakby gdzieś niedaleko hala z pisklętami była Wyjrzałam, a tu ziemia się rusza Jestem przyzwyczajona że one w stadzie się trzymają, ale bez przesady
Byle do wiosny

Dzieki Moniko , lepiej rzeczywiście choc nie do końca ale zaczynam z domu wychodzic.Odnosnie Twoich ptaków to teraz zaczynaja sie wędrówki tych małych , byc może były to dzwońce , one jednego dnia przylecą dużą gromadą , zostaną na krótko i lecą dalej. Niedługo bedą wieksze ilosci kwiczołów ,jemiołuszek , gili i innych, obserwuj duzo z nich i jeszcze innych może do Ciebie zawitac oczywiście jeśli je czymś zaprosisz
Iwk4 13:16, 17 sty 2016

Bogdzia napisał(a)

Widoczki zimowe piękne, ale te pnie brzóz mnie zauroczyły.
Wymyśliłam sobie, ze wiosną za płotem posadzę 3 brzozy na miedzy (za płotem jest pole, kiedyś tam będzie działka). Posadzę takie leśne, bo jak kiedyś znajdzie się ktoś chętny na kupno działki, to pewnie je wytnie. A teraz na jakiś czas miałabym tło dla żywopłotu. Nie musiałabym patrzeć na domy gdzieś w oddali.

Bożenko, czytam, ze planujesz w maju kolejne spotkanie. To już u ciebie chyba tradycja
Buziaki niedzielne zostawiam
Bogdzia 13:58, 17 sty 2016

Iwk4 napisał(a)

Widoczki zimowe piękne, ale te pnie brzóz mnie zauroczyły.
Wymyśliłam sobie, ze wiosną za płotem posadzę 3 brzozy na miedzy (za płotem jest pole, kiedyś tam będzie działka). Posadzę takie leśne, bo jak kiedyś znajdzie się ktoś chętny na kupno działki, to pewnie je wytnie. A teraz na jakiś czas miałabym tło dla żywopłotu. Nie musiałabym patrzeć na domy gdzieś w oddali.

Bożenko, czytam, ze planujesz w maju kolejne spotkanie. To już u ciebie chyba tradycja
Buziaki niedzielne zostawiam

Iwonko brzozy piękne drzewa ale muszę Ci powiedziec ze jeśli będą tak blisko to bedą Ci sie w ogrodzie wysiewac no i jesienią zasypią ogród liścmi, mnie to nie przeszkadza ale na Ogrodowisku bardzo czesto słyszę narzekania na liscie więc musisz to brac pod uwagę. Co do spotkania to ja co rok mówię ze to juz ostatnie ale jak ktos mówi ze chce przyjechac to jak mu odmówic?Teraz też myślę ze to juz ostatnie bo lata daja juz o sobie znac dosc dotkliwie.Pozdrówka.
hanka_andrus 14:24, 17 sty 2016

Bożenko, zimą to człowiek obmacuje wszystkie kostki i mówi, że jest bardzo zchorowany, a błyśnie wiosenne słonko i o bólach nie myślimy i nawet o nich nie pamiętamy, a do ogrodu gnamy.
Miesiąc nam zleci migusiem, i znów będziemy pszczółki podglądać.

Na poprawę humoru wstawię Tobie moje krokusy.
Bogdzia 14:29, 17 sty 2016

hanka_andrus napisał(a)
Bożenko, zimą to człowiek obmacuje wszystkie kostki i mówi, że jest bardzo zchorowany, a błyśnie wiosenne słonko i o bólach nie myślimy i nawet o nich nie pamiętamy, a do ogrodu gnamy.
Miesiąc nam zleci migusiem, i znów będziemy pszczółki podglądać.

Na poprawę humoru wstawię Tobie moje krokusy.

Za krokusy dziekuję to mój najulubieńszy widok. Masz rację że zima człowiek sie czuje bardziej chory i bardziej stary (ja) a wiosna dużo lepiej ale z roku na rok coraz bardziej jednak lata sie czuje , przynajmniej ja sie juz starzeję odczuwalnie. Buziaki za zdjecie.
popcorn 14:59, 17 sty 2016

Ojej bajkowo u Ciebie, Bozenko! jakos nie mam nastroju tej bieli fotografowac.. czekam na te krokusy
Kasik 15:01, 17 sty 2016

Pięknie u Ciebie Bożenko zima się spisała. Widoki bajkowe i wcale się nie dziwię, że boczkiem chodzisz, bo jak tu niszczyć takie usypane ścieżynki.

Pozdrawiamy Was serdecznie z Grzesiem.
Basilikum 16:37, 17 sty 2016

Bogdzia napisał(a)

Las przeszedł wielką wycinke .... teraz las jest zasłany gałęziami których nikt nie zebrał bo to nie daje dochodu, zostawiono nawet drzewa które przy wycince zostały uszkodzone przez padające wycinane drzewa, strach przy nich przechodzic, zabrano tylko to co dało się sprzedac.

u nas takich galezi nie znajdziesz dosc dobrze sie sprzedaja. Przyjezdza facet z taka maszyna do siekania tych galezi i potem sprzedaje je takie posiekane do palenia. Ludzie maja takie specjalne piece na ta siekanke i dosc tanio palenie tym wychodzi.