Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Dorota123 20:13, 10 lut 2016

Pamiętam jak pisałaś, że może zaczarujesz i wiosna przyjdzie, a dziś widzę wiosnę na własne oczy. U mnie jeszcze jej nie ma
Kindzia 20:14, 10 lut 2016

Bogdzia napisał(a)

Kasiu od pierwszego roku mojego ogrodu (15 lat) mam tą róże

Była przesadzana i różnie traktowana. Zawsze kwitła wielką ilością kwiatów az do tego roku kiedy mój M poczuł się ogrodnikiem i wymusił na mnie mocne jej przycięcie i co?, nie miała w tym roku ani jednego kwiatka.Kopczyki robi m co rok , opryski jak mi sie przypomni no tylko na mszyce często. Gnojówki robię i owszem ale mam tyle roboty w ogrodzie ze na ogól cały sezon stoją w kącie i nie mam czasu by nimi podlac bo to w duzym ogrodzie ciężka robota tyle wiader roznisc, nie na moje siły a M tez sie nie pali woli trawe skosic i wężem podlac bo łatwiej.Jak mi jakas podpada wyjatkowo to wywalam i kupuję nastepną. Kiedys mielismy róze w donicach przechowywane w piwnicy ale że sie starzejemy i tych sie pozbylismy mimo ze dobrze sie przechowywały. Narzekam na róże bo są brzydkie ale nie poswiecę im więcej czasu bo dla siebie tez go trochę potrzebuję. Niech rosna jak chcą.

Oooo...to mnie zaskoczyłaś Bogdziu...przecież to wielkokwiatowa Tantau`a...ja bym ją cięła na wiosnę nad 3-cim, lub 5-tym pąkiem...w zależności od kondycji krzewu. Wiesz, że piszą, że to delikatna róża???
Krys 21:26, 10 lut 2016

Bożenko o rózach napisałam u mnie.Ale pieknie juz ranniki kwitna a moje chyba umarly . Pozdrówka
Bogdzia 21:26, 10 lut 2016

Luki napisał(a)
Bogdziu podejście do kotów mam bardzo podobne Chociaż kiedyś dawno temu miałem koty, nigdy więcej
Oj piwonie też mnie kuszą, ale poczekam sobie na stacjonarne zakupy bo podobno mają u mnie mieć sporo odmian

Ja miałam juz nie kupowac ale jak ogladam i wybieram to wiosennie sie czuję wiec zamówiłam tylko 3 szt z czego jedna drzewiasta, może gdzies upcham.
Bogdzia 21:28, 10 lut 2016

Urszulla napisał(a)
Ładną masz wiosnę nas zasypało na maksa. Atak zimy dwudniowy i potem plusowa temp

W tv widziałam jak w Warszawie sypie a u mnie nie ale moze jeszcze w nocy bedzie. Ma byc jeszcze zimno w nocy wiec śnieg by sie przydał.
Bogdzia 21:29, 10 lut 2016

Dorota123 napisał(a)
Pamiętam jak pisałaś, że może zaczarujesz i wiosna przyjdzie, a dziś widzę wiosnę na własne oczy. U mnie jeszcze jej nie ma

A widzisz trzeba czarowac.
Bogdzia 21:32, 10 lut 2016

Krys napisał(a)
Bożenko o rózach napisałam u mnie.Ale pieknie juz ranniki kwitna a moje chyba umarly . Pozdrówka

Krysiu jeszcze wiekszosci nie widac , ta duża kupka to u mnie juz od lat a te małe to od Hani i te z tamtego roku co Ty i Karola kupowałyscie ale maleńkich kiełków jest więcej. Myśle że i u Ciebie bedą. U mnie cała zimę sa przykryte gruba warstwa lisci z buków to ciepło maja i nie marzną. Będą i u Ciebie zobaczysz.
Bogdzia 21:36, 10 lut 2016

Kindzia napisał(a)

Oooo...to mnie zaskoczyłaś Bogdziu...przecież to wielkokwiatowa Tantau`a...ja bym ją cięła na wiosnę nad 3-cim, lub 5-tym pąkiem...w zależności od kondycji krzewu. Wiesz, że piszą, że to delikatna róża???

Kasiu z cięciem to ja nie mam zmartwienia i instrukcje mi nie sa potrzebne bo u mnie wielkokwiatowe marzna do kopczyka a kopczyki na ogół niewielkie bo róz dużo a ziemii na nie sporo trzeba. Jesli zdarzy sie taka co nie marznie jak własnie ta to tnę tylko połamane gałązki , no a jak w tym roku ucięłam niżej to wcale nie zakwitła. U mnie rośnie pod południowym murem domu wiec warunki raczej trudne ale dotąd świetnie się sprawowała.
Krys 21:42, 10 lut 2016

Bożenko kiedy mozna juz przesadzac rh? widziałam wyzej pisy ale nie zrozumiałam
Bogdzia 22:02, 10 lut 2016

Krys napisał(a)
Bożenko kiedy mozna juz przesadzac rh? widziałam wyzej pisy ale nie zrozumiałam

Ja juz bede przesadzac. Planowalismy dzis ale padało ale w najbliższym czasie to zrobimy a przesadziłismy juz 4 m świerka serba i jakies krzaki by mu zrobic miejsce. Moim zdaniem można juz przesadzac, ja co rok tak robię ale potem pilnuję podlewania, koniecznie.