Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Kasiek 18:04, 12 lut 2016

Bogdzia napisał(a)

NIemożliwe zeby kwitły.Ranniki koniecznie wyżebraj bo to najpierwsze kwiatki, nawet przed przebisniegami.

I ja potwierdzam ze ranniki juz dawno u nas kwitna, w ogrodkach sasiadow widzialam je juz w styczniu, jakos tak na poczatku. W tym roku jakos wszystko jest duzo wczesniej.
Czesto spotykam je wykopane z ziemia w lesie na odpadach, tutaj one rosna jak chwasty i ludzie sie ich czasami pozbywaja.
Bogdzia 18:06, 12 lut 2016

polinka napisał(a)

Bożenko, tydzień popracujesz w ogrodzie i kondycja wróci
Ja pierwsze dni też chodziłam jak przytłumiona, po zimie czlowiek dostał dużą dawkę ruchu i świeżego powietrza a organizm nie przyzwyczajony Z każdym kolejnym dniem będzie lepiej

Też mam taką nadzieję no i jak bedzie cieplej nie trzeba będzie sie w tyle ciuchów ubierac co też ma swoje znaczenie.
Bogdzia 18:10, 12 lut 2016

Kasiek napisał(a)

I ja potwierdzam ze ranniki juz dawno u nas kwitna, w ogrodkach sasiadow widzialam je juz w styczniu, jakos tak na poczatku. W tym roku jakos wszystko jest duzo wczesniej.
Czesto spotykam je wykopane z ziemia w lesie na odpadach, tutaj one rosna jak chwasty i ludzie sie ich czasami pozbywaja.

Kasia wykopane sie marnują???A my tak o nich marzymy. I gdzie tu sprawiedliwosc. Mam dla Ciebie wiadomosc. Jest na O nowa dziewczyna Agata P ( Z Pszenicznej ) i ma na płocie cudne montany, jeszcze jedna do Twojego klubu.
Kasiek 18:16, 12 lut 2016

Tak Bozenko, leza wykopane z bruzdami ziemi bo ludzie sie ich pozbywaja.
Sa ciezko dostepne w Polsce?
Tak jak powzej napisalam, tutaj rosna jak chwasty, ladnie i szybko sie rozrastaja i w pewnym momencie staja sie zaborcze dla innych roslin i moze dlatego je ludzie wykopuja. Ja ich nie mam bo nie lubie zoltego w ogrodzie, ale przyznam ze sliczne sa i chetnie na nie patrze.

Dziekuje za wiadomosc, ide podgladnac Agatke
Bogdzia 18:25, 12 lut 2016

Kasiek napisał(a)
Tak Bozenko, leza wykopane z bruzdami ziemi bo ludzie sie ich pozbywaja.
Sa ciezko dostepne w Polsce?
Tak jak powzej napisalam, tutaj rosna jak chwasty, ladnie i szybko sie rozrastaja i w pewnym momencie staja sie zaborcze dla innych roslin i moze dlatego je ludzie wykopuja. Ja ich nie mam bo nie lubie zoltego w ogrodzie, ale przyznam ze sliczne sa i chetnie na nie patrze.

Dziekuje za wiadomosc, ide podgladnac Agatke

Jako że to pierwsze w ogrodzie to zólty kolor nie przeszkadza.Szkoda ze to nie u nas bo juz by były moje.
Kasiek 18:26, 12 lut 2016

Mowimy o tych prawda?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rannik_zimowy
Madzenka 18:27, 12 lut 2016

Raniki podziwiam u mój teściowej, wychodzą najwcześniej i górskie mrozy im nie starszne
Kasiek 18:29, 12 lut 2016

Wlasnie wyczytalam ze mrozy nie sa im straszne, nie lubia za to ciepla bo wtedy szybciej padna.
Bogdzia 18:29, 12 lut 2016

Madzenka napisał(a)
Raniki podziwiam u mój teściowej, wychodzą najwcześniej i górskie mrozy im nie starszne

No własnie przez te najpierwsze kwitnienie są niezastąpione. Ja latam kilka razy na dzień je ogladac i wiem że jak one zakwitną to juz można mówic że jest wiosna chociaż raz śnieg je na miesiąc przysypał ale wytrzymały.Macham Madżen.
Bogdzia 18:31, 12 lut 2016

Kasiek napisał(a)
Wlasnie wyczytalam ze mrozy nie sa im straszne, nie lubia za to ciepla bo wtedy szybciej padna.

One często rosna w trawie szczególnie w ogrodach w Niemczech czy Anglii i wtedy trawa je chroni ale jak sa na wypielonej grzadce to mogą zmarznąc. Tak samo jest z przebiśniegami.