Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:27, 30 cze 2016

Kasya napisał(a)
Nawet wszystko przeczytałam
Ciekawe czy takie gniazdko może być ponownie zasiedlone...

Bozenko, na 2 rodkach mam kilka takich żyłkowanych liści
Kojarzysz czego to brak ? Nawiezc ogólnie ?
Nie mam żelaza w płynie ani pinivitu dolistnego..

W przyszłym roku wybuduja nowe gniazdko ,tego juz nie uzyją.Jesli chodzi o rh koniecznie potrzebne mi zdjecie bo moze byc brak składników pokarmowych ale moze tez byc to spowodowane działalnoscia skoczka rózanego. Zrób zdjęcie.
Bogdzia 20:32, 30 cze 2016

Dorota123 napisał(a)
Dziękuję za nazwę różyczki, u mnie straszna susza. Twoje różyczki ślicznie kwitną, a Ty zawsze mówisz, że one Ciebie nie lubią. Troszkę chyba kłamcujesz jak to mój nieletni mówi.

Dorotko na prawie sto róz te kilka nieźle wyglądajacych to niewiele. Ktos tu kiedys napisał że jesli moje róze nie wygladają jak rh to nie jestem z nich zadowolona i teraz myśle ze miał racje, nie ma soczystej zieleni , nie ten wzrost , nie ten wyglad szczególnie po deszczu czy wietrze, byc może ze za duzo od nich wymagam, jak do tego dodac trudną i bardzo uciażliwą pielegnacje to nie są to rośliny o których sie marzy.
Bogdzia 20:33, 30 cze 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gniazdko misternie uwitelilie prześliczne , jeszcze się takich nie dorobiłam a róże dech w piersiach zatykają z wrażenia

Gniazdka głównie w starych ogrodach , musisz poczekac ale na pewno sie doczekasz.
Bogdzia 20:34, 30 cze 2016

BasiaLT napisał(a)
Bogdziu niesamowite klimaty u ciebie. Cudnie po prostu. Nawet ptaszki u ciebie się czują bezpiecznie i zakładają swoje siedziby.

Poraz pierwszy mamy w tym roku gniazdka w rododendronach. Nigdy bym ie pomyslała ze nasze ptaki mogą je załozyc w roślinach nie z naszego klimatu a jednak to juz trzecie gniazdko , ciesze sie bardzo ze rh i do tego celu sie nadaja.
Bogdzia 20:38, 30 cze 2016

Margarete napisał(a)

Chyba nie może... razem z odchodami ptasimi w gniazdku pojawiają sie bakterie i grzyby, dlatego drugi raz tam juz chyba nie można zamieszkac - przynajmniej tak mówi sie jesli chodzi o konieczność czyszczenia budek dla ptaków....

Odchody na ogół sa wynoszone przez rodziców a młose ptaki robią kupkę w takiej błonie ze rodzic wynosi je jak w torebce, oczywiscie róznie jest u róznych ptaków bo np bocianki swietnie sie same załatwiaja stajac na brzegu gniazda i wystrzeliwujac poza gniazdo i lepiej sie wtedy nie znajdowac w pobliżu. Zmiana lub czyszczenie gniazda jest głównie spowodowana pasozytami jakie mają ptaki .
Bogdzia 20:43, 30 cze 2016

AgataP napisał(a)

To co mają powiedzieć bociany? Ich gniazda z pokolenia na pokolenie
Myślisz że budki w lesie leśnicy czyszczą? Może co któryś rok...
Ptaki sobie poradzą.

A gniazdko piękne Bożenko, wygląda jak wnętrze futrzanej czapeczki krasnala

Agata gniazda bocianów sa z pokolenia na pokolenie ale zadne pokolenie nie wychowuje sie na tej samej płaszczyźnie w gnieździe. co rok są nanoszone nowe warstwy patyków i gniazdo rośnie w góre , młode mają zawsze nowe posłanie.Budki w lesie powinny byc czyszczone i mysle ze w wiekszosci sa ale wiadomo wszystko zależy od ludzi. Jeśli budka nie spełnia wymagań dla młodych to ptaki jej nie zasiedla.
Dobrze napisalas o czapeczce dla krasnala bo to małe gniazdko i przez to bardzo urocze, na zdjeciach niezbyt to widac bo robione tak by gniazdo było widoczne ale jest małe i bardzo urocze.
Bogdzia 20:45, 30 cze 2016

paniprzyroda napisał(a)

Leśnicy budki mają ewidencjonowane i czyszczą je co roku późną jesienią lu zimą

Bożenko, pooglądałam fotki z wyjazdu, fajnie było
Purple Haze i jeszcze jedna skradły moje serducho. Może poproszę o patyczki przy okazji. Ukorzeniłam dla Ciebie jedną z piwonii, która Ci się nie przyjęła
Pozdrawiam

No własnie żona lesnika wie co pisze .Wyjazd oczywiscie udany , nie moze byc inaczej.Z piwonii juz sie cieszę i patyczki chętnie tez dam jak bedzie okazja.Macham Mariolko.
Bogdzia 20:46, 30 cze 2016

ren133 napisał(a)
Pozdrawiam Bogdziu
Róże masz piękne

Reniu dzieki za pochwały , zawsze miło je słyszec.Też pozdrówka sle i do zobaczenia.
Bogdzia 20:54, 30 cze 2016

elka_ napisał(a)

Witaj Bogdziu!
Jestem na O od niedawna. Od tygodni wertuję Twoje wątki, bo jestem zauroczona rododendronami, zdaje mi się, że Twój ogród był w programie "Maja w Ogrodzie"
Rododendrony prawdziwe okazy, lepszych nie widziałam nawet w Powsinie
Dzisiaj zaglądam i co widzę u Bogdzi nadal kwitnie rododendron, patrzę, patrzę, a to róże. Cudowności i oczywiście jak to u Ciebie - okazy!

Pozdrawiam serdecznie

Bardzo podoba mi sie tytuł Twojego watku , muszę przejrzec bo to cos dla mnie. Na razie serdecznie witam. Tak mój ogród był w Mai, dwa razy i jakies powtórki tez były ale ja mam inne spojrzenie na niego.Nie wiem gdzie rh sa najładniejsze i najwieksze ale moje najbardziej mi sie podobaja powiem bardzo nieskromnieCo do róz to próbuję zapewnic sobie kwitnienie równiez gdy rh nie kwitna stad róze i powojniki , żeby były u mnie widoczne powinny rosnac duze ale nie takie to proste przy mojej słabej ziemi, jak na razie ciagle faza prób.Ostatnie rh przekwytły w tym tygodniu i wczoraj m obrywal kwiaty.No to do zobaczenia u Ciebie ale chyba nie dzis bo mecz przeciez.
Bogdzia 20:56, 30 cze 2016

AgnieszkaW napisał(a)
I kto tu mówi, że jej róże nie lubią Bogdziu, cudowności różane masz, ale i lilie też piękne. Buziaki

Agnieszko miło Cie widziec,z przyjemnoscia przyjmę Twoje pochwały . Buziaki przesyłam i pędzę na mecz.