Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:55, 01 lip 2016

Kasya napisał(a)

no wlasnie, to sa rododendrony za garazem, sa 4
2 maja takie dolne liscie
one wszystkie byly sadzone jesienią 2013 i byly sadzone w samym kwasnym torfie
2 worki na kazdy krzak...to chyba sie jeszcze nie zuzył ?

ten krzak ma dodatkowo kiepskie mikrusie przyrosty...nie wiem co mu sie stalo

na wione sypnela wszystkim nawoz do rododendronow

dzisiaj powtorzylam i dodatkowo podlalam nawozem do hortek bo zawiera mikroelementy z zelazem wlacznie

ten krzak podnioslam troche na lopacie i podsypakam jeszcze szuflę kwasnego torfu

poczekam czy dzisiejsze zabiegi dadza jakis efekt...tydzien ? a jak nie to bede szukac tego pinivitu dolistnego bo nie moglam trafic na niego

Kasiu to co piszesz całkiem zmienia powody złego wyglądu o 180 stopni. Nie można rh sadzic do samego torfu , musi byc zmieszany z ziemią z ogrodu. Torf o dziwo nie trzyma wody i to własnie ziemia ja urzymuje by rośliny mogły z niej korzystac. To najlepiej nie dawaj juz nawozów zadnych bo przenawozisz i musisz jeszcze raz posadzic mieszajac torf pół na pół z ziemią z ogrodu, zrób to dopiero na poczatku wrzesnia bo teraz mogą byc duze upały . pora jest zła na przesadzanie.Torfu juz nie dodawaj tylko zmieszaj z ziemią.
Kasya 21:04, 01 lip 2016

Bogdzia napisał(a)

Kasiu to co piszesz całkiem zmienia powody złego wyglądu o 180 stopni. Nie można rh sadzic do samego torfu , musi byc zmieszany z ziemią z ogrodu. Torf o dziwo nie trzyma wody i to własnie ziemia ja urzymuje by rośliny mogły z niej korzystac. To najlepiej nie dawaj juz nawozów zadnych bo przenawozisz i musisz jeszcze raz posadzic mieszajac torf pół na pół z ziemią z ogrodu, zrób to dopiero na poczatku wrzesnia bo teraz mogą byc duze upały . pora jest zła na przesadzanie.Torfu juz nie dodawaj tylko zmieszaj z ziemią.

no wlasnie ja je sadzilam jak jeszcze nie wiedzialam

ale poniewaz bardzo ladnie rosly i bardzo obficie kwitly to nic nie ruszalam zeby nie popsuc

ale jak tego jednego unioslam na lopacie to podloze wygladalo jakby sie juz jakos tak przemacerowalo z ziemią/gliną

ale ja nie umiem dobrze ocenic ;(
Bogdzia 21:08, 01 lip 2016

Kasya napisał(a)

no wlasnie ja je sadzilam jak jeszcze nie wiedzialam

ale poniewaz bardzo ladnie rosly i bardzo obficie kwitly to nic nie ruszalam zeby nie popsuc

ale jak tego jednego unioslam na lopacie to podloze wygladalo jakby sie juz jakos tak przemacerowalo z ziemią/gliną

ale ja nie umiem dobrze ocenic ;(

Kasiu nie ma szans jesli posadziłas do samego torfu wczesniej lub późmiej zachorują . Lepiej przesadzic dokąd są zdrowe i mocne ale jak pisałam nie latem.
danuta_szwajcer 21:31, 01 lip 2016

Nie dziwie Ci się, ze nie lubisz róż bo faktycznie roboty z nimi i śmieci jeszcze więcej, chodz jak kwitną to są cudne ale gorzej jak są ulewne deszcze jak ostatnio to na sam widok ogrodu płakać się chce no i te obcinanie. Piękne zdjęcia z ogrodu Kapiasów no i Wasza ekipa jest super)Pozdrawiam
elka_ 21:35, 01 lip 2016

Bogdzia napisał(a)

Kasia no on jest wyraźnie niedożywiony i albo ma za mało kwasne podłoze i nie jest w stanie pobierac pokarmu albo nie dajesz mu nawozów albo co najbardziej prawdopodobne kora wchłania te nawozy a dla rh nic nie zostaje. Moim zdaniem powinnas go wykopac i jeszcze raz posadzic na początku wrzesnia lub bardzo wczesna wiosna do ziemi z kwasnym torfem , podkreślam kwasnym bo w sprzedaży jest tez torf odkwaszony i on sie nie nadaje. Zdejm ta korę z jego korzeni a na razie by szybko zadziałac najlepiej byłoby opryskac moja mieszanka stare liscie uważajac by nie spalic młodych. Taki oprysk najlepiej pod wieczór jak słońce nie swieci kilka razy z kilkudniowymi przerwami.

Bogdziu, masz swój przepis na oprysk do rodków? Co to za mieszanka?
elka_ 21:39, 01 lip 2016

Bogdzia napisał(a)
Żeby zmienic temat filmik. Pierwsza czesc fajna ale nakręcona zwykłym obiektywem , szkoda ze nie miałam przy sobie teleobiektywu.

https://www.youtube.com/watch?v=P1HAGVmAA4M

Rewelacja! Uwielbiam podpatrywać naturę
Staw w ogrodzie niesamowicie przyciąga różne zwierzęta, ptaki, owady, a nawet, jak u mnie, zaskrońce
Kasya 21:40, 01 lip 2016

Bogdzia napisał(a)

Kasiu nie ma szans jesli posadziłas do samego torfu wczesniej lub późmiej zachorują . Lepiej przesadzic dokąd są zdrowe i mocne ale jak pisałam nie latem.

ok
jambosana 21:57, 01 lip 2016

W rododendronowym są piękne róże!!
Nie mam tak pięknych ja ty,ale je kocham.Rododendronów za to nie. Kwitną gdy wieczory są zimne,często deszczowe. A latem gdy leniwie płynie czas,jest urlop, królowa jest jedna. A że ma kolce, obsypuje się, wybaczam jej. Taka natura... Podobnie jak wybaczam nawozom naturalnym ich zapach.
sylwia_slomc... 22:10, 01 lip 2016

Bożenko powinnaś kręcić filmy przyrodnicze dla TV Cudnie wyłapałaś ptaszyny Polowanie udane
Bogdzia 22:10, 01 lip 2016

danuta_szwajcer napisał(a)
Nie dziwie Ci się, ze nie lubisz róż bo faktycznie roboty z nimi i śmieci jeszcze więcej, chodz jak kwitną to są cudne ale gorzej jak są ulewne deszcze jak ostatnio to na sam widok ogrodu płakać się chce no i te obcinanie. Piękne zdjęcia z ogrodu Kapiasów no i Wasza ekipa jest super)Pozdrawiam

Nasza ekipa przyznaję jest super i do tego jest duża i dosc dobrze zorganizowana. na takie długie wyjazdy nie kazdy może sie wybrac ale spotkania w ogrodach na miejscu są fantastyczne, własnie za tydzień takie się odbędzie i juz się cieszę.Co do róz, bywaja piekne ale za krótko kwitną i by dobrze wygladały trzeba bez przerwy obcinac co przekwitło. Najlepiej wyglądają na zdjęciachPozdrówka Danusiu.