Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:09, 16 sie 2016

Kindzia napisał(a)
Oberwałam żółte. Na razie podlewać nie trzeba, nawet linia mi się nie włącza, ziemia mokra. Przy sadzeniu miałam problem z klejącą się do rąk ziemią. A w sobotę znowu porządnie podlało z nieba. Na razie śpię spokojnie

Buziak

Sprawdz czy pod rh jest mokro bo deszcz po nich spływa jak po parasolu. Moze byc tak że nawet po deszczu mają całkiem sucho.
Bogdzia 20:10, 16 sie 2016

Ewa777 napisał(a)
Piękne ujęcia sikorki Pozdrawiam

Miło Cie widziec Ewo. Dzieki.
Bogdzia 20:13, 16 sie 2016

ren133 napisał(a)
Bogdziu
Wstawiłam zdjęcie

Byłam.
boguslawa_ma... 20:13, 16 sie 2016

Bogdzia napisał(a)

Mam do przesadzenia ze trzy azalie japońskie i przydałoby sie jednego rh ale M niezbyt chętny do tej roboty i pewnie na azaliach się skończy. Na razie jeszcze troszke za wczesnie tym bardziej ze u nas susza i deszczu nie widac az do nastepnej soboty czyli za prawie dwa tygodnie, czy do tego czasu nie zmienią prognoz nie wiadomo.Przesadzimy najwczesniej pod koniec sierpnia.Troche bylin tez chce przesadzic i za to wczesniej sie wezmę.

Właśnie miałam pytać kiedy przesadzać-już wiem.
Pozdrawiam Bożenko
Bogdzia 20:24, 16 sie 2016

gosia_w_ogrodzie napisał(a)
Bogdziu! Tak wyglądają moje rh, które nie zakwitły... . Na dodatek jedna z dwóch azalii też nie zakwitła, mimo że w tamtym roku była piękna... W tamtym roku dość dokładnie oczyściłam ją z przekwitniętych kwiatów, W tym roku z azalii i rh nie ściągałam ani jednego i też nie wiem czy dobrze robię... .Czy moje rh są jeszcze do uratowania? Pozdrawiam serdecznie

Gosiu pierwszy jest mocno pogryziony przez opuchlaki. Musisz opryskac liscie i ziemię kilka razy srodkami owadobójczymi.Równiez wiosna w czasie gdy kwitna truskawki opryskac Calypso. Twoje rh faktycznie maja małe pączki ale moze z niektórych wiosną beda kwiatowe. Żeby miec pewnosc ze rh bedzie miał pąki kwiatowe to musisz go odpowiednio odżywiac czyli po pierwsze poprawnie posadzic do ziemi z kwasnym torfem (czy tak posadziłas?), po drugie co rok zasilic nawozami dla rh( oprócz pierwszego roku), po trzecie czesto podlewac , szczególnie po kwitnieniu czyli w miesiacach letnich kiedy one zawiazuja pąki kwiatowe.Przy niektórych na zdjeciach widac inne rosliny , ja bym je posadziła dalej od rh bo rh maja bardzo zbitą bryłę korzeniowa i jak sie rozrosna nie bedzie łatwo zabrac tych roślin bo nie da sie bez uszkodzenia korzeni.Pokaz mi znów ich zdjecia po zimie to zobaczymy czy nie będzie trzeba opryskac dolistnymi nawozami.
Bogdzia 20:25, 16 sie 2016

boguslawa_madejska napisał(a)

Właśnie miałam pytać kiedy przesadzać-już wiem.
Pozdrawiam Bożenko

Macham Bogusiu.
Bogdzia 20:26, 16 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Wieje nudą ... to sobie odpoczniesz, chwasty nie rosną?

Chwastów jest sporo ale mnie lenistwo ogarnęło i na razie nic nie robie poza wyrwaniem największych w czasie spaceru ale czas lenistwo skończyc i zabrac sie za nie i jutro chyba tak zrobię.
Bogdzia 20:27, 16 sie 2016

Urszulla napisał(a)
Melduję, że liliowce się przyjęły. Dzisiaj im wyplewiłam chwasty Dziękuję

Liliowce to mocne rośliny , muszą sie przyjąc. W przyszłym roku pewnie zakwitną.
Gabriela 21:48, 16 sie 2016

Widziałam ptaszki, cudne zdjęcia, to lecące niesamowicie wyszło. Dlaczego kwiatów nie pokazujesz? Nie mów że nie masz, bo i tak nie uwierzę, w nudy w ogrodzie też nie.
gosia_w_ogro... 03:00, 17 sie 2016

Dziękuję kochana za rady! Ziemia napewno kwaśna, podlewam, może za rzadko z odżywkami. . Czy jeszcze teraz odżywiać?polecasz i w jakich terminach i jak często? Co z przekwitniętymi kwiatami? Zrywasz?Czy Twoje Rh nie mają towarzystwa? Rośliny obok moich to świeżo kupione hortensje jeszcze w doniczce więc je przyniosę. Moje Rh rosną 1m.od płotu z siatki. Co w takim razie posadzić pod siatką żeby ją trochę przysłonić? Pozdrawiam