No właśnie wiem, że ta zachodnia ściana jest raczej nie teges,bo nasłoneczniona i bardzo odsłonięta, ale może jakieś ptaszki ją polubią. Byłaś u mnie to wiesz jak ona jest umiejscowiona. Powiedz, jakie ptaszki chciałyby tam zamieszkać? Ja nie za bardzo orientuje się czy te które budują gniazda zadomowią się w budkach? Wróble, sikorki, czyżyki, mazurki i które jeszcze? Wiem, że jerzyki muszą mieć budki bardzo wysoko, więc chyba odpada. A pliszki? Kiedyś były u mnie pliszki i miały gniazdo na właśnie tej ścianie (tylko, że gęstwinie winobluszczu).
Madzia ja mam jedną budkę wystawioną na zachód, wiosną słonko ją dogrzewa, a potem wychodzą liście kasztanowca i ma ocienienie, deszcz nie zacina za bardzo. Co roku jest zamieszkała.
A jakie ptaszki to zależy jaki jest otwór w budce, jerzyki z tego co wiem powinny mieć budki specjalne, zupełnie inne niż sikorki czy wróble.
Magda zachodnią sciane lubią szpaki ale czy chcesz miec szpaki?Wróble lub mazurki tez nią nie pogardza. Wpadło mi do głowy że mozna wystajacymi deskami i długim daszkiem zrobic ocienienie budki i równoczesnie zasłone przed deszczem i wiatrem.Będziesz robic tą budkę czy kupowac gotową? Nikt z całą pewnoscia nie powie ze nie zasiedlą jej równiez inne ptaki np sikorki bo kto wie gdzie sie ptaszkom spodoba.Jeżyki muszą miec specjalne budki. Pliszki lubią pod dachem ale i inne miejsca równiez. Powies , jesli jej nie zasiedlą to przewiesisz, ale juz pora wieszac.