Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 16:23, 05 lut 2017

asiak napisał(a)
Jeszcze nie wiem... może podpowiesz? Myślę o różowych rododendronach jako wyższe piętro i może fioletowe azalie jako niższe. Albo odwrotnie
Może coś zasugerujesz?
Długość rabaty około 4,5 m

Nie rób piętrowo bo jedne zasłonia drugie , chyba ze te azalie to japońskie bedą to wtedy tak. Mnie wszystkie kolory pasuja wiec usisz sama wybrac.
asiak 16:32, 05 lut 2017

Bożenko, myślę właśnie o japońskich tych małych
Dziękuję
Nikita 19:14, 05 lut 2017

Bogdzia napisał(a)

Magda niezbyt dobra ta zachodnia ściana i to głównie przez wiatry które w większości są zachodnie a jak pada deszcz to zachodnie sciany cale mokre bo wiatr go znosi na scianę wiec i do budki moze znosic, ale nigdy nie ma reguły czy mimo to ptaki jej nie zasiedlą bo jak nie znajdą nic lepszego to i zachodnia dobra.

No właśnie wiem, że ta zachodnia ściana jest raczej nie teges,bo nasłoneczniona i bardzo odsłonięta, ale może jakieś ptaszki ją polubią. Byłaś u mnie to wiesz jak ona jest umiejscowiona. Powiedz, jakie ptaszki chciałyby tam zamieszkać? Ja nie za bardzo orientuje się czy te które budują gniazda zadomowią się w budkach? Wróble, sikorki, czyżyki, mazurki i które jeszcze? Wiem, że jerzyki muszą mieć budki bardzo wysoko, więc chyba odpada. A pliszki? Kiedyś były u mnie pliszki i miały gniazdo na właśnie tej ścianie (tylko, że gęstwinie winobluszczu).
AgataP 19:37, 05 lut 2017

Nikita napisał(a)

No właśnie wiem, że ta zachodnia ściana jest raczej nie teges,bo nasłoneczniona i bardzo odsłonięta, ale może jakieś ptaszki ją polubią. Byłaś u mnie to wiesz jak ona jest umiejscowiona. Powiedz, jakie ptaszki chciałyby tam zamieszkać? Ja nie za bardzo orientuje się czy te które budują gniazda zadomowią się w budkach? Wróble, sikorki, czyżyki, mazurki i które jeszcze? Wiem, że jerzyki muszą mieć budki bardzo wysoko, więc chyba odpada. A pliszki? Kiedyś były u mnie pliszki i miały gniazdo na właśnie tej ścianie (tylko, że gęstwinie winobluszczu).

Madzia ja mam jedną budkę wystawioną na zachód, wiosną słonko ją dogrzewa, a potem wychodzą liście kasztanowca i ma ocienienie, deszcz nie zacina za bardzo. Co roku jest zamieszkała.
A jakie ptaszki to zależy jaki jest otwór w budce, jerzyki z tego co wiem powinny mieć budki specjalne, zupełnie inne niż sikorki czy wróble.

Wieszaj, zawsze ktoś się zamelduje

Bożenka na pewno coś jeszcze dorzuci w temacie
Bogdzia 19:54, 05 lut 2017

asiak napisał(a)
Bożenko, myślę właśnie o japońskich tych małych
Dziękuję

Japońskie jak najbardziej mogą byc.
asiak 19:56, 05 lut 2017

Bogdzia napisał(a)

Japońskie jak najbardziej mogą byc.

Dziękuję
Nikita 19:58, 05 lut 2017

AgataP - dzięki, Agatko. Widziałam w necie budki dla pliszek...są prościutkie w wykonaniu to może sama coś "udziergam".
Bogdzia 20:00, 05 lut 2017

Nikita napisał(a)

Magda zachodnią sciane lubią szpaki ale czy chcesz miec szpaki?Wróble lub mazurki tez nią nie pogardza. Wpadło mi do głowy że mozna wystajacymi deskami i długim daszkiem zrobic ocienienie budki i równoczesnie zasłone przed deszczem i wiatrem.Będziesz robic tą budkę czy kupowac gotową? Nikt z całą pewnoscia nie powie ze nie zasiedlą jej równiez inne ptaki np sikorki bo kto wie gdzie sie ptaszkom spodoba.Jeżyki muszą miec specjalne budki. Pliszki lubią pod dachem ale i inne miejsca równiez. Powies , jesli jej nie zasiedlą to przewiesisz, ale juz pora wieszac.
Bogdzia 20:01, 05 lut 2017

AgataP napisał(a)

Madzia ja mam jedną budkę wystawioną na zachód, wiosną słonko ją dogrzewa, a potem wychodzą liście kasztanowca i ma ocienienie, deszcz nie zacina za bardzo. Co roku jest zamieszkała.
A jakie ptaszki to zależy jaki jest otwór w budce, jerzyki z tego co wiem powinny mieć budki specjalne, zupełnie inne niż sikorki czy wróble.

Wieszaj, zawsze ktoś się zamelduje

Bożenka na pewno coś jeszcze dorzuci w temacie

Nic dodac nic ując.
kamila66 20:18, 05 lut 2017

Ja kupiłam budkę w biedronce i też ją chcę zawiesić na brzozie, jak myślicie na jakiej wysokości aby kot nie wlazł.