Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Krys 14:57, 07 paź 2017

Bozenko czy wszytsko w porzadku u Ciebie po wichurze ?
Bogdzia 15:03, 07 paź 2017

jankosia napisał(a)
Szkoda kloników Ale czasem trzeba i już, jakby była inna możliwość to na pewno byście zostawili albo przesadzili. Mój ginnala też słabo z przebarwieniem będzie miał, ale to akurat odmiana z czerwonych skrzydlaków dekoracyjna więc niech mu tam. Ale w ogóle ciężko będzie z kolorową jesienią. Przynajmniej u mnie. Chyba pierwszy raz odkąd pamiętam chodzę i tak dokładnie liście sprzątam. Dużo roślin mam chorych, liście w plamach, szybko opadają Raz pryskałam na grzyba i to też kilka roślin tylko. Gdyby nie to że trawy i że lubię ten moment, jesień, szelest liści pod stopami, chłód poranków i schodzące mgły to chciałoby mi się już zimy. No ale póki co i na przekór chorobom roślin, cieszy mnie tą jesień jaka by ona nie była

Buziaki Bogdziu, wybacz że tak rzadko piszę. Ale zaglądać zaglądam

Monia wszystko przez to ze poczulismy nagle ile mamy lat i juz wiemy ze to ostatni czas na cięższe roboty. Musimy teraz pozbyc się wszystkiego z czym w przyszłosci juz bysmy sobie nie poradzili . Niektóre rośliny mimo to zostaną bo juz sobie z nimi rady nie damy.
Grzybem na roślinach się nie przejmuj, mnie sie wydaje ze to przesada narzekac na grzyba jesienią , pod koniec życia (tegorocznego ) roślin. Starzy ludzie dostaja plamy na ciele , stare rośliny dostaja grzyba i tak chyba ma byc. Na wiosne wyrosna nowe liscie i świat znów bedzie piękny.Ja jesień tez luię nawet jak jest deszczowa ale zima to dla mnie duży problem.Pozdrówka sle.
Bogdzia 15:04, 07 paź 2017

Gosiek33 napisał(a)

Ostatnio w słoneczne dni wygrzewały się nagminnie motyle i pszczoły na ścianie domu - kolor budyniu śmietankowego. To w przerwach między spijaniem nektaru z rozchodników i barbuli

Ciekawe co to za motyle były czy pazie królowej czy bielinki kapustniki, różnica wielka.
Bogdzia 15:05, 07 paź 2017

abiko napisał(a)
No cudownie zdrowa ta różyczka Nie to co moje I jaki piękny kolor.

Róza rzeczywiscie piękna... była ...bo Ksawery zerwał jej kwiaty i wytarzał w trawie.
Bogdzia 15:10, 07 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Bogdzia, możesz pokazać od dołu tę hortensję wyprowadzoną na drzewko przy domu. Ile ma pni i czy jest stabilna z kwiatostanami? Dziękuję.

Hortensja nic specjalnego , zwykły krzak, ma cztery pędy przy ziemii bo reszte rozdawałam znajomym. Cała tajemnica to fakt ze ma 15-16 lat.Kwiatostany nie sa bardzo duze a przynajmniej tych dużych jest mało a czy są stabilne??- jak rosna na mocnej gałęzi to są , jak na cienkiej to się pokładają. Nic ciekawego o niej nie moge napisac. Mam jeszcze drugą równie wielką i miałam trzecią ale dałam Anipli.

Bogdzia 15:15, 07 paź 2017

ana_art napisał(a)
hmmmm to tak jak u mnie... marna wiosna, marne lato, marna jesień...

Ja nie narzekam bo podlewac nie musiałam.
Bogdzia 15:16, 07 paź 2017

yolka napisał(a)
Róża pięknie kwitnie, co nie zwiastuje mam nadzieje rychłej zimy. Kąpielisko sikorkowe widziałam

Często miałam takie róze pokryte szronem wiec nic pewnego nie ma.
Bogdzia 15:18, 07 paź 2017

danuta_szwajcer napisał(a)
Piękne te ujęcie sikorek w poidełku Też u mnie klonik zielony, nawet perukowce się nie przebarwiają ale u Kapiasa piękna jesien, nawet klony przebarwione.Kwitnąca róża w tym roku to radośc wielka po tak cięzkim sezonie. Pozdrawiam

Widziałam zdjecia od Kapiasa , no cóz z ogrodami z poludnia równac sie nie mozemy, ale Ty z południa wiec powinnas miec lepiej.
Bogdzia 15:20, 07 paź 2017

Dorota123 napisał(a)
Też tak uważam i mam z tym spory problem bo mnie tego szkoda, tego żal.

Mnie juz nie jest zal , nie mogę czekac bo potem juz nic z ciężkich robót nie zrobimy.
Bogdzia 15:21, 07 paź 2017

paniprzyroda napisał(a)
U mnie busz był, w tym roku robię przecinkę Podpinam się pod pytanie Ewy o hortensję. Ile ma lat? Co to za hortensja? Zastanawiam się nad swoim pasem hortensjowym, chciałabym go podwyższyć, ale obawiam się, że mogą się pokładać. Pozdrawiam Bogdziu

Nie pokładają sie bardziej niz te niskie bo przeciez i one tez nie takie sztywne.