Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

jolanka 20:50, 08 paź 2017

No właśnie tez się zastanawiałam czy dokarmiać już ptaki?
Sikorki zaczęły się domagać. Szpaki w niesamowitych ilościach zbieraja się do odlotu. Widok nieziemski Po raz pierwszy to widziałam.
Pozdrawiam Bożenko, dobrze, że wichura tym razem nie pohulała za mocno.
Gosiek33 07:26, 09 paź 2017

Pora zaopatrzyć się w nasiona dla ptaków
Gosiek33 08:51, 09 paź 2017

W ptasim temacie trafiłam dziś na taki artykuł o tępieniu wróbli
anka_ 09:24, 09 paź 2017

Gosiek33 napisał(a)
Ciekawe artykuły Gosiu wynajdujesz. Szkoda że niektórzy myślą po szkodzie.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
pestka56 11:28, 09 paź 2017

Bardzo ciekawe, więcej bo jednoznacznie ostrzega przed ingerowaniem w środowisko. No, ale niestety ci co powinni takie artykuły przeczytać raczej tego nie robią, ale nami rządzą Vide... choćby Puszcza Białowieska, czy sprawa ochrony wilków i łosi.
Klamber 15:35, 09 paź 2017

Witaj Bogdziu. Widzę że nadal jesteś aktywna, to świetnie że jesteś w formie. Czytałem artykuł o tępieniu wróbli w Chinach, ludzka głupota nie zna granic. Tutaj jak już pisałem wróbli jest tyle co u nas w 70 latach a i innych ptaków też. Pamiętajcie że Polską nie żądza Polacy i musimy się w końcu zjednoczyć i pozbyć się okupanta, powoli nadchodzi ta okazja, tylko ludziska budźcie się i bądźcie czujni. Bogdziu, ja mam dla Ciebie sesje Robina. Pozdrawiam gorąco wszystkich u mnie jeszcze nocki po 20 stopni czekam jeszcze na Indiańskie lato

Gosiek33 17:46, 09 paź 2017

przystojniak z tego drozda, szkoda że w naszym klimacie go nie ma

polecam ,sekretne życie zwierząt, jestem właśnie w trakcie czytania

jankosia 19:17, 09 paź 2017

Gosiek33 napisał(a)

Ok dzięki za ten artykuł, zaraz co wrzucę na fejsa Ludzie często tak po najmniejszej linii oporu idą, działają a dopiero potem myślą. A tutaj doszła jeszcze propaganda, bo wiadomo że jak w narodzie niepokój to władza zawsze wynajdzie wroga którego można obarczyć winą za całe zło :/ Padło na wróbla i trzy inne stworzenia, ale mogło paść na cokolwiek innego

A swoją drogą to ja sama mam wróbli powyżej uszu, czekam do listopada żeby gniazda zlikwidować na frontowej ścianie bo mam już tak obsrane wszystko dookoła że brzydki zapach wchodzi do domu. Kocham zwierzęta, ale tutaj przegięły Od strony garażu pozwolę im jeszcze pomieszkać, ale od wejścia mówię basta!
Bogdzia 19:56, 09 paź 2017

anka_ napisał(a)
Bożenko a jakie ziarna sypiesz ptakom? Jakieś gotowe mieszanki? Pytam bo u mnie schodzi słonecznik plus trochę prosa i kukurydzy. Ale chciałabym ściągnąć do ogrodu inne ptaki (choćby kowaliki, bo wiem że są w poblizu) i może trzeba poszerzyć asortyment. A- oczywiście jabluszka w zimie też są.

Zazdroszczę dziewczyny...

Ja sypię głównie słonecznik, w srodku zimy dowieszam słoninkę i wykładam jabłka. Jesli mam swoje to równiez orzechy ale w tym roku nie było na drzewie ani jednego a jak kupiłam w sklepie to były z tamtego roku z robakami.Kowaliki bardzo lubią słonecznik wiec pewno się zjawią jak tylko się zorientuja gdzie on jest.
Bogdzia 20:01, 09 paź 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Czyli dokarmianie rozpoczęłaś, ja jeszcze chyba poczekam bo u nas przymrozków nie było jeszcze. Chyba mam masę wróbli w tym sezonie , bo wieczorem tak świergolą w krzakach....parę lat nie było wcale tej zimy kilka się pojawiło i kilka mazurków, czy to możliwe, żeby, aż tak się rozmnożyły??? no bo tak się dra jak szpaki na sejmikach, ale szpaki chyba odleciały już , czy jeszcze nie?

U mnie dyzurny karmnik jest cały rok. Nie sypię duzo ale bardzo z niego korzystają ptaki po wylocie młodych, jedzonko i kąpanie mają zapewnione. Jesli masz wróble to fajnie bo teraz jak juz sa to raczej mazurki , fakt że one szybko się rozmnazają bo mają młode przez cały sezon od wczesnej wiosny (nawet prawie zimy) do pierwszych przymrozków a inne ptaki jeden lęg , najwyżej dwa.Szpaków juz u siebie nie widzę byc może odleciały ale pewnosci nie ma bo one przed odlotem sejmiki robią poza miastami , zbieraja się w ogromne chmary i razem odlatuja.