Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:04, 09 paź 2017

jolanka napisał(a)
No właśnie tez się zastanawiałam czy dokarmiać już ptaki?
Sikorki zaczęły się domagać. Szpaki w niesamowitych ilościach zbieraja się do odlotu. Widok nieziemski Po raz pierwszy to widziałam.
Pozdrawiam Bożenko, dobrze, że wichura tym razem nie pohulała za mocno.

Dobrze jest jak ptaki poznają wczesniej miejsce gdzie jest pokarm ale w tym względzie sa rózne szkoły.Tak widok odlatujacych szpaków jest imponujący , wiele filmów z nimi nakrecono , pięknie wyglądaja te falujace chmury.
Bogdzia 20:05, 09 paź 2017

Gosiek33 napisał(a)
Pora zaopatrzyć się w nasiona dla ptaków

Ja na razie zapasów nie robię ale pamiętac o tym trzeba.
Bogdzia 20:07, 09 paź 2017

Gosiek33 napisał(a)
W ptasim temacie trafiłam dziś na taki artykuł o tępieniu wróbli

Pamiętam jak w radiu o tym mówili w latach pięcdziesiatych.Wystarczy jeden byle jaki argument i można ludziom wmówic co się chce.
Bogdzia 20:15, 09 paź 2017

anka_ napisał(a)
Ciekawe artykuły Gosiu wynajdujesz. Szkoda że niektórzy myślą po szkodzie.

Nie tylko w Chinach popełniali błedy . U nas w tym samym czasie namiętnie przeprowadzano meliorację , pewnie szkody nie sa mniejsze bo od tego czasu w Polsce wszystkie studnie są bez wody.A sypanie upraw proszkiem De de te (nie wiem czy to dobra pisownia) w czasach gdy amerykanie mieli nam zrzucic stonke. Sama ze szkołą chodziłam szukac tej stonki a były tylko biedronki ale wszystkie uprawy ziemniaczane tym sypano , kto wie ile ludzi przez to zmarło.Stonka pojawiła sie wiele lat później.A ostatnie czasy (cztery lata temu)i np w moim lesie wycinka drzew przez cały rok , równiez w okresie lęgowym , nikogo to nie interesowało choc zawiadamiałam tv, jak sie dowiedzieli ze nie jestem zadna organizacja to mieli to w poważaniu.
Bogdzia 20:19, 09 paź 2017

pestka56 napisał(a)
Bardzo ciekawe, więcej bo jednoznacznie ostrzega przed ingerowaniem w środowisko. No, ale niestety ci co powinni takie artykuły przeczytać raczej tego nie robią, ale nami rządzą Vide... choćby Puszcza Białowieska, czy sprawa ochrony wilków i łosi.

Jak widzisz powyzej w kazdym okresie popełniane sa jakies błędy. Ja natomiast uważam że nadmierne rozprzestrzenianie sie niektórych gatunków nie jest dobre, mało to pokazują w dużych miastach pałętające sie stada dzików albo nadmierne ilosci lisów które wytępiły zajace , kuropatwy i przepiórki.Wilków tez bym za duzo nie chciała bo mieszkam przy lesie, strach by było wyjsc.
Bogdzia 20:27, 09 paź 2017

Klamber napisał(a)
Witaj Bogdziu. Widzę że nadal jesteś aktywna, to świetnie że jesteś w formie. Czytałem artykuł o tępieniu wróbli w Chinach, ludzka głupota nie zna granic. Tutaj jak już pisałem wróbli jest tyle co u nas w 70 latach a i innych ptaków też. Pamiętajcie że Polską nie żądza Polacy i musimy się w końcu zjednoczyć i pozbyć się okupanta, powoli nadchodzi ta okazja, tylko ludziska budźcie się i bądźcie czujni. Bogdziu, ja mam dla Ciebie sesje Robina. Pozdrawiam gorąco wszystkich u mnie jeszcze nocki po 20 stopni czekam jeszcze na Indiańskie lato

Robert miło Cię widziec bo bardzo dawno juz nie czytałam nic od Ciebie. Wiem ze pisałes u siebie bo dzis zajrzałam ale miałam problemy z oczami i tez mnie mało tu widziano. Co do tego kto rzadzi Polską kazdy ma swoje zdanie, Twojego poglądu po tej wypowiedzi tez nie zrozumiałam a swojego nie bede tu pisac bo Danusia na takie rozmowy nie pozwala.Za zdjecia bardzo dziekuje bo na nie najbardziej czekam , jest piękny i zdjecia jak zwykle piękne a Ty widze ze coraz to nowy sprzęt kupujesz, fajnie tak sobie zmieniac. Pozdrówka serdeczne dla Ciebie i czekam na następną relacje.
Bogdzia 20:28, 09 paź 2017

Gosiek33 napisał(a)
przystojniak z tego drozda, szkoda że w naszym klimacie go nie ma

polecam ,sekretne życie zwierząt, jestem właśnie w trakcie czytania

Mam sekretne życie ptaków.
paniprzyroda 20:31, 09 paź 2017

Bogdziu, zbiża się okrągła liczba Moje gratulacje
Bogdzia 20:32, 09 paź 2017

jankosia napisał(a)

A swoją drogą to ja sama mam wróbli powyżej uszu, czekam do listopada żeby gniazda zlikwidować na frontowej ścianie bo mam już tak obsrane wszystko dookoła że brzydki zapach wchodzi do domu. Kocham zwierzęta, ale tutaj przegięły Od strony garażu pozwolę im jeszcze pomieszkać, ale od wejścia mówię basta!

Przeżyłam kiedys to samo jak przygotowywali robotnicy do zrobienia podbitki, wróbli było mnóstwo, z belek zwisały długie trawy znoszone do gniazd a sciany oczywiscie zanieczyszczone. Jak zrobili podbitkę (jesienią) to wróble przeniosły sie gdzie indziej i dłuzszy czas ich wcale nie było , teraz przylatuja od sasiadów i tam wracaja.
Bogdzia 20:33, 09 paź 2017

paniprzyroda napisał(a)
Bogdziu, zbiża się okrągła liczba Moje gratulacje

Straszna ta liczba , powinnam zamilkąc po napisaniu tylu stron.