Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

eVka 08:19, 14 maj 2018

Jak co roku Twój ogród zachwyca, mógłby spkojnie zostać pokazowym ogrodem rododendronowym... marze, że moje rodki kiedyś będą takie wieelkie
AgnieszkaW 08:46, 14 maj 2018

Ja też (podobnie jak Mira) tu się napatrzę na Twoje rododendronowo-azaliowe cuda
AgataP 09:24, 14 maj 2018

Niedługo sama wtulę się w ten kolory buziaki
Kindzia 14:50, 14 maj 2018

Aż się zalogowałam znowu...nie mam miejsca na żółtą, ani na żadną inną Upychałam na cycku w zeszłym roku, teraz już przesadzać zaczęłam...i znowu suarka w dziurkę trawnika powędruje. Mam nadzieję, że mi wybaczy przeprowadzkę...po raz trzeci. Rysiowi szkoda żebym ją cięła, cały ogród nią pachnie...wyobraź sobie ten zapach za 10 lat, bez cięcia Już jest spora, a przecież to dopiero jej drugi pełny sezon u mnie i rośnie...

Gdyby nie to, że dom muszę na przybycie gości przygotować...zameldowałabym się w sobotę...na pierogi
Nallar 20:53, 14 maj 2018

Bogdzia napisał(a)

Ewo byłam i widziałam , ładnie kwitnie ale na moje oko jest za blady, dobrze by mu zrobił oprysk nawozem dolistnym ale to nie teraz gdy kwitnie i nie potem gdy będą rosły nowe przyrosty , dopiero w sierpniu jak juz przestaną rosnąc.I podlewaj go bo przy tej scianie ma cieplej niz powinien.No i koniecznie napisz jak nazywa sie ta piwonia i czy jest taka żólta jak na zdjeciu?

Bogdziu Calsapa wiosną pryskałam kilka razy, potem zdrówko zaszwankowało i ogródek poszedł w odstawkę. Nadrobię tak jak piszesz w sierpniu.
Piwonia zewnętrzne płatki ma blado żółte, ale im bliżej środka to kolor jest bardziej intensywny.
Tu fotka w pełnym słoneczku, dokładnie oddaje kolor. (usunę, proszę nie cytujcie)

Kupiłam ją z taką etykietą. Sprzedawca nazywał ją drzewiasta żółta.
asiak 21:44, 14 maj 2018

Bogdziu czy Twoją miksturką można potraktować też azalie? Czy teraz jak kwitną pryskać je, czy dopiero po kwitnieniu?
Bogdzia 22:22, 14 maj 2018

Kindzia napisał(a)
Aż się zalogowałam znowu...nie mam miejsca na żółtą, ani na żadną inną Upychałam na cycku w zeszłym roku, teraz już przesadzać zaczęłam...i znowu suarka w dziurkę trawnika powędruje. Mam nadzieję, że mi wybaczy przeprowadzkę...po raz trzeci. Rysiowi szkoda żebym ją cięła, cały ogród nią pachnie...wyobraź sobie ten zapach za 10 lat, bez cięcia Już jest spora, a przecież to dopiero jej drugi pełny sezon u mnie i rośnie...

Gdyby nie to, że dom muszę na przybycie gości przygotować...zameldowałabym się w sobotę...na pierogi

Rysio ma racje szkoda ciac. O żółtej piwoni może pogadamy za jakis czas tak jak teraz o tej różowejPierogi zrobione , możesz przyjechac
Bogdzia 22:24, 14 maj 2018

Ewo Nallar, boje sie cytowac żebys zła nie była,ale nie mam nic przeciw temu zeby została, piękna ta piwonia.
Bogdzia 22:28, 14 maj 2018

Jaskier napisał(a)

Cytuję jedno, choć tak naprawdę chciałbym wszystkie, które wstawiasz.

Przepięknie Bogdziu! Warto czekać cały rok na takie widoki!

Po zimie jestem tak spragniony intensywnych barw, że nie mogę się napatrzeć na to Twoje morze wielkich, różnokolorowych kwiatów.

Marzę, żeby po latach chociaż jeden mój rododendron przypominał Twoje okazy.

Oczywiscie ze bedzie przypominał , nie ma innego wyjścia przecież one rosną.

Wszystkim dziekuje za miłe słowa i wkleję kilka zdjec , jeśli sie powtórzą to sie nie denerwujcie ale jest dosc późno a ja z niczym wyrobic się nie mogę. Rh jednak juz przekwitają , martwi mnie to bo mogłyby poczekac do soboty w komplecie jak teraz.
Bogdzia 22:34, 14 maj 2018