Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 15:49, 19 lut 2019

AgnieszkaW napisał(a)
Ranniki muszę gdzieś wypatrzyć, to kupię. Podobnie mam z przebiśniegami, lubię, a nie mam, mus "upolować". Jeśli chodzi o wrzośce, to - podobnie jak Sylwia - też mam takie, które okrywam gałązkami świerkowymi, inaczej podmarzają.

Agnieszko u Ciebie cudnie by wyglądały zarówno ranniki jak i przebiśniegi ale żeby wyglądały fajnie to trzeba miec ich dosc dużo a obydwa trudne do kupienia.U mnie w tym roku strasznie nierówno rosna , jedne juz kwitną a innych nie widac , nie wiadomo czy wyrosną,nawet tych najstarszych w doniczkach jeszcze nie widzę, tez marzę o wiekszych łączkach.
Bogdzia 15:52, 19 lut 2019

mirkaka napisał(a)
Bożenko czytam u Irenki że też zaczęłaś już roboty wiosenne
Ja też mam coraz słabszą kondycję, i wszystko boli po takim wypadzie do ogrodu.
Zdrówka życzę i sił na nowy sezon

Ranniki cudnie kwitną, u mnie przebiśniegi i ciemierniki
A na trawniku stokrotki

Owszem zaczęłam ale strasznie marnie mi to idzie, bardzo czuje kazdy rok przybywajacy w kościach, to juz nie ta praca co kiedys , nawet nie to chodzenie co kiedys.Ciemierniki ledwie wychodzą z ziemi, a stokrotek w trawniku nie mam a to takie wesołe kwiatuszki.
Bogdzia 15:53, 19 lut 2019

Waclaw napisał(a)

O cho, cho!
Już kwiecie u Ciebie Pięknie!

To malutkie kwiatki ale najbardziej wyczekiwane, uwiebiam je.
Bogdzia 15:57, 19 lut 2019

Margerytka40 napisał(a)
Bożenko czy lilie martagon dadzą radę w pobliżu magnolii, jak myślisz? Pytam bo wyczytałam, że one raczej wapienne podłoże preferują a tak by mi pasowały. Upatrzyłam już sobie cebulki do kupienia i ciągle się waham

Asiu myślę ze to zły pomysł bo one za wysokie rosna zeby je pod drzewem sadzic.Jak kwitna to magnolia ma juz wszystkie liście , mocno może zacieniac .Na kupienie Cię namawiam ale posadz w innym miejscu.Co do podłoża to faktycznie tak piszą i tak rosną w przyrodzie a jak im dałam dolomitu to mi zdrobniały i teraz od nowa muszę czekac zeby cebulki urosły, przestałam dawac jakikolwiek nawóz.
Bogdzia 15:58, 19 lut 2019

Kasya napisał(a)

Ja tez je kocham
Jakie zamowilas ?

Zamówiłam:Laurę Dessert, Helen Martin, Green Lotus, Lemon Chiffon i drzewiasta Shimadaijin.
Bogdzia 16:00, 19 lut 2019

Kasya napisał(a)
A jak rodek ? Ja nie umiem ocenić czy pąki są ok czy przemarznięte

Dostał jakies plamy na liściach ale nie wyglada zeby przemarzł, marzę zeby wytrzymał i był u mnie a nawet więcej bym kupiła ale nie mam gdzie posadzic.
Basilikum 16:15, 19 lut 2019

oj ranniki koniecznie miec trzeba. Ja dostalam kepke od sasiadki i jedna kupilam w sklepie obie kwitna
O wrzosccach nie wiedzialam, ze nie zimujace tez sa. Jeden mam juz z 3 lata i ladnie sie rozrasta a w zeszylm roku kupilam na grob tesciowej i jak przekwitly to posadziam w ogrodzie i tez kwitna juz ale upalne lato troche je popalilo i taki enierowne sa. mam nadzieje ze w tym roku sie odbuduja. mam je tak posadzone, ze widze z kna w kuchni, takie pierwsze wiosenne cieszydelka.
No i nie uwierzycie ale dzis szafirka znalazlam kwitnacego.

Bozenko duzo sil Ci zycze
Bogdzia 16:24, 19 lut 2019

Basilikum napisał(a)
oj ranniki koniecznie miec trzeba. Ja dostalam kepke od sasiadki i jedna kupilam w sklepie obie kwitna
O wrzosccach nie wiedzialam, ze nie zimujace tez sa. Jeden mam juz z 3 lata i ladnie sie rozrasta a w zeszylm roku kupilam na grob tesciowej i jak przekwitly to posadziam w ogrodzie i tez kwitna juz ale upalne lato troche je popalilo i taki enierowne sa. mam nadzieje ze w tym roku sie odbuduja. mam je tak posadzone, ze widze z kna w kuchni, takie pierwsze wiosenne cieszydelka.
No i nie uwierzycie ale dzis szafirka znalazlam kwitnacego.

Bozenko duzo sil Ci zycze

Kwitnący szafirek-sama radosc, dawniej tez lubiłam kwitnienie wrzosców ale trochę mi sie opatrzyły, teraz wolę kwiatki innego rodzaju.
Basilikum 17:31, 19 lut 2019

Bogdziu a jak sie nazywa ten ciemiernik, ktory masz taki sam jak moj? bo ja swojego dostalam na gieldzie wymiany i nie am pojecia co to za jeden.
Bogdzia 18:05, 19 lut 2019

Basilikum napisał(a)
Bogdziu a jak sie nazywa ten ciemiernik, ktory masz taki sam jak moj? bo ja swojego dostalam na gieldzie wymiany i nie am pojecia co to za jeden.

Kupiłam w Poznaniu na targach , pisało ,,ciemiernik orientalny". Kilka razy spotkałam jego zdjecia ale nigdy innej nazwy.