Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Mariusz 11:54, 28 sty 2013

Bogdzia napisał(a)

Tutaj zawsze wesoło I cała encyklopedia wiedzy przeróżniastej
Jak to będzie w maju tu się dopchać

Za wróbelkami bardzo tęsknię, toż to one były najczęściej w moim dzieciństwie i młodości

Dlaczego jest ich tak mało?

Powinny byc jakieś badania robione co się dziejez tymi wróblami ale nikt się tym nie zajmuje. A w maju bez problemu się tu dopchasz. Dla wszystkich starczy bo ja dużo zdjec robie. Pozdrawiam Grażynko.

Witaj serdecznie
Wróbel powiązany jest z człowiekiem, nie ma w zagrodach dużo pokarmu jak dawniej, to i nie ma wróbli. Liczebność leci na głowę, ale egzystencji wróbla nie zagraża. Mamy w kraju ogrom ptaków, gatunków lęgowych, przelotnych, zimujących. W tym temacie jesteśmy z przodu.
Tym optymistycznym akcentem kończąc, życzę Ci miłego dnia

Dobrze że uważasz że ich egzystencji nic nie zagraża bo ja raczej myslę inaczej tym bardziej że całowicie wyginęły już w Anglii wiec nie ma pewności czy to sie nie powtórzy u nas, ale jak mówisz że nie to bądźmy dobrej mysli. Pozdrawiam serdecznie.

Bogdziu, Anglia w tym temacie uczy się od nas, swoją gospodarką doprowadzili do pustej, wygolonej wyspy, ptaków jak na lekarstwo. W Polsce w czas ruszyło wiele programów choćby derkacza. Środowisku naturalnemu w naszym kraju nie grozi taki wygląd jak w Anglii, tak więc można spać spokojnie, ptaki zawsze tutaj swoje siedliska znajdą. Jest jednak niepokojący fakt intensyfikacji rolnictwa, a z pestycydami przegrywa wszystko.
eliza3 12:35, 28 sty 2013

Dzień dobry w poniedziałek.
W weekend nie miałam zbyt wiele czasu na O. ale dzisiaj oczywiście musiałam zobaczyć co się dzieje. Bogdziu, u Ciebie jak zwykle ruch, ale wcale się nie dziwię, bo zdjęcie krogulca widowiskowe. Nie ważne czy z przodu, czy z tyłu... z każdej strony piękny.
Do mnie w środku wsi, żadne drapieżniki nie przylatują, więc cieszę się że robisz zdjęcia i się z nami dzielisz swoimi spostrzeżeniami.
Pozdrawiam.
Milka 14:28, 28 sty 2013

Witam w poniedziałek, pogoda wiosenna, bo słońce było, zero na plusie, ale śniegu dosypało
obejrzałam krogulca, piękny ptak i te oczy, widać, po nich że drapieżnik

Mariusz pisze, że w Anglii ptaków mało, niech tu do ciebie przyjadą, dopiero zobaczą okazy buziam i miłego dnia
Martek 14:48, 28 sty 2013

Baba w plisowance super !
Ładny ten krogulec,ale ty to masz to oko do różności ornitologicznej.I zdjęcia bystre jak jego oczy .
Pozdrawiam Bogdziu .
Mariusz 15:12, 28 sty 2013

irena_milek napisał(a)
Witam w poniedziałek, pogoda wiosenna, bo słońce było, zero na plusie, ale śniegu dosypało
obejrzałam krogulca, piękny ptak i te oczy, widać, po nich że drapieżnik

Mariusz pisze, że w Anglii ptaków mało, niech tu do ciebie przyjadą, dopiero zobaczą okazy buziam i miłego dnia

Irenko może za bardzo moja wypowiedź zabrzmiała kontrowersyjnie, w najmniejszym wypadku takiego odczucia osiągnąć nie chciałem, tym bardziej, że trudno mówić o zawodności najlepiej zorganizowanego Królewskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków Ja swoją wypowiedź opieram na anglikach, tych którzy przyjeżdżają na Podkarpacie obserwować ptaki, głównie puszczyka uralskiego, a i inne gatunki. Oni nie są bezkrytyczni wobec działań na rzecz ochrony ptaków we własnym kraju i bardzo się cieszą, nawet obserwacją pierwiosnka.
Milka 15:25, 28 sty 2013

Mariusz, wiem, ze oni bardzo dbają u siebie o wszystko z przyjemnością oglądam wszystko co związane z przyrodą i ogrodami u nich, wiem, że nie taka intencja była, no ale u naszej Bożenki mieliby co oglądać
Bogdzia 15:28, 28 sty 2013

Green napisał(a)
Pięknie tu u Ciebie!!!
przejrzałem Twoje watki... od dwóch dni nic inne go nie robię, tylko oglądam zdjęcia Twoich rożnaeczników!

Witaj Green i dzięki za miłe słowa. Taki wielodniowy gośc rzadko sie trafia więc miło że chcesz tyle czasu poświęcic na oglądanie mojego ogrodu. Serdecznie Cię pozdrawiam.
Bogdzia 15:34, 28 sty 2013

Irenko, Mariuszu cieszmy się ze u nas przyroda jest dośc zdrowa , rzeki piękne i w większosci nieuregulowane co sprzyja ptakom i zwierzętom , lasy dostępne każdemu i oby tak pozostało, ale też dobrze by było gdyby znaleziono dobry sposób nie niszczacy przyrody na rozwój naszego kraju czyli madrą turystykę z krajów gdzie wiele zostało zniszczone (Niemcy, Anglia) ale za to są bogatsi od nas.
Bogdzia 15:35, 28 sty 2013

Martek napisał(a)
Baba w plisowance super !
Ładny ten krogulec,ale ty to masz to oko do różności ornitologicznej.I zdjęcia bystre jak jego oczy .
Pozdrawiam Bogdziu .

Martuś dzięki i pozdrawiam.
Bogdzia 15:37, 28 sty 2013

eliza3 napisał(a)
Dzień dobry w poniedziałek.
W weekend nie miałam zbyt wiele czasu na O. ale dzisiaj oczywiście musiałam zobaczyć co się dzieje. Bogdziu, u Ciebie jak zwykle ruch, ale wcale się nie dziwię, bo zdjęcie krogulca widowiskowe. Nie ważne czy z przodu, czy z tyłu... z każdej strony piękny.
Do mnie w środku wsi, żadne drapieżniki nie przylatują, więc cieszę się że robisz zdjęcia i się z nami dzielisz swoimi spostrzeżeniami.
Pozdrawiam.

Elizko miło Cie widziec. Weekend miałam smutny i nerwowy bo moja wnusia była bardzo chora a dziś jest super, zmiana całkowita. Cieszę sie bardzo.Pozdrówka Ci przesyłam i dzięki za wizytę.