Niestety nie potrafię powiedziec co widziałaś bo jedne i drugie śpiewają. U mnie jeszcze szpaków nie ma a są kosy które zostały na zimę ale u Was cieplej i wiem że już szpaki przyleciały w takie cieplejsze miejsca. Ciekawe co to było?Śpiewu zazdroszczę.
Jastrzębie to piękne ptaki choc dośc uciążliwe jak polują.Kiedyś widziałam jak upolował zająca. U mnie czasem też polowały na ptaki choc częściej krogulce a w tym roku tylko dwa razy widziałam krogulce a jastrzębia wogóle, widocznie jakoś sobie radziły. Masz problem bo one lubią wracac w znane sobie miejsca gdzie wiedzą ze cos upolują.A budkę a właściwie budki koniecznie powinnaś miec.To już najwyższa pora je zakładac bo ptaki zanim je zasiedlą to najpierw obserwuja czy jest bezpiecznie, naciskaj na M w tej sprawie.
Ja też już za nimi tęsknię.Mam nadzieję że jak teraz sa mrozy to już w maju ich nie bedzie.Mam zapisane że w 2010r tą noc która będzie było -10 stopni więc to się zdarza.Sprawdziłam czy były przymrozki w maju i nie było ale potem latem było 32 i 34 stopnie, dla mnie za gorąco ale tym się teraz martwic nie będe.Pozdrówka.