Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 19:42, 11 mar 2013

Kindzia napisał(a)
A mnie wszystkie obserwowane wcięło...uzupełniam i macham

Mnie nie wcina bo wogóle nie zaznaczam. Wchodziłam do tych wątków które akurat wpadły mi w oczy a teraz ledwie sie wyrabiam by zajrzec do osób które wchodza do mnie , do innych prawie nie zagladam bo nie zdążam.
gusiarz 19:44, 11 mar 2013

Bogdziu, a ja dzisiaj po południu słyszałam kosy - czy to możliwe??? Tak cudnie śpiewały jak w maju... A może to były szpaki??
Bogdzia 19:44, 11 mar 2013

irena_milek napisał(a)

ratowałam cię i uratowałam..spadałaś z wysokości i cię złapałam, i jakoś powolutku na ziemię sprowadziłam, ale dziwne sytuacje się śnią!
wracam dalej do czytania

Całe szczęście ze mnie uratowałas.Jest nadzieją ze będzie dobrze jak mam taką Przyjaciółke.
majkel0326 19:51, 11 mar 2013

Bożenko, kos fajny. U mnie rządzą sikorki, szczególnie jak znowu śnieg leży to słoninką się częstują Chciałabym, żeby mój M zrobił u nas budkę dla sikorek, może by założyły rodzinkę A ostatnio moim utrapieniem są jastrzębie, jest ich sporo i niestety częstują się moimi kurami
Bogdzia 19:53, 11 mar 2013

gierczusia napisał(a)

U mnie teź zima , choć śnieg dopiero pojawił dziś ..

Właśnie tak sobie myślałam o tych szpakach .. Może by im koło roślin na których mam opuchlaki zrobić jakieś poidełko czy karmnik ... No nie wiem ,żeby je tam zwabić .., ja po jednej stronie domu mam jasczurkę ( tą z awatarka ) .. I ona mi populację opuchlaków ogranicza .. Ale z drugiej strony jaszczurki nie ma

Szpaki to dosc niezależne stworzenia i niełatwo je zwabic tam gdzie by się chciało.Co do jaszczurki to nie mam wielu wiadomości na temat jej odzywiana wiem ze lubi drone muchy , komary, pająki ale opuchlaki wydają mi się dla niej za duże , ale to tylko takie moje myśli bo nie wiem jak jest naprawdę . Pod krzakami lubia przebywac kosy i one na pewno wyjadają pędraki z ziemi więc jeśli widzisz u siebie kosy to możesz liczyc na ich pomoc.
Bogdzia 19:56, 11 mar 2013

gierczusia napisał(a)

Mam taką koncepcję ,że Bogdzia te ptaszki hipnotyzuje .... No bo moje jakoś nie chcą tak pozować

Buziam Bogdziu poniedziałkowo

Nie hipnotyzuję tylko przyzwyczajam do siebie i wtedy się nie boją. Nie mam wielkiego wyboru bo nawet gdybym zdjec nie robiła to też bym musiała sterczec w oknie i pilnowac ich przed kotami.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 20:06, 11 mar 2013

asc napisał(a)
Pierwszy raz mam u Cibie nie przeczytane.... nie wyrabiam.... wpadłam napisać, że przyszłą druga porcja lilii i dołożyli tę brakującą. Na emaila nie odpowiedzieli, ale reklamacje uwzględnili. Reklamacje tylko emailem złożyłam.
Za oknem śnieg z deszczem..... a niektóre ruszyły już.... buuu znów muszę pakować w doniczki.

Aniu ja też dziś dostałam ale bez tej cebulki reklamowanej . Przysłali choc nic nie odpowiedzieli ma mojego maila i nie była opłacona druga przesyłka. Poczekam jeszcze kilka dni , może się odezwą, ale to dziwne bo jak Tobie dołożyli tzn że przeglądali pocztę.Też musze przynajmniej dwie z dzisiejszych wsadzic do doniczki bo rosną a jeszcze dwie z poprzednich by też trzeba było. Te cebulki martagonów bardzo różnią się wielkością są duże i bardzo małe ale to zależy od gatunku, nie wiem czy one większe nie urosną?Poczekamy zobaczymy.
Bogdzia 20:12, 11 mar 2013

Przetacznik napisał(a)
o masz i kos zajada jabłko... i zow dzięki Tobie mogę coś takiego zobaczyć : ) Ciekawe, czy w budce lęgowej na mojej sośnie się jakiś ptaszek zagnieździ, bardzo bym chciała pozdrawiam : )

Najlepiej jest jak otwór jest skierowany na wschód no i budka musi byc czysta .Czasem nie zasiedlają starych budek, to podobno przez pasożyty które żerują na ptakach wiec żeby uchronic młode to budki co jakiś czas nie są zasiedlane żeby te pasożyty wyginęły ale bywa ze nie wiadomo czemu im się nie spodoba i nie ma na to rady. Mam nadzieję ze będziesz miała swoje ptaki ale dam Ci dobrą radę nie podglądaj czy są do momentu aż zacznie sie karmienie młodych, wtedy są mniej ostrożne a jak bys podglądała już od wczesnej wiosny to uznają ze nie jest tu bezpiecznie i się nie wprowadza.
Bogdzia 20:17, 11 mar 2013

eliza3 napisał(a)
Bogdziu fantastyczne te zdjęcia kosa, ostatnio to moje ulubiony ptaki, może dlatego, ze codziennie przychodzą do mnie na posiłki i mogę do woli się napatrzeć.
Jabłuszko musi być, bo je uwielbiają, ale płatki owsiane też im odpowiadają, słonecznik najmniej.
Przeczytałam co napisała Dajana o sąsiadach, którzy mają karmniki, a nie karmią... przecież to takie przyjemne, a zarazem pożyteczne.

Kosy bardzo szybko przyzwyczajają się do właścicieli i potem nie boją sie jak sie chodzi po ogrodzie. One latem odżywiają się robalami tzn dżdżownicami, poczwarkami chrząszczami itp i chętnie owocami więc zimą owoce równiez lubią a w zastepstwie robaków jedzą płatki . Słonecznik tez zjedzą ale łuszczony bo nie potrafią same go wyłuskac tak jak np dzwońce czy sikorki a z łuską oczywiście nie jest dobry.
Bogdzia 20:20, 11 mar 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Mroźno się u mnie robi, w ciagu dnia śnieg zniknął prawie a temperatura dosć szybko spada, ech!

U mnie się nie stopił tylko trochę osiadł. jest -4 stopnie , ma byc -5.Najbliższe dni zimne ale weekend podobno już lepszy. Mam nadzieję że na tym się ta zima zakończy.