Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatki i rabatki u Elizy

Kwiatki i rabatki u Elizy

BarbaraM 20:16, 03 cze 2013

Jaki piękny ten różanecznik.Wcale mnie nie dziwi że go lubisz.
Mam chyba ten sam i wizja jego wielkości po 8 latach napawa mnie optymizmem
Wpadnij też do mnie popodziwiać różaneczniki u państwa Pudełków w Pisarzowicach.
Nareszcie fotki wstawiłam.
A byliny kwitnące są po prostu przepiękne.
Ja mam już sporą kolekcję tych cudeniek,ale w niewielkich ilościach.
Nawet po jednej sztuce.
Teraz czekam na ich rozmnożenie i będę obsadzać wszystko wkoło.
eliza3 20:49, 03 cze 2013

grazyna napisał(a)

Elu, czy ten rodek przez 8 lat jest w tym samym miejscu ? Jak posadziłyście tak rośnie do dzisiaj ?
Nic z nim nie robisz, nie podkopujesz, by dodać czegoś kwaśnego ?

Cudny jest, w liściach od dołu do góry i odwrotnie

Rodek kupiony w markecie i wsadzony bez kompletnej wiedzy co i jak
Rośnie od początku w tym samym miejscu, a moja pielęgnacja polega na tym, że co roku trochę go okopuję, daję trochę kwaśnego torfu po skraju, bo ziemia przy wsadzaniu nie była należycie przygotowana. Nawożę na wiosnę nawozem do rh i w tym roku musiałam też dolistnie, bo widać było że czegoś mu brakowało.
Na razie jakoś daje sobie radę, chociaż myślałam o przesadzeniu, ale to już wyższa szkoła jazdy Widziałaś u Bogdzi?
eliza3 20:54, 03 cze 2013

BarbaraM napisał(a)
Jaki piękny ten różanecznik.Wcale mnie nie dziwi że go lubisz.
Mam chyba ten sam i wizja jego wielkości po 8 latach napawa mnie optymizmem
Wpadnij też do mnie popodziwiać różaneczniki u państwa Pudełków w Pisarzowicach.
Nareszcie fotki wstawiłam.
A byliny kwitnące są po prostu przepiękne.
Ja mam już sporą kolekcję tych cudeniek,ale w niewielkich ilościach.
Nawet po jednej sztuce.
Teraz czekam na ich rozmnożenie i będę obsadzać wszystko wkoło.

Basiu, oczywiście przyjdę pooglądać zdjęcia różaneczników, zobaczysz jak czas szybko płynie, niedługo Twoje będą tak duże
Pozdrawiam cieplutko.
EPODLAS 21:27, 03 cze 2013

Ale okaz Rh - cudny. Masz rację, jeszcze trochę takiej pogody do choroby grzybowe będą się panoszyć. Zawsze coś nie tak.
malgocha1960 08:07, 04 cze 2013

Elizo,piękny ten rh.Mój ma 4 lata najstarszy,tez go posadziłam bez wiedzy w pełnym słońcu przy tarasie i lepiej rosnie jak te 3 sadzone juz mądrze w półcieniu.Jako,ze mam go przy tarasie podlewam pod niego wszystkie fusy po kawie,one zakwaszaja fajnie ziemie i chyba lubi to,bo ładnie rosnie.Boję sie tylko tej wielkości,bo nie mam tam na ogromny krzew miejsca.
Kindzia 19:21, 04 cze 2013

Ale kwitnie! Trochę mnie przeraża ten obowiązek obkopywania i obsypywania, zupełnie nie wiem, jak to się robi...i jak często...
Urósł bardzo, oj czeka mnie przesadzanie w pierwszej kolejności miłorząbka z buksikowymi skarpetkami
eliza3 19:49, 04 cze 2013

EPODLAS napisał(a)
Ale okaz Rh - cudny. Masz rację, jeszcze trochę takiej pogody do choroby grzybowe będą się panoszyć. Zawsze coś nie tak.

Już mnie trochę wkurza ta pogoda, jak długo można czekać na słonko? Pozdrawiam.
eliza3 19:55, 04 cze 2013

malgocha1960 napisał(a)
Elizo,piękny ten rh.Mój ma 4 lata najstarszy,tez go posadziłam bez wiedzy w pełnym słońcu przy tarasie i lepiej rosnie jak te 3 sadzone juz mądrze w półcieniu.Jako,ze mam go przy tarasie podlewam pod niego wszystkie fusy po kawie,one zakwaszaja fajnie ziemie i chyba lubi to,bo ładnie rosnie.Boję sie tylko tej wielkości,bo nie mam tam na ogromny krzew miejsca.

Różaneczniki mają płytki system korzeniowy, więc zawsze można przesadzić, chociaż im większy tym trudniej, ale Bogdzia i z takimi gagatkami daje radę
O fusach nie wiedziałam, a jeżeli kawę się słodzi to mrówek nie nie wabi?
eliza3 20:01, 04 cze 2013

Kindzia napisał(a)
Ale kwitnie! Trochę mnie przeraża ten obowiązek obkopywania i obsypywania, zupełnie nie wiem, jak to się robi...i jak często...
Urósł bardzo, oj czeka mnie przesadzanie w pierwszej kolejności miłorząbka z buksikowymi skarpetkami

Kasiu, jeżeli dobrze się ziemię przygotuje to nic nie trzeba robić, samo rośnie.
Ja muszę to robić bo jako nowicjuszka wsadziłam mojego pierwszego byle jak, następne wsadziłam już mając wiedzę, więc już nie będę musiała kombinować
Pogoda paskudna i znowu siedzę w domu, a ogród wymaga ciągłej uwagi...
AniaDS 20:40, 04 cze 2013

8 lat i taki już duży? To mi daje nadzieję, że kiedyś i ja takich rodków się doczekam .