Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatki i rabatki u Elizy

Kwiatki i rabatki u Elizy

Mala_Mi 21:59, 18 wrz 2014

Lecę od Irenki.
Z zimowaniem w gruncie werbeny jest różnie, jak będzie zima mroźna to padnie. Wykop jedną sadzonkę do doniczki, ustaw gdzieś w domu (lepiej jak chłodniej, a jak nie masz gdzie to i w domu ale musi mieć śwatło). Przytnij badyle, i nie martw sie, że zwiędnie, podniesie się. Traktuj jak roślinę doniczkową, tylko skracaj wybujałe pędy. W lutym przyrosty ścinaj i ukorzeniaj w wodzie dodatkiem węgla drzewnego. Co sie ukorzeni to do doniczki z ziemią. Zakwitną już w czerwcu Cześć pędów możesz przycinać by sie zagęściły
To co zostawisz na zimę w ogrodzie ma szansę sie samo wysiać i wyrosnąć gdzie popadnie. Bardzo łatwo sie przenosi na docelowe miejsce. Przenosiłam nawet w upały
malgocha1960 12:23, 19 wrz 2014

Też mam werbene pierwszy rok i nie chciałabym jej stracic,ale nie będę do domu przenosić,za duzo innych roslin.
U nas dziewczyny na agrze pokupowały jakonowość żółte rozchodniki,czekam na fotki od nich,bo ciekawi mnie jaki bedzie faktycznie kolor.Ja kupiłam jako nowośc żółtego floksa,ma pąki,tez czekam na kolor.
eliza3 18:54, 19 wrz 2014

Nikita napisał(a)
U mnie jukki chyba muszę wymienić na "nowszy model", bo ogromnie leniwe są... kwitną raz na 3 lata ( a szkoda...)

Ciekawe to co piszesz ... u mnie kwitną niezawodnie.
Nie wymagają specjalnej troski, rosną jak chwast, lubią słonko i wolą mniej wody niż inne rośliny.
eliza3 19:02, 19 wrz 2014

Mala_Mi napisał(a)
Lecę od Irenki.
Z zimowaniem w gruncie werbeny jest różnie, jak będzie zima mroźna to padnie. Wykop jedną sadzonkę do doniczki, ustaw gdzieś w domu (lepiej jak chłodniej, a jak nie masz gdzie to i w domu ale musi mieć śwatło). Przytnij badyle, i nie martw sie, że zwiędnie, podniesie się. Traktuj jak roślinę doniczkową, tylko skracaj wybujałe pędy. W lutym przyrosty ścinaj i ukorzeniaj w wodzie dodatkiem węgla drzewnego. Co sie ukorzeni to do doniczki z ziemią. Zakwitną już w czerwcu Cześć pędów możesz przycinać by sie zagęściły
To co zostawisz na zimę w ogrodzie ma szansę sie samo wysiać i wyrosnąć gdzie popadnie. Bardzo łatwo sie przenosi na docelowe miejsce. Przenosiłam nawet w upały

Aniu, bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki.
Na pewno skorzystam, bo to świetna roślina. Cudownie wygląda w każdym towarzystwie.
Przywiozłam sadzonki z naszego spotkania u Bogdzi, ale nie wiem komu dziękować, bo wzięłam na końcu jak wszyscy się już prawie rozjechali.
Jestem nią zachwycona.
eliza3 19:06, 19 wrz 2014

malgocha1960 napisał(a)
Też mam werbene pierwszy rok i nie chciałabym jej stracic,ale nie będę do domu przenosić,za duzo innych roslin.
U nas dziewczyny na agrze pokupowały jakonowość żółte rozchodniki,czekam na fotki od nich,bo ciekawi mnie jaki bedzie faktycznie kolor.Ja kupiłam jako nowośc żółtego floksa,ma pąki,tez czekam na kolor.

Też jestem ciekawa tego rozchodnika, żółtego jeszcze nie widziałam.
Rozchodniki są niezawodne wczesną jesienią i każdy kolor mile widziany.
eliza3 19:32, 19 wrz 2014

Dzisiaj był cudowny dzień, ciepły i słoneczny.... tak mogłoby być przez całą jesień.

grazyna 15:48, 22 wrz 2014

Cudowne kolory witają po wejściu do Ciebie
Czy rozsiewają się po ogrodzie?

Pozdrawiam Elizo
ewsyg 20:17, 22 wrz 2014

widzę Elu, że też lubisz rozchodniki

U mnie w tym roku cześć miała mączniaka. A myślałam, że one nie chorują
boguslawa_ma... 14:29, 23 wrz 2014

Elu pozdrawiam
malgocha1960 19:05, 23 wrz 2014

U mnie dzisiaj bardzo zimno,wietrznie,mało głowy nie urwie.Ciekawe czy to co ma jeszcze zakwitnąć zdązy się rozwinąć.