Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja największa pasja - ogród

Moja największa pasja - ogród

kasik778 17:36, 24 paź 2012

Aniu tej zimy będzie próba generalna, niestety u mnie wrzosy nie rosną na wzniesieniu i dlatego boję się, zeby nie przemarzły, z kolei moje wrzośce ładnie rosną kilka lat i nigdy nie przemarzły, pewnie też chodzi o odpowiednie stanowisko
Urszulla 18:11, 24 paź 2012

kasik778 napisał(a)

Runianka zbyt zielona, pod tujami trzeba dac koloru, żeby rozjaśnić. Tak myślę

sama runianka faktycznie będzie za zielona, ale Ula poddała pomysł Ilexa crenata, on by to ładnie rozświetlił, tyle, że ciężko go kupić

Myślę że będziesz musiała do W-wy do Danusi gnać po ilex-ona zawsze go gdzieś wyczarowuje, to Ci pomoże A przy okazji zobaczysz jej ogród to tylko......tak.....rzuciłam, ale ilex byłby najlepszy kolorystycznie jak potwierdza Tess....nawet zobacz jak wygląda po zimie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=66
Enya73 19:22, 24 paź 2012

Kasiu, ile osób , tyle porad
Dodam tylko, że runianka japońska występuje również w kilku odmianach. Ja mam pstrą (biało -zieloną, która jest dobrze widoczna z daleka) i żółto-zieloną. Ale ona nadaje się do zadarniania, bo tworzy niski dywan.
Generalnie nie sadziłabym tylko niskich bylin, bo będzie zbyt duża dysproporcja między wielkością Danici, a ewentualnymi żurawkami. Ja bym postawiła na piętrową rabatę.
Enya73 19:23, 24 paź 2012

Mam też pstrą irgę nisko płożącą
kasik778 19:30, 24 paź 2012

Ula zobaczyłam u Danusi Ilex pięknie wygląda nawet zimą chyba trzeba będzie do Warszawy jechać po zakupy
kasik778 19:33, 24 paź 2012

Anitko witaj co fakt to fakt ile osób tyle pomysłów, a że miejsce feralne do obsadzeń, to każdy pomysł na wagę złota czytałam gdzieś, że runianka jest pstra, ale irgi pstrej to jeszcze nie widziałam, jaka to odmiana?
Enya73 19:42, 24 paź 2012

A wiesz, że nie wiem. Mam ją już 4 sezon. Może na wiosnę spróbuję pobrać szczepki i ukorzenić, to się z Tobą podzielę
JulkAd 19:53, 24 paź 2012

Witaj Kasiu z braku czasu dobrnęłam dopiero dzisiaj...propozycji nasadzeń, jak widzę, wiele, Synuś pierwsza klasa no i piesa całkiem sympatyczna ...i rzeczywiście całkiem na niewinną wygląda. Moja non stop piłkę mi przynosi do rzucania - przy kompie nawet spokojnie posiedzieć nie mogę....o kopaniu i porządkach w ogrodzie nie wspomnę
EwaG 07:56, 25 paź 2012

Witaj,
te kule tujowe są bardzo ładne, ale mają gołe podstawy. I to musisz zasłonić czyli dobrać odpowiednią wysokość podsadzenia. Nie wiem oczywiście w jakim stylu jest Twój ogród bo nie przebrnełam jeszcze przez Twój ogród, więc nie wiem czy moja propozycja przypadnie Ci do gustu. Ja bym wszsytkie te kule (ile ich jest bo one mi się ciągle mnożą) podsadziła łanem traw. Zakryły by łyse podstawy i wyeksopowały piękną rytmikę kul. To bardzo cenne takie kulkowe pole. Watro pomyśleć nad jego wyeksponowaniem, a nie dawać na dole coś konkurencyjnego.
A jaki jest adres Twojego bloga, chętnie zajrzę (ja swojego prowadzę od 2009 http://wirtualnyogrod.blogspot.com/ ).
Pozdrawiam
kasik778 17:16, 25 paź 2012

Enya73 napisał(a)
A wiesz, że nie wiem. Mam ją już 4 sezon. Może na wiosnę spróbuję pobrać szczepki i ukorzenić, to się z Tobą podzielę

Anitko wiesz, że ja roślinkom nie odmówię

na wiosnę dzielimy