Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja największa pasja - ogród

Moja największa pasja - ogród

kasik778 12:18, 24 paź 2012

kaisog1 napisał(a)
Hortensje i derenie na pewno dadzą radę Wydaje mi się, że carexy też.... ale mozna je zamienic jakimis fajnymi żurawkami

o żurawkach też tu myślałam, to bardzo ciężkie miejsce do obsadzenia, ale u mnie w ogrodzie jest dużo takich dziwacznych pozostałości po starych czasach
kasik778 12:19, 24 paź 2012

baraga1904 napisał(a)

Hortensje i derenie na pewno dadzą radę Wydaje mi się, że carexy też.... ale mozna je zamienic jakimis fajnymi żurawkami

...żurawki nadadzą koloru...

no właśnie bo na razie jest tylko zielono...
Urszulla 12:20, 24 paź 2012

Tam gdzie leszczyna rzuca cień możesz wybrać żurawki do cienia piękne żółte, a tam gdzie słońce bordowe. Żurawki będą się ładnie przewieszać nad krawężnikiem. A pomiędzy tujami żeby coś było wyższe od żurawek,np. trawy kontrastujące.
kasik778 12:20, 24 paź 2012

Urszulla napisał(a)
Na pewno coś liściastego dla odmiany i rzucam okiem na priorytety Danusi "Niższe piętro"
-klon palmowy
-Rh
-Azalie
-Hortensje
-Berberysy (Bagatelle,Admiration, Red Pillar, Maria)
-dereń biały Cornus alba
-trzmielina pnąca Euonymus fortunei
-Ilex crenata Golden Gem
-Ilex meserveae Blue Princess (czerwone owoce)-może nie przy dziecku
-pęcherznica kalinolistna Diabolo do cięcia w kulę
-nie liściasty : cyprysik Filifera Aurea Nan
- i właśnie żurawki (nawet pod drzewa Danusia proponuje)

Ula dzięki za listę

a ty co byś tu posadziła?
kasik778 12:21, 24 paź 2012

Urszulla napisał(a)
Tam gdzie leszczyna rzuca cień możesz wybrać żurawki do cienia piękne żółte, a tam gdzie słońce bordowe. Żurawki będą się ładnie przewieszać nad krawężnikiem. A pomiędzy tujami żeby coś było wyższe od żurawek,np. trawy kontrastujące.

a jakie trawy jak myślisz?
EPODLAS 12:28, 24 paź 2012

Kasik, nie tylko planujesz, ale wszystko już widzisz. To znaczy masz wyobraźnię. Kasik widziałaś już pęcherznicę kalinolistną ciętą w kulę?. Mam, ale u mnie ma naturalny pokrój. Ona rośnie dosyć duża, może jest to sposób, aby nad nią zapanować.
Tess 12:30, 24 paź 2012

A ja uważam, że te kule nalezy oprawić tylko w coś niskiego. Żurawki - tak.
Ale ja tu widzę także wylewajace się na to obrżeże betonowe trawki.
Do cienia są świetne hakonechloa stripe it rich.
kasik778 12:46, 24 paź 2012

Tess napisał(a)
A ja uważam, że te kule nalezy oprawić tylko w coś niskiego. Żurawki - tak.
Ale ja tu widzę także wylewajace się na to obrżeże betonowe trawki.
Do cienia są świetne hakonechloa stripe it rich.

Tess dzięki za głos w dyskusji wygooglałam sobie ta trawkę - piękna jest, warta absolutnie rozważenia
kasik778 12:48, 24 paź 2012

EPODLAS napisał(a)
Kasik, nie tylko planujesz, ale wszystko już widzisz. To znaczy masz wyobraźnię. Kasik widziałaś już pęcherznicę kalinolistną ciętą w kulę?. Mam, ale u mnie ma naturalny pokrój. Ona rośnie dosyć duża, może jest to sposób, aby nad nią zapanować.

wyobraźnia właśnie u mnie to szwankuje przydałaby mi się taka Danusiowa wyobraźnia

mam w ogrodzie pęcherznice, dwie złote i dwie bordowe, a gdzie byś je u mnie widziała?
Kindzia 13:25, 24 paź 2012

Dotarłam teraz i widzę, że dostałaś już masę propozycji Mnie od razu przyszły na myśl hortensje. Propozycja Gosiaczka mi się podoba