Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja największa pasja - ogród

Moja największa pasja - ogród

kasik778 13:30, 24 paź 2012

kasiu hortensje są piękne sa też i za tymi kulami, ale między tujami może im być za ciemno, ot ciągłe dylematy
Tess 13:32, 24 paź 2012

Kasik, a możesz dać wymiary tej rabaty a najlepiej jakiś szkic?
Bo sie wymądrzyłam na podstawie pierwszego zdjęcia (tego z kulami).
A teraz widzę, że ta rabata dość szeroka jest, a i odległość pomiędzy tujami chyba spora.
Czyli trzeba by to jakoś wypełnić czymś wyższym. Propozycja Gosiaka - dobra jest
kasik778 13:46, 24 paź 2012

Tess napisał(a)
Kasik, a możesz dać wymiary tej rabaty a najlepiej jakiś szkic?
Bo sie wymądrzyłam na podstawie pierwszego zdjęcia (tego z kulami).
A teraz widzę, że ta rabata dość szeroka jest, a i odległość pomiędzy tujami chyba spora.
Czyli trzeba by to jakoś wypełnić czymś wyższym. Propozycja Gosiaka - dobra jest

Tess nie wymądrzasz się, co ty masz za myśli bardzo mi się spodobała twoja propozycja z hakone stripe it rich, bardzo

rabata, jeśli w ogóle można ją tak nazwać ma ok 1.3 m szerokości i ok, 15 m długości

z przodu jest leszczyna potem trzy tuje kule, tuja stożek, potem hortensja, mała tuja dopiero co posadzona, kolejna horti na końcu pęcherznica złota

odległość miedzy roślinami to ok 1,5, podaję wszystko bardzo na oko
Urszulla 15:40, 24 paź 2012

Słuchajcie mam wielki dylemat co zrobić z pasem ogrodu, który powstał po zlikwidowaniu wielkich foli, zostały betonowe fundamenty, między nimi mój teść do połowy posadził tuje, które miały być kulami, trzy z nich rzeczywiście wyrosły jako kule czwarta kuli nie przypomina są to stare nasadzenia, nie mogę ich ruszyć, z przodu jest leszczyna, której też na razie nie mogę wyciąć, za tujami w pasie są posadzone hortensje
co posadzić jako wypełnienie? myślę o irdze Ursynów, na próbe wsadziłam jedną choinę kanadyjską Jeddeloh, nie wiem czy nie będzie zbyt zielono z choiną i tło chyba zleje się z tujami
jak myślicie?

włóknina w tym roku została usunięta

Kasiu, pomysł z hortensjami byłby też niezły, gdyby tworzyły jednolity szpaler wzdłuż obrzeża, musiałoby ich trochę być, a za nimi Morning Light. I przed nimi mogłabyś sadzić drobiazgi typu Fire&Ice, żurawki citronelki lub obwódkę bukszpanową itp. już w trawniku (mam na myśli przed krawężnikiem) i powstałaby taka długa rabata a krawężnik zniknąłby z widoku.

Mogłoby też być wrzosowisko????

Ja bym to zdjęcie do Danusi posłała z zapytaniem czy Limelight czy żurawki?

Jeszcze zdjęcie (tam pomiędzy cyprysami są bordowe żurawki i trawa chyba Variegata rośnie)
w 9 post - 1 zdjęcie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1108-ogrod-ktorego-jeszcze-nie-ma-czyli-joaski-ogrod-na-wyobrazni#reply

Mala_Mi 15:52, 24 paź 2012

Tnę pęcherznicę.. ale ona i tak rośnie WIELKA..
kasik778 15:53, 24 paź 2012

Ulu strasznie ci dziękuję za zaangażowanie, zwłaszcza, że wiem, że nie jest wcale tak prosto tu coś wymyślić te zdjęcia z Danusinych realizacji są boskie jeszcze gdybym to ja tak umiała łączyć ze sobą rośliny
kasik778 15:54, 24 paź 2012

asc napisał(a)
Tnę pęcherznicę.. ale ona i tak rośnie WIELKA..

moja wsadzona w tym roku urosła prawie metr
Tess 15:59, 24 paź 2012

Urszulla napisał(a)

Mogłoby też być wrzosowisko????

Wrzosowisko Danusine (ogród z lustrem)
Nie twierdzę, że byłoby mu tu dobrze, ale jest cudne, prawda?

Aż mi się chciejstwa włączyły
kasik778 16:04, 24 paź 2012

Tess wrzosy mam już w dwóch miejscach, ale co będzie jak mi przemarzną? ja poproszę w naszym drogim kraju o łagodne zimy, poprzednia narobiła mi mnóstwo strat w ogrodzie

Danusine wrzosowisko jest boskie, oglądałam tą realizację, pomarzyć tylko można...
eliza3 16:18, 24 paź 2012

Witaj Kasiu, widzę, że planujesz i życzę Ci, abyś wybrała najlepszą opcję. Tutaj każdy ma jakieś preferencje i radzi to co mu się podoba najbardziej, a ty wybierzesz to co Ty lubisz. Nie wiem czy dokładać swoje trzy grosze, bo każdy lubi coś innego.
Mnie by się podobała rabata kwaśnolubna Azalie japońskie, które są niskie, pięknie kwitną wiosną, jesienią się przebarwiają, wrzosy i wrzośce, trawki, ale to tylko taka dygresja... ja po prostu lubię jak mi kwitnie.