Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju II

Mój kawałek raju II

monteverde 20:07, 31 sty 2013

Urszulla napisał(a)
Aniu....ja z tych nudów wlazłam do Floribundy, którą polecasz.....byłam w Rosarium i u ćwika ale floribunda mnie zafascynowała swoją ofertą
Na dodatek czytam po trochę (z przezorności na oczy) I wątek rodod. Bogdzi i ona tam pisze że na gliniasty teren Rh raczej będą miały trudności...ale róże jak najlepiej.
I zastanawiam się właśnie bo Rh uwielbiam.....ale rzeczywiście chyba będą to specjalne miejsca dla nich stworzone.......
a róże na mojej glinie jak podsadzi się obornikiem i kompostem (który dopiero od zeszłego roku produkuję)to będą lepsze efekty Zresztą róże też uwielbiam ..miałabym 2w1
I tak to człowiek coś planuje.....a potem zmienia......zostaję jednak przy jednej kolorystyce wg przykazań Danusi.
Więc wracając do początku wątku myślowego wybrałam na początek róże niem. Tantau o nazwie "Uetersener Klosterrose", które bym przy południowym ogrodzeniu posadziła i robiłaby trochę za kwitnący żywopłot....ona jest wysoka......czy Ty ją masz?
Napisz mi jeszcze jak z tą sprzedażą przesezonową róż.....bo wiem że wiele osób kupuje różę jesienią taniej......jakie Ty masz doświadczenia w tym zakresie? Czy zamawiać wiosną...czy czekać do jesieni?
I czy jak kupi ę teraz to mi latem zakwitnie?
Ale się napaliłam
Pozdrawiam

Ula fajny pomysł, róża jest śliczna ladnie pachnie dorasta do 3m podaję linka tam wszystko jest o niej dobry wybór, tylko pamiętaj , żeby obornik nie był przy samych korzeniach, bo może popalić możesz zamówić i zakwitnie http://www.starkl.pl/view/p-1026/Szczegoly-produktu/Roze-pnace-Roza-klasztorna-/'Uetersener-Klosterrose/'/;jsessionid=FAC377A1BDB20A35663483BBE20C9AB5?selected_shop_item=default_rest_id7401_113230
monteverde 20:21, 31 sty 2013

mira napisał(a)
u mnie pogoda taka wstrętna, że najlepszym wyjściem jest ucieczka do raju - a tu masz wiosna radosna - daj większe zdjęcie tego łososiowego narcyza - urokliwy

pozdrawiam

Mira u nas tak wiało i lało, że mój jamnik zrobił w tył zwrot jak zobaczył tą pogodę, uśmiałam się z niego co nie miara

Narcyz nazywa się Orangery
monteverde 20:23, 31 sty 2013

kaisog1 napisał(a)
Kurcze Ania ale to po niemiecku A ja ni w ząb Włączę sobie tłumacza może cos ogarnę

A zamawiałaś coś od nich?

Gosiu co Ciebie interesuje, wszystko Ci przetłumaczę chce zamówić dopiero
Urszulla 20:40, 31 sty 2013

monteverde napisał(a)

Aniu....ja z tych nudów wlazłam do Floribundy, którą polecasz.....byłam w Rosarium i u ćwika ale floribunda mnie zafascynowała swoją ofertą
Na dodatek czytam po trochę (z przezorności na oczy) I wątek rodod. Bogdzi i ona tam pisze że na gliniasty teren Rh raczej będą miały trudności...ale róże jak najlepiej.
I zastanawiam się właśnie bo Rh uwielbiam.....ale rzeczywiście chyba będą to specjalne miejsca dla nich stworzone.......
a róże na mojej glinie jak podsadzi się obornikiem i kompostem (który dopiero od zeszłego roku produkuję)to będą lepsze efekty Zresztą róże też uwielbiam ..miałabym 2w1
I tak to człowiek coś planuje.....a potem zmienia......zostaję jednak przy jednej kolorystyce wg przykazań Danusi.
Więc wracając do początku wątku myślowego wybrałam na początek róże niem. Tantau o nazwie "Uetersener Klosterrose", które bym przy południowym ogrodzeniu posadziła i robiłaby trochę za kwitnący żywopłot....ona jest wysoka......czy Ty ją masz?
Napisz mi jeszcze jak z tą sprzedażą przesezonową róż.....bo wiem że wiele osób kupuje różę jesienią taniej......jakie Ty masz doświadczenia w tym zakresie? Czy zamawiać wiosną...czy czekać do jesieni?
I czy jak kupi ę teraz to mi latem zakwitnie?
Ale się napaliłam
Pozdrawiam

Ula fajny pomysł, róża jest śliczna ladnie pachnie dorasta do 3m podaję linka tam wszystko jest o niej dobry wybór, tylko pamiętaj , żeby obornik nie był przy samych korzeniach, bo może popalić możesz zamówić i zakwitnie http://www.starkl.pl/view/p-1026/Szczegoly-produktu/Roze-pnace-Roza-klasztorna-/'Uetersener-Klosterrose/'/;jsessionid=FAC377A1BDB20A35663483BBE20C9AB5?selected_shop_item=default_rest_id7401_113230

Aniu to zachęcające.............czy floribunda przysyła też z gołym korzeniem?
monteverde 20:43, 31 sty 2013

też, a zajrzyj tam
Urszulla 20:48, 31 sty 2013

nie wiedziałam gdzie to sprawdzić u nich...już znalazłam, tak z gołym korzeniem....
monteverde 20:50, 31 sty 2013

Dzisiaj przyszła w końcu książka Carol Klein

wczoraj kupiłam w NOMI ostatnie 3 doniczki po przecenie primula obconica czyli pierwiosnek kubkowy, musiałam je popodlewać, bo były biedne, nawet tym sprzedawczyniom zwróciłam uwagę jak można nie podlać zwiędniętych kwiatów, oczywiście były zdziwione co się czepiam

Urszulla 21:01, 31 sty 2013

I wiosna u Ciebie
BCC wydało tę pozycję Super ........całą noc chyba nad nią spędzisz
monteverde 21:03, 31 sty 2013

już pół dnia czytałam bardzo lubię jej programy
Rench 21:12, 31 sty 2013

monteverde napisał(a)

u mnie pogoda taka wstrętna, że najlepszym wyjściem jest ucieczka do raju - a tu masz wiosna radosna - daj większe zdjęcie tego łososiowego narcyza - urokliwy

pozdrawiam

Hura ja takie sobie kupiłam w jesieni
Mam nadzieję że będą równie piękne jak Twoje
Pozdrawiam Aniu !