Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Danutka 07:02, 01 lip 2014

Kiedy znajdziesz czas na ogród jak mała rozkoszna królewna Ci przybyła

Aga ja mam pytanie o koszyczki w których sadzisz tulipany ile sztuk wsadzasz do jednego koszyka? Jak głęboko je wsadzasz w ziemię?

W tym roku moje tulipany prawie nie kwitły i musiałam się z nimi rozprawić , wykopałam je ale tak zasadzone luzem to koszmar
Grzeb w ziemi, szukaj a i tak pewności nie ma że wszystkie wykopane
Posadziłam po 10 cebulek 1,5 roku temu a wykopałam po 40-50 rozmnożyły się jak szalone szkoda, że nie kwitły. Teraz muszę je w koszyczkach umieścić
nicol21 07:28, 01 lip 2014

Danutka - ja pchałam ile wlezie potem były gęsto, wszystko zależy jak je chccesz potem mieć

Ale ciekawa jestem ile wkładała Aga.

Aga - co do buszu to pewnie jest go ciężej utrzymać w ryzach,ale za to jaka gratyfikacja

Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Basiula122 08:37, 01 lip 2014

Aga witam się z Tobą na ogrodowisku,
ja też właścicielka domu na glinie,ale sporo,sporo mniejszej działki.Podobno trudno jest zaprojektować zarówno dużą jak i małą działkę,ale w zasadzie co te dwa pojęcia oznaczają jeszcze nie mam doświadczenia w tym temacie.
Mam sporo stron do przeczytania,ale dzisiaj mój drugi syn wyjeżdza,na wakacje, więc czasu będę miała sporo…
Chciałabym założyć tutaj również swój wątek , przysiądę wieczorkiem jak to zrobić.
admete 08:03, 02 lip 2014

Lena napisał(a)
Aga "córcia" śliczna - rozpieszczaj do woli
Cena werbeny to totalne przegięcie...musisz przyjechać do Krakowa...po 6zł

No popatrz jaka róznica w cenie

Moja każda sztuka przezimowała i teraz pięknie kwitnie.

A przykrywałaś ją czymś?

Aga szkoda modrzewia, ale niestety tak się w ogrodzie zdarza...Może w jego miejsce posadz po prostu kolejną ale wielką trzmielinę na pniu prowadzoną wolno bez "kulkowania"
Pozdrawiam i zmykam bo słońce się pojawiło

Nad modrzewiem nie płaczę , bo mały okaz......ale inne rzeczy mi w ogrodzie padły....te nowo posadzone .........niby pan ma wymieniać.........ale az się boję co się będzie dalej działo ...........może u mnie tylko niektóre byliny mają rację bytu ?

Pozdrawiam
U mnie słoneczko od rana
Lato wróciło!!!!!
admete 08:06, 02 lip 2014

Danutka napisał(a)
Kiedy znajdziesz czas na ogród jak mała rozkoszna królewna Ci przybyła

Aga ja mam pytanie o koszyczki w których sadzisz tulipany ile sztuk wsadzasz do jednego koszyka? Jak głęboko je wsadzasz w ziemię?

Tulipany wsadzałam po 5-6 sztuk - w te prostokątne

W tym roku moje tulipany prawie nie kwitły i musiałam się z nimi rozprawić , wykopałam je ale tak zasadzone luzem to koszmar
Grzeb w ziemi, szukaj a i tak pewności nie ma że wszystkie wykopane

Zgadzam sie
To cięzka robota

Posadziłam po 10 cebulek 1,5 roku temu a wykopałam po 40-50 rozmnożyły się jak szalone szkoda, że nie kwitły. Teraz muszę je w koszyczkach umieścić

Mimo że roboty przy wsadzaniu jest sporo - przeca dół trzeba wykopac spory .
Ale później jaka wygoda z wyjmowaniem i ochroną na nornice

Te małe jak pisała Gardener-Przemek potrzebują czasu żeby urosnąć - myślę że to czas 1-2 sezonów......też mam sporo takich maluszków
admete 08:07, 02 lip 2014

nicol21 napisał(a)

Aga - co do buszu to pewnie jest go ciężej utrzymać w ryzach,ale za to jaka gratyfikacja

admete 08:17, 02 lip 2014

Basiula122 napisał(a)
Aga witam się z Tobą na ogrodowisku,
ja też właścicielka domu na glinie,ale sporo,sporo mniejszej działki.Podobno trudno jest zaprojektować zarówno dużą jak i małą działkę,ale w zasadzie co te dwa pojęcia oznaczają jeszcze nie mam doświadczenia w tym temacie.
Mam sporo stron do przeczytania,ale dzisiaj mój drugi syn wyjeżdza,na wakacje, więc czasu będę miała sporo…
Chciałabym założyć tutaj również swój wątek , przysiądę wieczorkiem jak to zrobić.

Cześć Basiu
U nas glina dała o sobie znać w postaci długo stojącej wody po zimie i po deszczach - musieliśmy odwodnić działkę na już założonym trawniku .
Ten problem już zażegnany...teraz zobaczymy jak nowo posadzone drzewa będą się zachowywały w tej ziemi .

Watek zakładaj koniecznie!!!!!

Buziaki
admete 08:38, 02 lip 2014

Pokażę Wam moja nową inspirację
Od zawsze lubiłam łubiny.kojarzą mi się z wakacjami jak byłam mała i podróżą pociągiem nam morze.
Nie mogłam się napatrzeć jak za oknami pociągu co rusz przewijały się łąki łubinów .

Nie brałam ich pod uwagę, bo wiadomo korzenie rosną pod ziemią jak ta lala.
Ale skoro część bylin mam już w doniczkach w ziemi...te też tak wsadzę .

Myślałam o żółtych łubinach na froncie przy furtce z hortensjami....do tego coś wczesno kwitnącego na biało - np białe pierwiosnki ząbkowane i coś białego co będzie kwitło z żółtymi łubinami....a potem będa królowały hortensje

Dalej mam nadzieję że jakoś zmieszczą się tam 2 róże pod samym murem

Póki co kandydatka jest ARTEMIS
http://4.bp.blogspot.com/-4RlswxeHM2I/UdA3c7ZxWeI/AAAAAAAAA74/HMsqRWfiZME/s960/!artemis1.jpg

z opisu potrzebuje 50 cm szerokości a rośnie wysoka na 120 cm
Kolor kremowo - biała z limonką

Znalazłam w necie żołte łubiny, ale do kupienia dopiero na wiosnę .

Pierwszy krok z łubinami - wykopany koło działki mamy fioletowy hahahaha

Siedzi już u mnie

Igor był już bardzo śpiący i nie dał mi więcej wykopać

---------------------

admete 08:46, 02 lip 2014

Wczoraj byliśmy z młodym w Lublinie u larynologa - mamy do wycięcia boczne migdały - w Kielcach nie chcą zrobić bo za mały ...a jemu te boczne zajmuja praktycznie cały przełyk . Jak jest infekcja to z jedzeniem i oddychaniem ma bardzo duże kłopoty .

Nie udało nam się zatrzymać bo bardzo długo nam zeszło - juz mieliśmy wchodzić na wizytę, a lekarz poszedł sobie na blok operacyjny i zginął na 1,5 h . Potem Igor usnął i trzeba było jak najszybciej wracać do domu.

A te 1,5 h które musieliśmy czekać mogłam wybierac roslinki......no ale kto by przewidział???

Zmykam ogarniać towarzystwo i chyba dziś już wszyscy wyjdziemy na dwór.
Oskar jest już tydzień po pojawieniu się pierwszych krostek więc jak nie będzie wiało pozwolę mu wyjść na trochę.
Ja sama najchętniej cały dzień bym siedziała w ogrodzie ale z chłopakami będzie trudno

Miłego dnia wszystkim życzę!!!!!
Danutka 19:20, 02 lip 2014

Aga będziesz może jeszcze przejeżdzać koło tej szkółki?
Mają fajne byliny i trawy w dość dobrych cenach nie to co w Kielcach