Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Mirka 12:52, 08 kwi 2016

Gosiek33 napisał(a)
a jakiś clematis? np. arabella h- wybór jest ogromny
Gosiu czy on mi sie tak wysoko będzie wspinał mają to być takie zielone drzwi do warzywniaka.
Gosiek33 13:33, 08 kwi 2016

Zależy jaką odmianę wybierzesz, u mnie Bill MacKenzie bardzo mocno rośnie

pooglądaj sobie film i poczytaj stronę http://www.clematis.com.pl/pl/informacje-o-roslinach/zastosowania-pnaczy/492-na-plotach-i-jako-oslony
Anabell 14:12, 08 kwi 2016

clematis Paul Farges Witalba b. silnie rosnące, okrywowe i pachnące. bez cięcia.
Można tylko korygować.
W drugim roku zarosła mi cała szeroka pergola kwitnie od końca czerwca do października.

Na drugim miejscu hortensja pnąca tylko długo się rozrasta.

winobluszcz na samym końcu. Kiedyś tak mocno go chciałam, posadziłam wszędzie. Teraz nie mam, w jednym miejscu nie mogę się, wyzbyć odrasta i mam problem bo jest przy hort. pnącej.

Sieje się wszędzie w ogrodzie, pod drzewami, krzakami w ciągu roku rośnie szybko za szybko bym zdążyła usuwać jak chwast który ciężko wytępić.

Cięłam kilka razy do roku by nie zagłuszał. Z badylami kłopot na kompost nie bo odrastał. Trzeba było wysuszyć na słońcu i spalić tego też nie wolno robić. Pakować wielkie badyle do worka bio, szkoda czasu.

Jeśli jest mała działka i pracy mniej można sobie pozwolić bo widok jesienią jest piękny tylko krótko. Czerwienieje po zimnych nocach, a po przymrozku w ciągu tygodnia opadają liście.
Gosiek33 14:18, 08 kwi 2016

Właśnie kombinuję czym obsadzić płot z siatki? Tylko czy takie silnie rosnące nie będą za ciężkie dla siatki?
Mirka 15:14, 08 kwi 2016

Gosiu dzięki za llinka.poczytałam ijest z czego wybrać.U mnie sasiadka ma siatkę obsadzoną winobluszczem tak się oplątał że tworzy mur nic siatka nie ucierpiała
KasiaW 20:39, 08 kwi 2016

Dobry wieczór Mirko, wpraszam się dziś na wieczorny spacer po 3 latach nieobecności. Muszę nadrobić zaległości i popodziwiać zmiany w Twoim ogrodzie
Mirka 10:55, 09 kwi 2016

KasiaW napisał(a)
Dobry wieczór Mirko, wpraszam się dziś na wieczorny spacer po 3 latach nieobecności. Muszę nadrobić zaległości i popodziwiać zmiany w Twoim ogrodzie
P Witaj Kasiu no rzeczywiście długo nie byłaś.Czas nadrabiac Powolutku i u mnie się coś dzieje rozmnażalnik pęka w szwach musowo przesadzać
Jagodaa 11:37, 09 kwi 2016

Mircia, ja serby sadziłam w ziemi z worka na oborniku o niskim ph. Chodzi o to, żeby podłoże nie było kwaśne, bo serby tego nie lubią. Nie miałam kompostu, więc posiłkowałam się gotowym podłożem dobrej jakości pomieszanym z moją ziemia z ogrodu.

Pozdrawiam!
Jagodaa 20:40, 09 kwi 2016

PS. co do zasilania: w pt sypałam azofoskę na start, a w trakcie sezonu czasem pryskam Florovitem, albo powtarzam azofoskę.
kitek81 00:21, 11 kwi 2016

Kochana, ale Ty masz wielgachną działkę. Na szczęście super idzie Ci roznażanie roślin, bo tak to kasy poszło by na to dużo więcej plan zapowiada się ciekawie