Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

JoannA 21:51, 05 paź 2017

Mirka napisał(a)
No tak ale takiego dużego to można od razu podzielić a te to ze 3 sezony będą się zbierać.
Joasiu a czy z miskantów to nasionka się zbiera i można wysiać?

Już po jednym sezonie bardzo przyrosną. Te dzielone zawsze pierwszy sezon odchorowują więc wolę sadzić mniejsze i nie dzielić.
Możesz zebrać nasionka i spróbować. Ja siałam z nasionek kupionych na allegro i parę sadzonek wyhodowałam, ale nie wiem jaka to odmiana.
Nie zauważyłam natomiast żeby miskanty same się wysiewały. Rozplenice tak, sporo mam własnych siewek.
bogumila 21:57, 05 paź 2017

Miskanty szybko przyrastają.Kupiłam wiosną i już "nabrały masy"...ale za cenę trzykrotnie wyższą.
Anabell 21:58, 05 paź 2017

Ja też stwierdzam cena b. dobra, muszą się zakorzenić w pierwszym roku w następnym roku ruszą.
Mirko ja swoje miskanty mam z siewu i w tym roku były wilgachne karpy.

Siałam z zakupionej mieszanki miskantów.
znalazło się 5 odmian Z szerokimi liśćmi, wąskie jak gracilinus, żebrinus i dwa niższe. Tak sie rozrosły że miałam dzielić w ubiegłym roku tylko wiosna nie zdążyłam.

a do nasionek nie podchodziłam czy można ściągnąć z kłosa.
Iwk4 22:15, 05 paź 2017

Mirka napisał(a)
Dojechały Miskanty szału nie ma

Ferner Osten
Graziella
Flamingo
Nippon
Kleine Silberepinne

Piękne sadzonki. Moje takie przez rok pięknie się rozrosły. Ładnie ukorzenione dadzą czadu w przyszłym roku
Mirka 22:53, 05 paź 2017

JoannA napisał(a)

Już po jednym sezonie bardzo przyrosną. Te dzielone zawsze pierwszy sezon odchorowują więc wolę sadzić mniejsze i nie dzielić.
Możesz zebrać nasionka i spróbować. Ja siałam z nasionek kupionych na allegro i parę sadzonek wyhodowałam, ale nie wiem jaka to odmiana.
Nie zauważyłam natomiast żeby miskanty same się wysiewały. Rozplenice tak, sporo mam własnych siewek.
Wiem że można u L....gutko kupić nasiona Miskantów ale jakoś nigdy nie mogłam trafić aby były.Rozplenice wysiewam ze swoich nasionek.Joasiu na tym miskancie wydaje mi się (nawet przez kupkę patrzyłam)że mogą być nasionka .Jak myślisz?
Mirka 22:55, 05 paź 2017

bogumila napisał(a)
Miskanty szybko przyrastają.Kupiłam wiosną i już "nabrały masy"...ale za cenę trzykrotnie wyższą.
To jest dla nich nadzieja.Jak myślisz zadołować doniczki czy posadzić do ziemi.
pestka56 22:58, 05 paź 2017

Kto mówi, że to słabe sadzonki Ja widzę całkiem spore kępusie, a cena boska. Za 2 lata będziesz każdą dzieliła na 4. Niektóre podzieliłabym na pół już najbliższej wiosny.
Tylko ich nie przekarmiaj, bo będą wiotkie.
Czy mogę zapytać gdzie kupiłaś?

Jeśli chodzi o wysiewanie z nasion, to u nas raczej te nasiona nie dojrzewają wystarczająco. Jeśli coś się uda zebrać, to rośliny potem są słabe i najczęściej nie powtarzają cech kępy matecznej. Mam miskanty od 8 lat i nigdy z siewu żaden nie wyrósł.
Wszystkie, które kupujemy w szkółkach są rozmnażane albo in vitro, albo przez podział.
Mirka 23:01, 05 paź 2017

Anabell napisał(a)
Ja też stwierdzam cena b. dobra, muszą się zakorzenić w pierwszym roku w następnym roku ruszą.
Mirko ja swoje miskanty mam z siewu i w tym roku były wilgachne karpy.

Siałam z zakupionej mieszanki miskantów.
znalazło się 5 odmian Z szerokimi liśćmi, wąskie jak gracilinus, żebrinus i dwa niższe. Tak sie rozrosły że miałam dzielić w ubiegłym roku tylko wiosna nie zdążyłam.

a do nasionek nie podchodziłam czy można ściągnąć z kłosa.
Szkoda bo myślałam że siałaś.Może kiedyś trafię w sklepie takie nasionka.
Mirka 23:12, 05 paź 2017

pestka56 napisał(a)
Kto mówi, że to słabe sadzonki Ja widzę całkiem spore kępusie, a cena boska. Za 2 lata będziesz każdą dzieliła na 4. Niektóre podzieliłabym na pół już najbliższej wiosny.
Tylko ich nie przekarmiaj, bo będą wiotkie.
Czy mogę zapytać gdzie kupiłaś?

Jeśli chodzi o wysiewanie z nasion, to u nas raczej te nasiona nie dojrzewają wystarczająco. Jeśli coś się uda zebrać, to rośliny potem są słabe i najczęściej nie powtarzają cech kępy matecznej. Mam miskanty od 8 lat i nigdy z siewu żaden nie wyrósł.
Wszystkie, które kupujemy w szkółkach są rozmnażane albo in vitro, albo przez podział.
No ja mówię że mikrusie Ale jak piszecie że fajne sadzonki to i mnie się zaczynają iipodobać.
Najlepszy mój emrzechodzi koło tych sadzonek i mówi do mnie ze też ci nie szkoda kasy na takie nie wiadomo co.Kiedy to ci urosnie za sto lat Ech i jak tu się cieszyć jak cię chłop od razu na ziemię sprowadza
Mirka 23:15, 05 paź 2017

Iwk4 napisał(a)

Piękne sadzonki. Moje takie przez rok pięknie się rozrosły. Ładnie ukorzenione dadzą czadu w przyszłym roku
Tak Iwonka ukorzenione są ładnie.Wyjęłam z doniczki ładnie bryła przekorzeniona.