Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Mirka 09:30, 22 paź 2017

Myślałam że jakieś pomysły będą co do rabaty z brzozami,a tu wszyscy na nie.Pozostaje mi samej coś zaprojektować. Kończę temat rabaty brzozowej zdjęciami z mojego poprzedniego ogrodu.Na około były posadzone brzozy ze świerkami ,sosny i modrzewie..Jak widać jest zielono.

Lewa i prawa strona działki.Taki miałam widok z tarasu☺

Pogodnej niedzieli życzę ☺
Rosa 11:18, 22 paź 2017

Mirka napisał(a)
Myślałam że jakieś pomysły będą co do rabaty z brzozami,a tu wszyscy na nie.Pozostaje mi samej coś zaprojektować.

No pięknie te rabaty wyglądają w wiosennej zieleni .
A tam zaraz na nie, podpowiadamy przecież.
Moja propozycja jest taka np:
rudbekie i miskanty już rosną a Ty ich się nie boisz, przed rudbekiami posadziłabym niższe jeżówki dla kontrastu np. Cherry Brandy lub czerwone (wysiały mi się na wiosnę będą sadzonki). Przed jeżówkami te roczne czarne trawy z kłosami a na obwódkę te piękne przebarwiające się tawuły, które rozmnażałaś albo rozplenice japońskie by powtórzyć trawy i dać kontrast.
Przed sosnami dałabym albo hortensje albo derenie przed nimi białe jeżówki posadzone plamami i werbena do towarzystwa, no i trawy. Werbena, którą masz ożywi biel a zamiast traw możesz dać np. rozchodniki. Albo obwódka z niebieskiej trawy kostrzewy sinej Intense blue - kompletnie bezobsługowa i szybko się rozrasta. Na wiosnę dam Ci 2 dorodne kępy i sobie ją rozsadzisz.
Nie wiem jakie zestawienia kolorystyczne lubisz. Mnie podobają się zestawienia jednokolorowe z dodatkiem mocnego jednego akcentu kolorystycznego i stopniowanie barw od jaśniejszego do ciemniejszego, ale w tej samie gamie kolorystycznej .
Masz tyle już przygotowanych sadzonek, że tylko zestawiać i dobierać .
Radziu2013 16:22, 22 paź 2017

Micia, oglądałaś dzisiaj Maję? Było mówione o tym że pod brzozami albo sosnami świetnie wygląda pięciornik

Ja nie dawałbym tej czarnej trawy, ale to tylko moje zdanie
Ja bym widział szybciej przy brzegu rabaty miejscami łany tej turzycy którą wysiewasz ( tej takiej włosiastej ) między nimi werbenę, złote rudbekie posadzone plamami...no i na pewno coś tam jeszcze...

Ale z pewnością coś wymyślisz
Mirka 17:46, 22 paź 2017

Uf Serby posadzone.

Mirka 18:02, 22 paź 2017

Radziu2013 napisał(a)
Micia, oglądałaś dzisiaj Maję? Było mówione o tym że pod brzozami albo sosnami świetnie wygląda pięciornik

Ja nie dawałbym tej czarnej trawy, ale to tylko moje zdanie
Ja bym widział szybciej przy brzegu rabaty miejscami łany tej turzycy którą wysiewasz ( tej takiej włosiastej ) między nimi werbenę, złote rudbekie posadzone plamami...no i na pewno coś tam jeszcze...

Ale z pewnością coś wymyślisz

Radziu Mai nie ogladałam.Rudbekie to wędrujące rośliny sieją się gdzie chcą .No i wymysliłam. Dziś posadziłam 5 dereni brzuzek .Co dalej myślę
Metr za brzozami jest granica mojej działki.
Mirka 18:20, 22 paź 2017

Rosa napisał(a)

No pięknie te rabaty wyglądają w wiosennej zieleni .
A tam zaraz na nie, podpowiadamy przecież.
Moja propozycja jest taka np:
rudbekie i miskanty już rosną a Ty ich się nie boisz, przed rudbekiami posadziłabym niższe jeżówki dla kontrastu np. Cherry Brandy lub czerwone (wysiały mi się na wiosnę będą sadzonki). Przed jeżówkami te roczne czarne trawy z kłosami a na obwódkę te piękne przebarwiające się tawuły, które rozmnażałaś albo rozplenice japońskie by powtórzyć trawy i dać kontrast.
Przed sosnami dałabym albo hortensje albo derenie przed nimi białe jeżówki posadzone plamami i werbena do towarzystwa, no i trawy. Werbena, którą masz ożywi biel a zamiast traw możesz dać np. rozchodniki. Albo obwódka z niebieskiej trawy kostrzewy sinej Intense blue - kompletnie bezobsługowa i szybko się rozrasta. Na wiosnę dam Ci 2 dorodne kępy i sobie ją rozsadzisz.
Nie wiem jakie zestawienia kolorystyczne lubisz. Mnie podobają się zestawienia jednokolorowe z dodatkiem mocnego jednego akcentu kolorystycznego i stopniowanie barw od jaśniejszego do ciemniejszego, ale w tej samie gamie kolorystycznej .
Masz tyle już przygotowanych sadzonek, że tylko zestawiać i dobierać .

Ewo ten ogród to już historia.Roślin mam mnóstwo wiosną poprzesadzam i pokażę co wymyśliłam.

Rośliny które tam chcę posadzić mam:
Dereń już posadzone
Berberys czerwony
Miskanty olbrzymie
Trawy
Rozchodnik
Rudbekia Scherry Brandy
Kocimiętka
Liatry
Cebulowe
JoannA 18:25, 22 paź 2017

Te sosny i brzozy idealnie zgrały się z otoczeniem Mirko.
Jeśli mogę podpowiedzieć to ja bym tam dosadziła Sporobolus heterolepis i rudbekie albo jeżówki.
Sporobolus to gatunek typowo preriowy, który najpiękniej prezentuje się sadzony w grupach. Wówczas tworzy lekkie, zwiewne poduchy pięknie wyglądające zarówno jako nasadzenia jednogatunkowe jak i w połączeniu z innymi roślinami o bardziej sztywnym pokroju.
Ze względu na swoje preriowe pochodzenie lubi duże ilości słońca oraz dobrze zdrenowaną, przepuszczalną glebę, która latem powinna być średnio wilgotna, a nawet okresowo przesuszona.
W związku z tym że brzozy jak tu już pisano to "pijaki" wymienione przeze mnie rośliny świetnie sobie poradzą.
I jeszcze wrzosy by mi tam pasowały, ale czy nie będzie zbyt płasko.
iwka 18:35, 22 paź 2017

zazdroszczę otoczenia bardzo serby niech pięknie rosną na nowym miejscu nie zostało Ci ich? odkupiłabym
Mirka 18:54, 22 paź 2017

iwka napisał(a)
zazdroszczę otoczenia bardzo serby niech pięknie rosną na nowym miejscu nie zostało Ci ich? odkupiłabym
Hehe zostało 6 ale em jutro dosadzi.No przykro mi Iwonka.
Dostałaś nasionka?
iwka 18:58, 22 paź 2017

Mirka napisał(a)
Hehe zostało 6 ale em jutro dosadzi.No przykro mi Iwonka.
Dostałaś nasionka?
hihi no dobra, niech u Ciebie rosną nasionek jeszcze brak, może jutro przyniesie

a tą rudbekię to jeszcze teraz posiać czy wiosną dopiero?