Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 13:05, 15 kwi 2014

mira napisał(a)

Wieki tu nie byłam a tu tyle fotek -

to które będziesz sadzić ? ja też obserwuję swoje i nadal głupia jestem co posadzę jesienią to mam a inne fiksują

Jeśli wieki, to widziałąs już zlikwidowane placki i posadzone w prostokąty cisy, powoli coś z tego będzie...
będę sadzić niskie z kolorowymi liśćmi, botaniczne i zwykłe,bo te ulepszane co rok gorsze, nawet nie mam pewności, czy wykopanie coś da, może? ale kto ma na to chęć, ja raczej nie

co?????????????????????????????? to które
_

ano zwykłe, takie i jeszcze takie żółte, ale dopiero zaczynają kwitnąć
a fioletowe w 2000 sadziłam i co rok takie same, nie rozrastają się, ale są

Irenko pooglądalam fotki i nie łapię się już w Twoim ogrodzie , jakaś wielka rewolta, powstaje piękne założenie parkowe i widać wiele pracy - widać

kochana, mniej teraz pracować musisz, to może do mnie zawitasz i na żywo się połapiesz, wszystko proste, ale aparatem, albo lewa, albo środek albo prawa strona widoczna
na razie tylko przesadzanie, ukorzenianie własnych rośłin, no ale wczoraj kupiłam 2 róże, pewnie do donic dam, bo nie mam pomysłu, jedna biała pnąca New Down i druga różowa wielkokwiatowa Calypso
...cos pogoda nam nie służy, dziś mam obniżoną kondycję
zbigniew_gazda 13:11, 15 kwi 2014

Śliczne te tulipany na ostatniej focie.
Pszczelarnia 13:20, 15 kwi 2014

Chylę czoła - rewolucja udana.

Czy te głogowniki masz dalej w donicach, czy już w gruncie i jak one się zachowują?
Milka 13:54, 15 kwi 2014

Jej ale pięknie soczystą zieleń u mńie jeszcze do pełni wiosny dłuższa droga

Chyba nie jest tak źle, wskoczyłam na chwilę, ale na szybko i nic nie napisałam, poprawię się

Hejka dawno tu nie byłam ......pięknie u Ciebie ....ale zaległości chyba nie do odrobienia......
Pozdrawiam

Danusiu...........dzięki za inspiracje

Ania an_tre..........okna chyba czyściutkie

Zbysiu........nawet na żywo tak samo tylko pogoda nijaka, ale co tam, ma być cieplej

Rench........opłacało się te 2 lata walczyć, to moja najpiękniejsza wiosna
i kupiłam rozplenice Vertigo, juz posadzone, jeśli nic się nie przydarzy..będzie czad z nimi i rh

Mirka.............na 100% będzie z perukowcem idzie dośc prosto, na pewno wyhodujesz, nasz po spiłowaniu, a był wielki, chyba padł, trudno...przez lata mnóstwo roślin traciłam, przez niewiedzę i może czasami niedbalstwo
a tu moje patyki z ubiegłego roku, kwitły 1 kwiatem, dzis takie są, 2 limki i jedna Anabell

dorciabe........Dorotko, dzięki zmianom tak jest, bo wcześniej miałam za mało bylin i cebulowych i dłużyło się wyczekiwanie wiosny
w sobotę podcinałam ten berberys, chcę taki grzybek mieć, aby nic w oczy nie właziło, było podkasanie..i drapałam tron, bo będę go przemalowywać srodkiem OSMO biały olejowosk, a metal na czarno

Pola..........mnie wczoraj ten grad też umęczył, nogi coś mnie nawalały
no i martwię się, ze nie wyrabiam na forum
hortensja chyba zaraz zakwitnie, bo pąki wielkie

Rench 14:05, 15 kwi 2014

I będziesz te rozplenice wykopywała na zimę ?
Mirka 14:15, 15 kwi 2014

To mnie pocieszyłaś z perukowcem na 5/3 listki puszczają może się uda Dziś dostałam patyki magnoli jak myślisz ją da się ukorzenić?
Milka 14:17, 15 kwi 2014

Śliczne te tulipany na ostatniej focie.

Zbysiu, mnie te zwykłe też sie podobają jak są w dużej ilości i mają coś do kontrastu, efekt jest

ten też stary, co rok kwitnie, ale nie dobiera w cebulach, a obok sadzone na jesień, córa mi w B, nakupiła i z tym biednym palcem sadziłam gdzie popadło

Chylę czoła - rewolucja udana.

Czy te głogowniki masz dalej w donicach, czy już w gruncie i jak one się zachowują?

Ewa, przy okazji odbioru rośliny, obejrzysz na żywo, naprawdę jest lepiej, jeszcze ten centralny punkt ogniska szpeci, będzie zrobione, ale na razie wybieramy ziemię, przesiewamy i mam super materiał ziemny z kompostem do skrzyń i na rabaty

mam 2 rodzaje głogowników, odmianowo to samo GŁOGOWNIK RED ROBIN, ale 3 mam szczepione na pniu, 3 różne wysokości i te mam w donicach i przechowywałam w domku letnim, doskonale wyglądają, na razie nie tnę ich, czekam a nuż zakwitną, w sezonie 3 razy w celu zagęszczenia cięłam
każde cięcie wzmaga czerwone przyrosty, właściwie bardziej malinowe

pozostałe 8 sztuk kupowałam na żywopłot, w tej chwili [posadziliśmy je na brzegu rabaty z rh, też czekam na kwitnienie i potem cięcie; te zimowały w gruncie, przetrwały, ale co w zimniejsze zimy będzie, nie wiem, choć liczę, ze do -15 spokojnie sobie poradzą, p[o zmianie miejsca odżyły, bo w starym wcisnęłam je w gazony, z którymi nie wiedziałam, co zrobić, wytwarzają mocną bryłę korzeniową, aż się zdziwiłam

a i posiałam tu wielkie maki

Milka 14:20, 15 kwi 2014

I będziesz te rozplenice wykopywała na zimę ?

Nie, bo już robiłam test z Marzenki trawą i nie odbił, mimo, że był w kondycji, traktuję, jako jednoroczną, chyba, że na jedną się skuszę i jakoś przechowam

To mnie pocieszyłaś z perukowcem na 5/3 listki puszczają może się uda Dziś dostałam patyki magnoli jak myślisz ją da się ukorzenić?

Perukowiec jest plenny, wytwarza mnóstwo odrostów, natomiast z magnolią raczej trudno, łatwiej z nasiona, ale co ci szkodzi spróbować?
Milka 14:32, 15 kwi 2014

Gosiu....super, ze rosną, one młode, ale z czasem
mnie coś kiełkuje, ale co ja tu siałam?!!!!!
do traw i rh i głogowników dosiałam te maki, grad walił, wiatr wiał, a sąsiedzi jeśli widzieli, wolę nie myśleć

Zielona..........Marta dziękuję, jak miło, że tak myślisz....a tu już fajne wejście i ta rabata bylinowa ruszyła i będzie dżungla, pewnie znowu połowę czeka eksmisja, juz i tak wywaliłam stąd 8 sztuk jałowca, bo mam koncepcję, jak zakryć w całości te gazony, choć juz mnie tak nie rażą, szary zgrywa się z szarymi płytami chodnikowymi i cegłą

Reni......dzięki nie wyrabiasz, no nie dziwię się, po takim długim zwolnieniu ale ja tez nawet u siebie nie wyrabiam..

Ania......Mala Mi.........żurawki rzeczywiście w dobrej kondycji, nie moja zasługa w tym, chyba pogoda i może w końcu super się zaaklimatyzowały?
te nawet nie skubałam
cieszę się, ze zmiana się podoba, czekam na efekt końcowy i szybciej przesiewać ziemię muszę, bo w końcu mam super plan, jak zrobic ognisko
ewa004 14:37, 15 kwi 2014

Irenko ależ pięknie u Ciebie