Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 08:53, 19 lip 2013

Kalamandyna napisał(a)
Aniu te kulki są z cisów??? Fiu fiu. Ja dalej miętolę ten temat tzn. cisów właśnie Byłam już zdecydowana na hicksii ale przeczytałam że one nie nadają się na 150cm ekranik bo rosną za duże i znowu dreptam w miejscu Buuuu....

Kule są z cisów.
Na cisach się nie znam, wiem tylko z tego co sie orientowałam, że na żywopłocik kolumnowe i wąskie to kosztują majątek i wolno rosną (mam takich kilka i przez 3 lata urosły z 20 cm), a szybko rosnące trzeba ciąć..
Każdy żywopłot iglasty aby był ładny trzeba ciąć. Odmiana Hicksii lub zwykły cis nadaje sie na zywopłot jak najbardziej, bo od przycinania sie ładnie zagęści i będzie ładny szpaler....... a chyba o to nam chodzi

Kolumnowe jak posadzisz, to też za jakiś czas...odległy to odległy, ale trzeba będzie ciąć..

Mala_Mi 08:53, 19 lip 2013

Bogdzia napisał(a)
Dziś rozdaję cytrynki. Miłego dnia.

Dzięki za cytrynka na pysznogłówce
butterfly 09:54, 19 lip 2013

asc napisał(a)
Irenka.. od razu mówiłam, że go nie bierz, a potem że go wyrzuć Miałam sobie kępę zostawić, ale wyrzuciłam wszystko, a teraz walczę z rozłogami

Cisy - nie posadzone i szybko nie posadzę.. najpierw muszę przenieść gdzieś ten busz co mam.

Ale dziś dokupiłam jeszcze dwie kulki... dwie ostatnie. Więcej w szkółce kulek cisowych nie ma

Tak, że mam 3 szt. .. trochę się różnią wielkością, ale .. albo dotnę na wymiar jeden, albo zobaczę... jak posadzę. Pierwszą już przycięłam, a te dwie nowe jeszcze rosochate Dopiero co wyciągnięte z auta.

Ania, no zabiałas mnie tymi cisami !!!!! Nie było mnie na forum troche a tu takie zakupy!!!!
Napisze na priv.
Luki 10:22, 19 lip 2013

Witaj Aniu.
Podziwiam twój ogród już od pewnego czasu, oczywiście robie to w okrojonej wersji bo poznanie wszystkiego dokładnie zajęło by co najmniej miesiąc
Jestem zachwycony całym twoim ogrodem, który stworzyłaś. Widać ogrom pracy i pasji jaki został włożony w ten spory kawałek ziemi. Strasznie mi sie podoba
Będę teraz odwiedzał regularnie i podziwiał
Evchen 10:28, 19 lip 2013

asc napisał(a)

Nie ma odmiany "biała" lilia...
Ja nowe cebulki sadzę w październiku, końcem września, a nawet i w listopadzie, jak przesadzam cebule to wtedy kiedy łodygi zbrązowieją, czyli gdzieś w sierpniu, bo wykopuję i od razu sadzę.

Wiem Aniu, że nie ma takiej odmiany, trochę się jednak nauczyłam Czytałam ostatnio artykuły, w których omawiano uprawę lilii i często zaznaczano, że lilie białe sadzi się płyciej i szybciej niż inne odmiany:
http://www.swiatkwiatow.pl/lilia-lilie--lilium-id399.html
Większość lilii zimujących w gruncie sadzi się od końca września do początku października, cebule lilii białej Liliom condidum sadzimy najwcześniej, bo już pod koniec sierpnia. Sadzimy w rozstawie 20 x 20 cm, na głębokość równą trzykrotnej wysokości cebul, czyli około 10-15 cm. Lilię białą sadzimy na taką głębokość, aby grubość pokrywy, nie przekraczała 5 cm.
A jeśli chodzi o przesadzanie podawali dokładnie taki sposób jak to opisałaś
http://www.ogrodniczka.pl/rosliny/rosliny_cebulowe_i_bulwiaste/859,lilia_8211_krolowa_letnich_rabatek_cz_ii_uprawa_pielegancja_choroby.html
Szczególną uwagę należy poświęcić wspomnianej Lilii białej. Jeśli zamierzamy ją przesadzić, należy to zrobić niezwłocznie po zaschnięciu pędu. Wkrótce potem, lilia ta wytwarza przyziemną rozetę liści i wtedy jest za późno na przesadzanie.
Kindzia 11:00, 19 lip 2013

Nooo, ale Ci Ewcia wykład zrobiła...

Ja tam nie patrzę biała czy różowa...wszystkie na głębokość 3-krotnej wielkości cebuli...i piaseczek na dno...przy mojej glineczce
Evchen 11:07, 19 lip 2013

Kindzia napisał(a)
Nooo, ale Ci Ewcia wykład zrobiła...

Ja tam nie patrzę biała czy różowa...wszystkie na głębokość 3-krotnej wielkości cebuli...i piaseczek na dno...przy mojej glineczce

Kasia, bez takich mi tu podejrzeń.. ja i wykład na temat liliii... Ja siem po prostu usprawiedliwiałam przed Andzią, jak przed nauczycielem, że lekcje odrobione, a przynajmniej starałam się odrobić
A że w temacie bieli zakręcona jestem niesamowicie, to koduję zwłaszcza te informacje, w których biel występuje no i w oko mi się rzuciło, że te białe lelije jakieś takie inne są niż pozostałe kolory
Syla 11:10, 19 lip 2013

Aneczka .... sadź i pokazuj jak wyszło .... okrutnie jestem ciekawa posadzonego bonsaia miłego dzionka
Mala_Mi 12:11, 19 lip 2013

Łukasz witaj

Evchen - masz rację lilia biała czyli candidium czyli św Antoniego, Św Józefa sadzi sie inaczej i faktycznie jest podawane że to lilia biała Wiele nazw a jedna roślina.. .. też sie uczę Ja po prostu jestem ogrodnik co sie uczy na swoich błędach Robię jak robię i mi rosną..a białe candidum nigdy nie chciały mi rosnąć, a od zeszłego roku szaleją... A candidium moje w zeszłym roku posadziłam wiosną i to późną Bo tak mi się zrobiła rabata dopiero A pani na ryneczku sprzedawała cebule Szkoda było po 2 zł nie kupić wielkich cebul

Kindzia - ja tak jak Ty I też rosną

Syla - z sadzenie mnie tak szybko.... potem lecę szukać w co posadzić pozostałe dwie kulki..bo w workach leżą
Mala_Mi 12:18, 19 lip 2013

Zakwitł drugi kwiat lotosu

Na wodę nie patrzymy, bo wczoraj przesadzałam wszystkie lilie i inne rośliny w oczku, wiec zabełtaliśmy tak wodę, że chyba przez miesiąc nie osiądzie