Na szybko odpowiem..
Ula -gracki są fajne, ale nie pod jedyne okno które doświetla dom, są za wysokie. Okno zachodnie to i tak w domu dość ciemno... tylko niskie rośliny tu się sprawdzą. Kawałek ściany jest zarezerwowane na różę , która jest ogromna i na zebrinusy, które muszę wysadzić z innej rabaty. Szkoda mi ich wyrzucić, a z żółtą róża będą się dobrze komponować.
Zabrinusy wprowadzają na rabacie chaos i są tu za wysokie (na fioletowo oznaczyłam).. posadzę w szpalerze miskanty o czerwonych pióropuszach, te co widać na lewo. I odsunę je od hortensji, bo bidula i tak ma tu trudne warunki bytowania.
Róża zawala taras, śmieci i kłuje.. idzie z tego miejsca out.. jak jej nie przeniosę to M sam ją wyeksmituje. Z powodu róży pomysł na rabatę.. i kolor róży narzucił kolorystykę.
Basiu - problemu "dachlawinen" tu nie mam, bo mam płotki śniegowe.. a po drugie będą tu rosły byliny.. różom nawet jak coś spadnie to nic nie będzie. Bodziszki i dzwonki jak najbardziej, ale liliowce mają inne rabaty.. tu ich nie będzie. Wolę długo kwitnące jeżówki.. mam zmówione ( w ilościach małych, ale rabata też nie ogromna.. byliny tylko jako akcenty, sesleria będzie dominowała i spinała w całość).
Zestaw co będzie na 99%
sesleria
Dzwonek brzoskwiniolistny "LA BELLE" - 2 szt
Jeżówka "BIG KAHUNA" do 50cm - 2 szt i "RAINBOW MARCELLA" 80cm - 1 szt
Dzielżan jesienny 'Siesta' 2 szt (wysokosć 50cm)
Piwonia Coral Sunset - 2 szt
Piwonia Duchesse de Nemours - 1 szt
Piwonia America - 1 szt.
Róża Hansestadt Rostock - 3 szt
Róża Graham Thomas - 1 szt
Zebrinus...
Ośmiał jednoroczny
Mam mieć dalie, może też się tu wkomponują..
Coś niebieskiego, ale wygrzebię ze swoich rabat..jeżówki też mogę przesadzić w podobnych kolorach, może jakieś piwonie dosadzę ze swoich rabat..
Gdzieś czekam na kwitnienie piwonii WHITE WINGS (już 3 lata

).. nawet nie pamiętam która to.. RASPBERRY SUNDAE, PRIMAVERE, Ewelina.. może dzwonki Fineczkowe Takiob Blue przesadzę spod róż na rabatę?
Będę tworzyć na bieżąco.. będzie na pewno jarmark w moim stylu...