Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Janiny

Ogródek Janiny

Janina 19:48, 27 sty 2013

Boję się że ma głębokie korzenie, kiedyś przesadziłam pnącą bardzo dużą,miała ogromny system korzeniowy,część korzeni musiałam ( tych najgrubszych) dosłownie odrąbać ale i tak się przyjęła w nowym miejscu.Nie zabardzo mi na niej zależało bo kwitnie tylko na pędach zeszłorocznych i często wymarza a ta rabatowa kwitnie ładnie i na niej mi zależy.
dajana 19:53, 27 sty 2013

gusiarz napisał(a)
Janinko - witaj . Czytałam u Dajanki, że planujesz warzywka w tym roku - szczególnie ogórki. W ubiegłym roku mieliśmy tyle ogórków, że nie mogłam przerobić. Polecam. I siałam dość późno - chyba w połowie maja albo nawet po 20-tym, bo córka szła do komuni i nie miałam głowy i czasu wcześniej. Ale udało się - zbiory były ogromne . Natomiast pomidory wszystkie szlag trafił... Niestety zaraza. Podobno pomidory trzeba opryskiwać mlekiem rozcieńczonym - ale mleko musi być prawdziwe, nie z kartonu. I udały mi się zbiory marchwii, pietruszkę naciową do tej pory zbieram z rabat, pory ładne miałam, brokuły też. Małe natomiast były selery. I zioła są świetne - tymianek używam do pomidorówki - taki swój suszony - nie do przecenienia jak pachnie. Miałam też estragon, rozmaryn, miętę - ta rosnie jak szalona i trzeba na nią uważać by nie zagłuszyła innych warzyw. Oj sie rozpisałam - pozdrowienia zostawiam Może wiosną spotkamy się z resztą dziewczyn z okolicy?
..

Gusiu zioła też są extra suszę tak jak ty a bazylię do wszystkich pomidorowych sosów dodaję i nie tylko Pory miałam obłędne i selery też ,nie mogłam ich z ziemi wyrwać takie dorodne były .Miętę natomiast w donicach bądz skrzynkach sieję jest bardzo ekspansywna ,trzeba uważać Czy wystarczy to mleko z wodą do pryskania na pomidorki aby mieć w gruncie ?czy jednak pod folią
Janina 19:54, 27 sty 2013

gusiarz napisał(a)
Janinko - witaj . Czytałam u Dajanki, że planujesz warzywka w tym roku - szczególnie ogórki. W ubiegłym roku mieliśmy tyle ogórków, że nie mogłam przerobić. Polecam. I siałam dość późno - chyba w połowie maja albo nawet po 20-tym, bo córka szła do komuni i nie miałam głowy i czasu wcześniej. Ale udało się - zbiory były ogromne . Natomiast pomidory wszystkie szlag trafił... Niestety zaraza. Podobno pomidory trzeba opryskiwać mlekiem rozcieńczonym - ale mleko musi być prawdziwe, nie z kartonu. I udały mi się zbiory marchwii, pietruszkę naciową do tej pory zbieram z rabat, pory ładne miałam, brokuły też. Małe natomiast były selery. I zioła są świetne - tymianek używam do pomidorówki - taki swój suszony - nie do przecenienia jak pachnie. Miałam też estragon, rozmaryn, miętę - ta rosnie jak szalona i trzeba na nią uważać by nie zagłuszyła innych warzyw. Oj sie rozpisałam - pozdrowienia zostawiam Może wiosną spotkamy się z resztą dziewczyn z okolicy?
Ja mam mały warzywnik sałatka trochę marchewki i pietruszki, szczypiorek tak aby coś zielonego ale zbiory były ładne i nabrałam ochoty na inne warzywa.Spotkanie na wiosnę było by fajne.
Janina 19:58, 27 sty 2013

Ziółka też by było fajnie mieć.
dajana 20:01, 27 sty 2013

Janina napisał(a)
Boję się że ma głębokie korzenie, kiedyś przesadziłam pnącą bardzo dużą,miała ogromny system korzeniowy,część korzeni musiałam ( tych najgrubszych) dosłownie odrąbać ale i tak się przyjęła w nowym miejscu.Nie zabardzo mi na niej zależało bo kwitnie tylko na pędach zeszłorocznych i często wymarza a ta rabatowa kwitnie ładnie i na niej mi zależy.

Janinko masz na myśli tą białą różę?jest piękna ile ma wzrostu? Będę przesadzała wiosną kilka róż ledwie ziemia odtaje Musisz wykopać spory dół i dać nową dobrą ziemię ,Przyjmie się bez problemu Tańcowałam ze swoimi wiele razy i zawsze się przyjmowały .Przesadzenie róż nie jest kłopotliwe bo przecież kiedy je kupujemy też ktoś je z ziemi wykopuje nawet zaleca się przycięcie korzeni Myślę że spokojnie możesz to zrobić zanim puści listki oczywiście .
Janina 20:04, 27 sty 2013

Ta róża ma ponad 1m,spróbuję tak zrobić jak mowisz Danusia też mi tak mówiła.
gusiarz 20:07, 27 sty 2013

Podobno wystarczy sam oprysk z mleka, bez folii. Tak czytałam na O. Ale pewnie trzeba sprawdzić w rzeczywistości. Zapomniałam o sałacie dodać. Też pieknie rosła i bazylka również. U mnie warzywnik nie jest duży, ale staram się łączyć różne roślinki na jednej grządce. Mam ich w sumie siedem szt. więc nie tak znowu wiele. Zioła są fajne bo nieziemsko pachną na słońcu. Warto je mieć nawet w niewielkiej donicy na oknie kuchennym - jako ozdobę i z praktycznego powodu. Trzeba je tylko ciąć i podlewać i odwdzięczą się stokrotnie
Janina 20:10, 27 sty 2013

Widzisz,jak bym nie znalazła ogrodowiska pewnie nic bym nie robiła a tak mam ochotę na więcej.
gusiarz 20:25, 27 sty 2013

Tak, to prawda - człowiek się nakręca i podnosi sobie poprzeczkę coraz wyżej
grazyna 09:04, 28 sty 2013

Ho ho, jakie tu warzywka szykują na wiosnę

U mnie nie pojecie (natka pietruszki, bazylia, mięta, oregano) i koniec moich upraw.
Może kiedyś, na emeryturze