Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Agania 11:35, 10 paź 2014

Zegar słoneczny z basenami, super się zapowiada, jeszcze jak lilie zakwitną i będą na wyciągnięcie ręki

Cepeliada piękna, a Cabaret obłędny, mój nie taki duży jak twój, ale jak dla mnie jeden z najładniejszych miskantów, tylko raczej nie kwitnący.

Kuweta z sadzonkami cisów imponująca

Pytałeś o chlorozę twoich hortensji?

moja wiedza nie jest sprawdzona, ale wyczytałam o chelacie żelazowym i jego dolistnej kuracji, poniżej zostawiam Ci linka do sklepu internetowego
http://horticenter.pl/mikrovit-fe-1l
jeszcze jest florovit-żelazo łatwiejszy do wykorzystania
http://allegro.pl/florovit-zelazo-nawoz-plynny-mikroelementy-1l-fe-i4639272186.html

pozdrawiam
monteverde 12:08, 10 paź 2014

O i ja wykorzystam ten produkt bo mam 2 horti z chlorozą pozdrówka Mariusz
Mariusz 07:33, 11 paź 2014

Witajcie . A ja już go stosowałem . Używałem tez ten preparat do lysichitonów oraz lotosów w kastrach, dawniej pryskałem i podlewałem nim magnolie, po trzech opryskach liście ciemniały, ale skręcało je i czasem brązowiały końcówki. Dzięki za linki, zacznę kuracje w nowym sezonie, ale wpierw wymienię ziemie. Obok rośnie sosna kulista i podobnie się zachowuje - szpilki są żółte, chyba coś nie tak w tym miejscu z glebą.
Madziarzeszow 07:38, 11 paź 2014

Trawiszcza z marcinkami wyglądają obłędnie , zachwyciłam się nimi od pierwszego wejrzenia a zegar zapowiada się świetnie
Mariusz 07:38, 11 paź 2014

Agania napisał(a)
Zegar słoneczny z basenami, super się zapowiada, jeszcze jak lilie zakwitną i będą na wyciągnięcie ręki

Trafne spostrzeżenie, głownie chodzi o dzieciaki, niech dotkną, niech sfotografują, niech zobaczą z bliska, a do tego zabawa z zegarem gdzie samemu się jest wskazówką. Podobna rolę odgrywają pomosty na stawie oraz ogród sensualny. Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci . Pozdrawiam
Mariusz 07:48, 11 paź 2014

Madziarzeszow napisał(a)
Trawiszcza z marcinkami wyglądają obłędnie , zachwyciłam się nimi od pierwszego wejrzenia a zegar zapowiada się świetnie

Dzięki Madzia, trawy się nieco wywracają - zebrinus z kwiatostanami poległ, miskanty variegata również, będę dzisiaj wiązał. Pozdrawiam
Agania 20:32, 11 paź 2014

Mariusz napisał(a)

Trafne spostrzeżenie, głownie chodzi o dzieciaki, niech dotkną, niech sfotografują, niech zobaczą z bliska, a do tego zabawa z zegarem gdzie samemu się jest wskazówką. Podobna rolę odgrywają pomosty na stawie oraz ogród sensualny. Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci . Pozdrawiam

Trafnie powiedziane...ja tak miałam, mama mi zaszczepiła miłość do lasów i mchów, chodziłam w dzieciństwie, też nad stawy i dzikie jeziora, ten widok teraz odtwarzam

Przesadzając rodki w nową ziemię bardziej torfową chloroza częściowo zniknęła.... ja cały czas poprawiam strukturę gliny,dodając torf i piasek, ale nowe podłoże po dwóch latach zamienia się znowu w tą samą glinę, jeszcze z płynnym humusem muszę spróbować

miłej niedzieli życzę
Bogdzia 20:50, 11 paź 2014

Mariusz napisał(a)

Cepeliada to słówko zapożyczone od mojego kolegi , mi też przypadło do gustu, tym bardziej, że świetnie pasuje to rzeczywistości

Posadziłem dwa buczki 'Riversii', jeden przy samotnej brzozie, drugi jako zamknięcie widoku w tle dużych drzew sąsiada.

Ale to cudne, wczoraj podglądałam kilka razy i dziś znów, bardzo mi się podoba. Miłej niedzieli.
Pawlus 16:41, 12 paź 2014

Jako fan miskantów z przyjemnością zaglądam do Twojego ogrodu. Piękna ta rabata z Zebrinusem.

Spotkałeś się kiedyś z kwitnącym Variegatusem? U mnie właśnie zaczyna tegoroczna kępka.
Mariusz 18:43, 13 paź 2014

Agania napisał(a)

Przesadzając rodki w nową ziemię bardziej torfową chloroza częściowo zniknęła.... ja cały czas poprawiam strukturę gliny,dodając torf i piasek, ale nowe podłoże po dwóch latach zamienia się znowu w tą samą glinę, jeszcze z płynnym humusem muszę spróbować

miłej niedzieli życzę

Podobna sytuacja u mnie, dlatego wiosną zrobię poprawki i rodki posadzę na kopcach torfowych, tak aby nie wpłukiwało do nich ciężkiej ziemi.