Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

monteverde 23:32, 02 paź 2014

Mariusz napisał(a)
Dałem jej już chyba wszystko i nadal ma oznaki chlorozy, może ktoś ma wiedzę, a ja uciekam do artykułów o hortensjach.

Mariusz u mnie jest z You & Mee to samo tylko moja rośnie w donicy, dowiedziałeś się czegoś konkretnego o chlorozie? na wiosnę wymienię jej kompletnie ziemię i posypię korzonki mikoryzą zobaczymy co będzie pozdrawiam jak się czujesz?
Mariusz 07:00, 03 paź 2014

monteverde napisał(a)

Mariusz u mnie jest z You & Mee to samo tylko moja rośnie w donicy, dowiedziałeś się czegoś konkretnego o chlorozie? na wiosnę wymienię jej kompletnie ziemię i posypię korzonki mikoryzą zobaczymy co będzie pozdrawiam jak się czujesz?

Obok rosnąca sosna również jest blada, tak więc coś w tym miejscu jest w ziemi - wiosną muszę ją wymienić.

Kawałek jesieni
Mariusz 07:03, 03 paź 2014

Mala_Mi napisał(a)
Aaaa i zebrinus tylko jeden ma zalążki pąków... czyżby jednak u mnie zimniej??

Dwa młode również dopiero szykują się do kwitnienia, różnica to dwadzieścia metrów od kwitnącej kępy, natury nie odgadniesz.

'Red Chief' sfotografowany w Arboretum
Mariusz 07:07, 03 paź 2014

Bogdzia napisał(a)

Słusznie ze zmieniłes zdanie , mnie też się podoba i ten wilczomlecz cudny jest. Pozdrówka.

Chyba dotarłem do nazwy tego wilczomleczu, jak potwierdzę dokładnie, to napiszę. S
Sadzonki cisa całkiem nieźle wyglądają, mają pięknie nabrzmiały kalus, ale korzonków jeszcze brak. Pozdrawiam

Mariusz 07:13, 03 paź 2014

Mirka napisał(a)
Dotarłam do twojego ogrodu dopiero dzisiaj i mile się zapowiada pozdrawiam

Dziekuję, jest coraz lepiej. Takie tyćkie astry przyszły mi po zamówieniu w internecie, cucę je ... dobrze że szybko rozrastają się.

Mariusz 07:24, 03 paź 2014

Majuniaa napisał(a)
Alez piękny wilczomlecz.
Podoba mi się u Ciebie. Widziałam, że robiłeś ostatnio zmiany na rabatach, faktycznie mocno porozrastały sie roślinki, ogromne kępy.

Te rabaty powstały w tamtym sezonie, szybko zrobił się bałagan, teraz to wszystko porządkuję, mądrzejszy o 12 miesięcy.
Krzewuszki o ciemnych kwiatach wykopałem i przygotowałem miejsce pod buka. Tylko gdzie posadzić wajgele

Mala_Mi 08:52, 04 paź 2014

Gdzie posadzić???
To jest moje podstawowe pytanie.
Wczoraj już dziarsko chwyciłam za łopatę.. i dalej nic nie zrobiłam, bo "gdzie to posadzić" żal tego i tego, a wszystko nie może być. Z czegoś trzeba zrezygnować.. i tym sposobem mam kolejny dzień rozkopane i nic nie robię

Ja już w internecie staram sie nic nie kupować, bo sadzonki są tak małe, że mi by było wstyd to sprzedawać. Tak zakupiłam wiosną chryzantemy..... po jednym!!! patyczku. Urosła kępka do tej pory, ale połowę patyczków zniszczyłam ja lub pies depcząc po rabatach, bo tego widać nie było.
Mirka 19:13, 05 paź 2014

Mariusz napisał(a)
Trawiasta rabatka, moja cepeliada ... na trzecim zdjęciu miskant Cabaret.

Mariusz czy wysiewałeś może trawy z nasionek jak tak to jakie i w jaki sposób?
Mariusz 21:07, 05 paź 2014

Traw ogrodowych, ozdobnych - nie, natomiast w pracy przeróżne gatunkowe turzyce, sity, oczerety, cibory. Wysiew robię do doniczek z piachem zazwyczaj na przełomie zimy z wiosną. Piasek z dodatkiem grzybobójczego kaptanu. Później trzeba utrzymać wilgoć przez nakrycie siewek folią. Siew robię w szklarni gdzie temperatura wynosi mniej więcej 18 stopni.

Tak więc co do ozdobnych, to niewiele ci pomogę, wspomnę tylko, że odmiany nie powtarzają całkowicie cech matecznika.
Mariusz 21:28, 05 paź 2014

Mala_Mi napisał(a)
Gdzie posadzić???
To jest moje podstawowe pytanie.
Wczoraj już dziarsko chwyciłam za łopatę.. i dalej nic nie zrobiłam, bo "gdzie to posadzić" żal tego i tego, a wszystko nie może być. Z czegoś trzeba zrezygnować.. i tym sposobem mam kolejny dzień rozkopane i nic nie robię

Ja już w internecie staram sie nic nie kupować, bo sadzonki są tak małe, że mi by było wstyd to sprzedawać. Tak zakupiłam wiosną chryzantemy..... po jednym!!! patyczku. Urosła kępka do tej pory, ale połowę patyczków zniszczyłam ja lub pies depcząc po rabatach, bo tego widać nie było.

Mam pole, ale tam bez planu nie chce sadzić, a ponadto ciężko mi utrzymać już te 25 arów. W ogrodzie mam słoneczne miejsce, ale na coś bardziej cenniejszego, tym bardziej, że po jakie licho mi 10 krzaków wajgeli. Mam jeszcze sąsiadów
Co do zakupów w internecie, to zazwyczaj nie popuszczam oszustwa, ale tym razem astry dostałem, dokładnie oznaczone i do tego jeszcze dużą narecznice czerwonozawijkową, to nie protestuję że maloty, przyjmuję że szybko podrosną.