Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

ewa_k 05:53, 27 cze 2015

czy to znaczy że te derenie jadalne które mam, a nie są za wielkie, raczej wyciepać bo szkoda miejsca które mogą w przyszłości zajmować i w to miejsce wsadzić odmianowe? W sumie mam 4 derenie z siewek (i jedna odmianowa z Bolestraszyc), jedno drzewko ma już ok 1,5 m w tym roku były kwiaty ale owoców niet, pozostałe takie sobie niskie.
Chyba wywalę je przed ogrodzenie. Trudno jeszcze wywalać mi takie rośliny na kompost.
Mariusz 06:51, 27 cze 2015

Jak już rosną, to szkoda, bo siewka może okazać się tak samo dobra jak odmiana, to loteria, podobnie jak z siewkami orzechów włoskich - jedne są dorodne, a inne "kamieniaki".
Tylko na sadzenie/testowanie siewek, to moim zdaniem szkoda czasu, dlatego też polecam szczepione.
Pozdrawiam i miłego dnia
Agania 14:54, 27 cze 2015

Ogród zachwyca....moje żeleźniaki zakwitną dopiero za rok......teraz podziwiam twoje...plany odwiedzin przypadają w trzeciej dekadzie lipca....ale nie chcę wyprzedzać organizatora
Mariusz 12:57, 28 cze 2015

Agato odezwę się w czasie, jestem ciekaw Waszych planów - zapraszam, teraz wybywam i zostawiam zdjęcia z dnia dzisiejszego.

Mariusz 09:47, 29 cze 2015

Mariusz 09:56, 29 cze 2015

Agania 20:23, 29 cze 2015

No to jestem urzeczona...dziękuję za te bylinowe poletka......
Pawelpawel 09:47, 30 cze 2015

Witam. Mariusz chciałem Cie prosić o radę dotyczącą wysiewu derenia jadalnego. Od dwóch, trzech lat próbuje tej sztuki i nic mi nie wychodzi. Sieje bezpośrednio po zbiorze na głębokość 2,3 cm. W zeszłym roku kupiłem na Festiwalu Derenia owoce jakiejś wielkoowocowej odmiany posiałem pestki i nic. Ani jednej siewki. Nie wiem gdzie popełniam błąd.
Mariusz 14:06, 30 cze 2015

Nasiona wysiej do lekkiego, jakiegoś organicznego podłoża, przetrzymuj w skrzynkach ponad rok, można na polu, można w chłodni. Kiełkowanie w różnym procencie, sukcesy odnoszą na Ukrainie, tam nawet przetrzymują po 11 miesięcy w chłodni. Wygodniejszym sposobem dla producenta jest zakup siewek do okulizacji, w Polsce można kupić już w tysiącach sztuk, a nam amatorom pozostaje próbować.
Na marginesie, mówiłeś mi o sadzonkach z derenia jadalnego, zasięgnąłem języka u fachowców i oczywiście masz rację, jak najbardziej jest to możliwe i na Ukrainie nawet praktykowane. Piszę o Ukrainie, bo jest silna w dziedzinie derenia jadalnego.
Bogdzia 23:10, 30 cze 2015

Znów piękne zdjecia , jak cos pokazujesz to zawsze jest sie czym zachwycac. U mnie nachyłek jeszcze nie kwitnie a twój śliczny.Pozdrówka.