Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mariusz 11:18, 18 paź 2015

vita napisał(a)
Ta perspektywa i mnie zainspirowała, szukam w ogrodzie dodatkowej strefy cienia, chyba już znalazłam podpowiedź
Mariusz czy nawozisz piwonie drzewiaste? Właśnie uświadomiłam sobie, że zupełnie ignoruję dokarmianie swoich, a przecież kiedyś i żyzne miejsce zostanie wyeksploatowane?
Miło jest zaglądać, kiedy wątek żyje i ciągle coś się w nim dzieje.

Cień na rabatę dają drzewa posadzone u sąsiada.
Co do piwonii drzewiastych, to zaprzestałem je regularne nawozić, po tym jak zaczęły marnieć. Z perspektywy czasu nie sądzę aby było im potrzebne systematyczne nawożenie.
Kompostowania sobie nie odmówię, rozluźnia glebę, a one lubią .

edit: Dziękuje, że zaglądasz, zapraszam częściej Czasem dzieje się lepiej, a czasem gorzej, właśnie dzisiaj przewróciły się podgryzione astry, wiadomo co, nie spodziewałem się tego dziadostwa w tak młodym ogrodzie.
Mariusz 11:22, 18 paź 2015

One nie cierpią jak stagnuje woda, podłoże musi ją odprowadzać. Nie cierpią też silnego nagrzewania słońcem, przy ścianach budynków, lubią jasne ale chłodniejsze miejsca i bez większych przeciągów.
Mariusz 18:02, 18 paź 2015

anka_ napisał(a)
Mariusz bardzo ci dziękuję.

Służę pomocą. Dodam, że w ogrodzie nie tylko bukszpanowym, Danusia umieściła zdjęcie stawu z wyprofilowanymi brzegami, idealny przykład dla Ciebie, lepszego nie znajdziesz. Nie pamiętam już na której stronie, ale blisko, bo niedawno to zdjęcie widziałem.
Mariusz 18:18, 18 paź 2015

Agania napisał(a)
Piękna perspektywa już jest

Pozdrawiam całą rodzinkę

Na samym początku borykałem się okropnie, potem postanowiłem, że zrobię plan całości ogrodu i naniosę wszystko to co chcę w nim mieć, łącznie z kształtem rabat i z ujęciem tych roślin które już są i które lubię. Jest więc miejsce na wiatę, ławeczki, stolik z dwoma krzesełkami, ognisko, oczka wodne, tunel, sad, warzywnik, rośliny które rozmnażam (mini szkółka dla własnych potrzeb), domek gospodarczy, kompostownik, drogę dojazdową od tyłu... Nie wszystko jeszcze wykonane, ale teraz mogę działać sukcesywnie, w miarę możliwości, bo gdziekolwiek coś zrobię, to zamknie się to w przyszłości w całości założenia.
Dziękuję za pozdrowienia, przekazuję

Mariusz 18:22, 18 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Śliczności

Zabieram do siebie bo mamie chcę pokazać

Na pierwszej stronie też są fotki piwonii
Hosty też się ładnie wybarwiają

sylwia_slomc... 19:23, 18 paź 2015

Cudnie hosty świecą
anka_ 00:52, 19 paź 2015

Mariusz napisał(a)

Służę pomocą. Dodam, że w ogrodzie nie tylko bukszpanowym, Danusia umieściła zdjęcie stawu z wyprofilowanymi brzegami, idealny przykład dla Ciebie, lepszego nie znajdziesz. Nie pamiętam już na której stronie, ale blisko, bo niedawno to zdjęcie widziałem.

Znalazłam. Jak zwykle jesteś niezastąpiony.

To jeszcze mi powiedz co robisz, że ci myszowate host nie zjadają? Nie ma u ciebie nornic lub innych małych futerkowców? U mnie w tamtym roku zrobiły pogrom. Nędzne resztki siedzą w donicach i zastanawiam się co z nimi zrobić.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Mariusz 18:50, 20 paź 2015

Z nornicami chwilowo spokój , jedynie kret kopie. Też mam hosty w doniczkach, jak nie posadzę teraz, to pozostaną do wiosny.

Mariusz 18:54, 20 paź 2015

Jeszcze dwie takie kupki kompostu zostało, część pójdzie do ściółkowania różaneczników, a reszta zostaje do wiosny do ich sadzenia, bez przesiewania z dodatkiem torfu kwaśnego.

roma2 21:17, 20 paź 2015

Przydreptałam za Anią i Anią ( Małą Mi i Kiedyś będzie tu ogród)
I tak sobie podrepczę i pooglądam na spokojnie....