Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

malkul 08:58, 04 gru 2015

Aniu dziękuję za głos o Akancie
bardzo na niego czekam
margaretka3 09:04, 04 gru 2015

To teraz już znacznie więcej wiem Dopieszczę akanta wiosną
Mariusz 17:16, 04 gru 2015

Widziałem Twojego, nie jest marny, a mały, wyrośnie szybko , mam też takiego zaplatanego w jeżówkach. Znalazłem jeszcze zdjęcie siewki z arboretum. Wysiał się w wisience stepowej, na słoneczniej skarpie i tak pozostał. Siewki spokojnie w tych warunkach wytrzymały bo ostatnie zimy były lekkie, staremu już nic nie grozi.

Mariusz 17:19, 04 gru 2015

Mala_Mi napisał(a)
Widzę dyskusja o akancie.
Mój rósł na rabacie (GLINIASTO) i szło mu kiepsko. W nerwach po 2 latach przesadziłam na rabatę z trawami i pseudo skalniakiem. Ziemię rozluźniłam i dałam drenaż z piachu pod spodem. Nie nawożę, nie podlewam (chyba że leży z pragnienia)i rośnie jak głupi. Siewki kwitną po jakimś czasie. Jakim?? Nie wiem. Wiem, że kilka siewek zakwitło i są takie same jak "matka". Nie okrywam na zimę, nawet jak było -30 i zero śniegu (2011/2012). Dał radę. Odmianowe mi padły, nawet w tak kiepskie zimy, ale posadziłam na moją normalną ziemię.

Jest wieki i rozłożysty. Ścinam liście na zimę bo mnie wnerwiają. Pokładają się i są wielkie. Kwiatostany zostawiałam, bo były ozdobne zimą. W tym roku wyciepałam, bo nie chcę by się rozsiewał. Głęboko się ukorzenia i trudno wypielić. No i przesadziłam RH.. i mi przeszkadzał w manewrach

Czyli jak ma odpowiednie warunki, to najgroźniejsze zimy nie są mu straszne. Dzięki za cenne uwagi .
Mariusz 17:28, 04 gru 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Szczęściarzu to przynajmniej wie o czym do niej gadasz A do tego to działa w obie strony....wiec Ona też szczęściara

Jakoś nie myślałem tak o tym , ale jakieś tam ułatwienie jest
W zasadzie każde z nas, w wolnej chwili, idzie w swoje upodobane prace hi hi , Czasem coś dzieje się w ogrodzie wbrew mojej myśli (i na odwrót), ale co tam

Mariusz 17:42, 04 gru 2015

mira napisał(a)

dzięki, teraz widzę różnicę, spojrzałam na mój liście szersze, wyższe i nie taki uczesany

Kosaciec trawiasty też jest ładny.

Mariusz 18:45, 04 gru 2015

Knautia 'Thunder and Lightning' oraz hortensja 'Incrediball' jeszcze młode, sadzone w tym sezonie.

sylwia_slomc... 20:07, 04 gru 2015

Piękna , jednak fiolety i róż lubią się z szarościami i srebrem
Mariusz 21:40, 04 gru 2015

Jednak bardziej będę stawiał na knautię macedońską, planuję ją w większych ilościach.
Pstrokate niewątpliwie ładne , ale takie bardziej kolekcyjne nabytki, raczej unikam ich zbierania, u mnie nie bardzo pasują, ciężko mi je wkomponować.
O pstrokatych jutro rano w Mai.
Piotr_ 10:54, 05 gru 2015

A ty jak zawsze szalejesz ogród cudny i te roślinki niepowtarzalne podziwiam zawsze