Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mala_Mi 23:04, 29 lis 2015

Mariusz napisał(a)
Na koniec relacji trawy i astry.

Super focia..
obejrzałam wspominki... i zatęskniłam za ciepełkiem.
Agania 23:30, 29 lis 2015

Nie ma to jak kopniak od Małej Mi ...mam nadzieję, że mnie odwiedzi w przyszłym roku, ale oficjalnie muszę Anię zaproszić

Zarys rabat już masz i to jest jak dla mnie ideał...wyostrzona oś widokowa, światło i dal w ogrodzie

reszta to tylko musi zaczekać do wiosny
Pozdrawiam Mariusz
Justyna 22:17, 30 lis 2015

Pięknie Mariuszu.
Połączenie ciężkiej pracy, wiedzy, wyczucia i świadomości daje wyśmienite efekty.
Lubię takie przemyślane rabaty.
Serdecznie
mira 22:27, 30 lis 2015

Mariusz super relacja i roślin i zmian - takie przed i po dają powera co? a oglądającym wielką frajdę. W dobrym kierunku idziesz i mam nadzieję, że me oczęta zobaczą kiedyś ten raj.

Kosaciec ruski ? to ja myślałam że trawolistny, mam bardzo go lubię, po przesadzeniu nie kwitnie ale wiem że nie lubi przesadzania - mam w cieniu hmm,

żeleźniaka siałam sama - bez problemu były wschody, piękną mam kępę, kilka sadzonek już wydałam no i 3 lata odczekałam - mam nadzieję że zakwitnie

mamy trochę roślin ulubionych podobnych, nie znam tego zawilca wiosennego - to bylina?
jakoś róż u Ciebie nie widzę - nie ta branża

pozdrawiam
Mala_Mi 01:31, 01 gru 2015

Oglądałam fotki i tekstów nie czytałam.... przyznaję.. kibicuję dla ogrodu wiec pismo obrazkowe mi było zrozumiałe. Walczę z czasem wiec nie szwendam sie po forum..czasami zerknę tu i tam.. ale dziwne aluzje do mnie spowodowały, ze cofnęłam
Ja nikogo nie kopałam..ja tylko przytakiwałam planom Mariusza To tak w kwestii wyjaśnienia A że w Mariusz i jego rodzina dla mnie jest jak "rodzina".. to parę razy się zaplątałam w realu.. pochwalić ogrom wykonanych prac..

Agania - ja do Ciebie sie wybiorę z zaproszeniem czy bez

Ania diabołku.. jak ja mam cie kopać.. jak ty widły masz Bojam się

Edit.. Mariusz ma róże

Mariusz 07:26, 01 gru 2015

Ania, po prostu wdzięczny Ci jestem , za obecność, słowo, rośliny na start, a to zobowiązuje i motywuje do mnie działania. To ja sprowokowałem rozmowę, ale w sensie kopać , to znaczy wspierać
Róże mam, tylko że w małych ilościach i pospolitych odmianach, pomijając trzy ciekawe, lokalne odmiany, pozyskane w ogródkach babcinych na Podkarpaciu i w Łańcucie, te są dla mnie najcenniejsze. Pragnę zakupić jeszcze wiele odmian, ale niewiele o nich wiem, a nie chciałbym kupować w ślepo, tak więc będę Was w tej sprawie męczył.

To one, jeszcze na starych miejscach, 2015 po przenosinach słabo kwitły.

Koniec czerwca 2014

Mariusz 07:39, 01 gru 2015

mira napisał(a)
Mariusz super relacja i roślin i zmian - takie przed i po dają powera co? a oglądającym wielką frajdę. W dobrym kierunku idziesz i mam nadzieję, że me oczęta zobaczą kiedyś ten raj.

Kosaciec ruski ? to ja myślałam że trawolistny, mam bardzo go lubię, po przesadzeniu nie kwitnie ale wiem że nie lubi przesadzania - mam w cieniu hmm,

żeleźniaka siałam sama - bez problemu były wschody, piękną mam kępę, kilka sadzonek już wydałam no i 3 lata odczekałam - mam nadzieję że zakwitnie

mamy trochę roślin ulubionych podobnych, nie znam tego zawilca wiosennego - to bylina?
jakoś róż u Ciebie nie widzę - nie ta branża

pozdrawiam

Też długo myślałem, że trawolistny, czasem uwagi się nie zwraca, dopóki ktoś z błędu nie wyprowadzi, tak było tym razem. Trawiasty zakwita po nim, ruski kwitnie w kwietniu. Piękno liści zachowuje aż do jesieni, zawsze jest taki "uczesany" , czego nie można powiedzieć o trawiastym.
Zawilec wielkokwiatowy jest byliną, znany jest też z formy naturalnej, występuje na Podkarpaciu. Bardzo wdzięczna i długo kwitnąca bylina. Mira, jak wszystkich zapraszam serdecznie, ale musimy planować spotkania poza imprezami w Arboretum , bo nie sposób urwać się.

Mariusz 08:30, 01 gru 2015

Justyna napisał(a)
Pięknie Mariuszu.
Połączenie ciężkiej pracy, wiedzy, wyczucia i świadomości daje wyśmienite efekty.
Lubię takie przemyślane rabaty.
Serdecznie

Dziękuje , to jeszcze nie do końca ten efekt, który siedzi w mojej głowie i to dopiero połowa nasadzeń, moim zdaniem ciągle niedoskonała, ale jak często powtarzam, ta doskonałość przyjdzie z czasem, razem ze wzrostem doświadczenienia. Cały przedogródek, a nie jest mały, będzie obsadzany na nowo, właśnie jestem na etapie jego planowania. Przedtem pełno tutaj jeszcze prac remontowych.
Zakładam też sad, pierwsze drzewa są zadołowane, będą sadzone dopiero wiosną po przygotowaniu pola, teraz jest w ostrej skibie.

Mariusz 08:42, 01 gru 2015

Agania napisał(a)
Nie ma to jak kopniak od Małej Mi ...mam nadzieję, że mnie odwiedzi w przyszłym roku, ale oficjalnie muszę Anię zaproszić

Zarys rabat już masz i to jest jak dla mnie ideał...wyostrzona oś widokowa, światło i dal w ogrodzie
reszta to tylko musi zaczekać do wiosny
Pozdrawiam Mariusz

Tak, reszta musi poczekać do wiosny , a już na pewno przesadzanie roślin, natomiast przygotowanie terenu pod ostatnie dwie rabaty, ogrodzenie i ognisko, planowane jest zimą, jak tylko pogoda pozwoli. Nie zasłaniam się od pól, bo są malownicze, a nawet zastanawiam się nad wycięciem dwóch, trzech modrzewi, aby poszerzyć to okno.

Ulubiony akant

I lilia

Mala_Mi 19:58, 01 gru 2015