Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Agania 11:01, 08 cze 2016

Irysy w kompozycjach lubię, tak można się nimi pobawić, skoro i tak trzeba co kilka lat przesadzać, żeby zakwitły, piękna ta piwonia Red Magic i naparstnice...czy żeleźniaki już Ci kwitną?

Pozdrawiam
Mariusz 05:46, 09 cze 2016

Zauważyłem, że te (irysy) rosnące osobno, są o niebo zdrowsze od tych w grupie, stąd też po części moja decyzja o takim sposobie sadzenia.

'Powiew lata'

Żeleźniaki już kwitną

Piotr_ 09:47, 09 cze 2016

Jak zawsze twoje rośliny mnie zachwycają ciekaw jestem w realu całego ogrodu
anka_ 09:54, 09 cze 2016

Wspaniałe połączenie kocimiętki z ciemnym kosaćcem.

Mariuszu czy teraz po kwitnieniu można przesadzać/dzielić irysy syberyjskie?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Agania 22:07, 09 cze 2016

Mariusz napisał(a)

Żeleźniaki już kwitną

Czyli moje jeszcze potrzebują czasu, a wydawaćby się mogło, że są na tyle dojrzałe, że wydadzą kwiaty...pozostaje mi czekać do następnego sezonu, z irysa mi słuszne spostrzenie
Pozdrawiam
dorotka_z 22:08, 09 cze 2016

Piękne, kojące widoki...
Chciałbym teźż zapytać o irysy syberyjskie. Mam ich kilka kemp, ale wszystkie w tym roku kwitły bardzo krótko. Kwiat przekwitał dosłownie po jednym dniu. Jak sądzisz, czy przyczyną może być susza? Mam takie obawy i coś czuję, że będę musiała je komuś oddać, bo na moich piaskach nie dam rady ich utrzymać w dobrej komdycji.
sylwia_slomc... 22:10, 09 cze 2016

Kocham naparstnice
Mariusz 09:13, 12 cze 2016

anka_ napisał(a)
Wspaniałe połączenie kocimiętki z ciemnym kosaćcem.

Mariuszu czy teraz po kwitnieniu można przesadzać/dzielić irysy syberyjskie?

Najlepiej końcem lipca i w sierpniu, ale pod warunkiem, że nie ma suszy.

Żylistki

Mariusz 09:19, 12 cze 2016

dorotka_z napisał(a)
Piękne, kojące widoki...
Chciałbym teźż zapytać o irysy syberyjskie. Mam ich kilka kemp, ale wszystkie w tym roku kwitły bardzo krótko. Kwiat przekwitał dosłownie po jednym dniu. Jak sądzisz, czy przyczyną może być susza? Mam takie obawy i coś czuję, że będę musiała je komuś oddać, bo na moich piaskach nie dam rady ich utrzymać w dobrej komdycji.

Gleby wilgotne i mokre to optymalne warunki dla ich rozwoju. Znosi suszę, a znaczy to, że nie padnie, ale może stracić na wyglądzie.

Wydają mnóstwo kwiatów, jedne przekwitają inne rozwijają się, im większa kępa, grupa, tym kwitnienie okazalsze..

Na żółto...

Mariusz 09:21, 12 cze 2016

Przedszkole za ogrodzeniem, mam wesoło...