Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

aga_k 08:34, 01 mar 2013

Marzena2007 napisał(a)

Potnę dzisiaj graby i powojniki bo je trzeba zimą. ... Ale nawet pies nie chce wyjść na zewnątrz, byliśmy na spacerze i brrrr zimno.... Wieje...
A po nagłym ociepleniu w przyszlym tygodniu znów jakieś syberyjskie mrozy do -13 zapowiadają... Trzeba będzie wszystko przykrywać bo jak ruszy wegetacja to trafi rośliny.... Już kiedyś mi wiosną budleje wymarzły...

U nas dzisiaj też zimno i wieje strasznie, a miało być słonko i go nie ma
Madzenka 08:35, 01 mar 2013

finka napisał(a)
witaj Marzenko,
no właśnie też widziałam te prognozy. trzeba bedzie uważać i być w pogotowiu ze "szmatami" żeby szybko wrzucić na roślinki jakby co. Masz dziś wolne?

Albo będziemy lać wodę jak Ty w ubiegłym roku
gierczusia 08:37, 01 mar 2013

Marzena2007 napisał(a)

Ale to dopiero jak się w chrabąszcze przeksztalcą? Teraz po stałym ociepleniu podleję ziemię dursabanem. Ja nie mam ich wiele...dwa znalazłam ale mi potfffory podgryzają rh i laurowiśnie !!

Owadofos na dorosłe , choć słyszałam że na larwy teź można( ja jeszcze tego nie sprawdziłam )

Jeden opuchlak składa 1000 larw ( dobrze jest , ilość zer sprawdziłam !),., więc uważaj są jak lawina..
Madzenka 08:37, 01 mar 2013

aga_k napisał(a)

U nas dzisiaj też zimno i wieje strasznie, a miało być słonko i go nie ma

I jak żyć miałam szukac wiosny w ogrodzie. Musicie mnie zmobilizować abym wyszła z domu...
Madzenka 08:38, 01 mar 2013

gierczusia napisał(a)

Owadofos na dorosłe , choć słyszałam że na larwy teź można( ja jeszcze tego nie sprawdziłam )

Jeden opuchlak składa 1000 larw ( dobrze jest , ilość zer sprawdziłam !),., więc uważaj są jak lawina..

No to ja je z konewki poleję wszystkie!!!
finka 08:38, 01 mar 2013

a co do opuchlaków, chrabąszcze są groźne dla roślin o twardych liściach właśnie dla rh i lauro, ale larwy to dopiero problem, podjadają korzonki m.in żurawek, prymulek, funkii i wielu innych fajnych bylin.Takie małe białe paskudztwo. Tak więc Dursban, tylko uważaj przy podlewaniu, bo to jeden z bardziej szkodliwych środków. Rękawiczki, maska itd, a po zabiegu prysznic.
finka 08:44, 01 mar 2013

na chrabąszcze trzeba robić oprysk po zmierzchu, bo wtey żerują, polewanie ma za zadanie zabicie larw
Madzenka 08:45, 01 mar 2013

finka napisał(a)
a co do opuchlaków, chrabąszcze są groźne dla roślin o twardych liściach właśnie dla rh i lauro, ale larwy to dopiero problem, podjadają korzonki m.in żurawek, prymulek, funkii i wielu innych fajnych bylin.Takie małe białe paskudztwo. Tak więc Dursban, tylko uważaj przy podlewaniu, bo to jeden z bardziej szkodliwych środków. Rękawiczki, maska itd, a po zabiegu prysznic.

Będę uważała, bo już się moja siostra kiedyś chemią ogrodową zatruła... A ja bez rękawiczek w ogrodzie nie potrafię pracować... Ale z maską?
Madzenka 08:46, 01 mar 2013

finka napisał(a)
na chrabąszcze trzeba robić oprysk po zmierzchu, bo wtey żerują, polewanie ma za zadanie zabicie larw

Właśnie taki mam plan, gdy temepratura osiągnie +15 stopni podlewanie larw a od czerwca opryski wieczorem
popcorn 08:47, 01 mar 2013

hihi, sąsiedzi się będą zastanawiać co wyczyniasz! Muszę się zaopatrzyć w ten środek...
pozdrawiam!