Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Konstancja30 22:54, 28 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)
Walka o pierwsze skrzypce przy furtce pomiędzy rh a lilakiem palibin..

w podstawówce kiedy lekcje historii miałam w "sali pamięci narodowej" ale to brzmi ... choć uwagę skupiałam na poniemieckim hełmie jakieś tam wojny udało się zapamiętać ... potem historia i Wołoszański stanowiły pasję ... jeszcze potem z uwagą sobie zerknęłam na "wojny czasu pokoju" z reporterskiej ręki ... i po tak starannej edukacji najpiękniejszą wojnę zobaczyłam przy Twojej furtce ... ...

uczenie niniejszym uważam za przereklamowane (mam nadzieję, że Nieletnia mi forum nie podczytuje ) ... sadzenie pożądane a kopiowanie za oczywistą oczywistość ...
Anabell 23:10, 28 maj 2013

Graby super.
Właśnie stosując Raundap często wyrastają wątrobowce, by potem je zniszczyć trzeba zastosować jeden z nich Mogeton 25 WP w dawce 15 g/10m kw lub Agrigerm 2000 SC w daw. 2% te same środki na glony i mech. Potem mycie kostki.
Fachowcy co układali kostkę mówili by nie wymywać piachu posypanego między kostką, ale tego nie można uniknąć. Po kilku latach powinno się uzupełnić piaskiem. Tak robiłam, a miedzy szczelinami wyrastają chwasty jak polecę Raundapem to chwasty usychają i brzydko wygląda. Mech w cienistych i wilgotnych miejscach wyrasta. Piękna była kostka pierwsze 5 lat, teraz nie można poradzić.
Madzenka 06:35, 29 maj 2013

Anabell napisał(a)
Graby super.
Właśnie stosując Raundap często wyrastają wątrobowce, by potem je zniszczyć trzeba zastosować jeden z nich Mogeton 25 WP w dawce 15 g/10m kw lub Agrigerm 2000 SC w daw. 2% te same środki na glony i mech. Potem mycie kostki.
Fachowcy co układali kostkę mówili by nie wymywać piachu posypanego między kostką, ale tego nie można uniknąć. Po kilku latach powinno się uzupełnić piaskiem. Tak robiłam, a miedzy szczelinami wyrastają chwasty jak polecę Raundapem to chwasty usychają i brzydko wygląda. Mech w cienistych i wilgotnych miejscach wyrasta. Piękna była kostka pierwsze 5 lat, teraz nie można poradzić.

To co robić? Chwasty ręcznie wyrywam i to pomaga, mech zdrapuję, resztę wyczyszczę karcherem. Zbaczymy jaki będzie efekt.
Zmotywowalyście mnie do racy w sobote. A kiedy tars odnowię olejem??? Ale kostka bardziej mnie denerwuje... Wieć powinna mieć palmę pierszeństwa.
Madzenka 06:38, 29 maj 2013

Konstancja30 napisał(a)

w podstawówce kiedy lekcje historii miałam w "sali pamięci narodowej" ale to brzmi ... choć uwagę skupiałam na poniemieckim hełmie jakieś tam wojny udało się zapamiętać ... potem historia i Wołoszański stanowiły pasję ... jeszcze potem z uwagą sobie zerknęłam na "wojny czasu pokoju" z reporterskiej ręki ... i po tak starannej edukacji najpiękniejszą wojnę zobaczyłam przy Twojej furtce ... ...

uczenie niniejszym uważam za przereklamowane (mam nadzieję, że Nieletnia mi forum nie podczytuje ) ... sadzenie pożądane a kopiowanie za oczywistą oczywistość ...

Iza żebyś wiedziala jak ten lilak pachnie...... Nie można przejść obok niego obojętnie, głowa od razu pietro w dół z nosem w kwiaty.
Muszę w tym miejscu uporządkować rabatę: ciemierniki - dać je na pierwszy plan i zrobić żywopłocik z lilaka Będzie co robić jesienią
bociek 06:50, 29 maj 2013

Mnie tez czeka renowacja kostki bo mi wszystko w niej rosnie, ale to juz zadanie dla zona, ja do tego paluszka nie przyloze. Mamy tylko zasypac wszystko klincem a nie piaskiem

Czemu wyrzucasz kule??? Kcialam sobie takie sprawic a Ty wyrzucasz... Czemu???

Milego dnia Madzen - dlugi weekend siem zaczyna po poludniu, lalalalala
Wieloszka 08:30, 29 maj 2013

Oszszsz jak pięknie u Ciebie! Dobrze, że te graby wymieniłaś - one ze swoją niedoskonałością były denerwujące w takim idealnym ogrodzie Też jestem za swobodą dla Tricolora.
Udanego weekendu jeśli będzie dla Ciebie długi Dla mnie jest, ale lista do zrobienia w ogrodzie mega długa, więc pewnie i tak czas niemiłosiernie szybko zleci Buziak!
Hogata 08:34, 29 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)
I kilka dzisiejszych ujęć. Strasznie mokro ale ogród stał się soczysty

Oj soczyste te kolorki faktycznie
A ten powojnik masz juz długo?? Jak sie zwie?
atena35 08:57, 29 maj 2013

Marzenko, nie lataj po tym ogrodzie tak szybko, bo mi się w głowie kręci
U mnie w kostce piasek z cemetem, żeby nie wypłukiwać kercherem.
Zobaczymy jak cement zatrzyma chwasty.
Pszczelarnia 09:29, 29 maj 2013

Domi napisał(a)

A nie wychodzą Ci spoiny przy myciu myjką ciśnieniową? Jak czyszczę tą drucianą szczotką też mech wyłazi ze spoiną, którą przerósł.

Pytanie w sprawie kostki kamiennej - czy mówiąc spoiny macie na myśli betonowe fugi? Ja mam kostkę bez betonu i M. musi uzupełniać te spoiny (taką posypką), bo ja za dokładnie zamiatam/plewię.
Czy wiecie jak (bez Karchera) umyć brudną kostkę (deszcze nie dociera i nie zmywa)? Szorować ręcznie, czym i jak?
atena35 11:07, 29 maj 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Pytanie w sprawie kostki kamiennej - czy mówiąc spoiny macie na myśli betonowe fugi? Ja mam kostkę bez betonu i M. musi uzupełniać te spoiny (taką posypką), bo ja za dokładnie zamiatam/plewię.
Czy wiecie jak (bez Karchera) umyć brudną kostkę (deszcze nie dociera i nie zmywa)? Szorować ręcznie, czym i jak?

U mnie do fug do posypki dodano suchy cement. O efektach będę mogła poinformować po lecie.
Zobaczymy.