Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju

Mój kawałek raju

monteverde 13:02, 09 lip 2012

Anabelki czosnki nadal ładnie wyglądają
języczka Rocket szykuje się do kwitnienia róża New Dawn
agata_chrosc... 13:04, 09 lip 2012

Aniu - cierpliwości, sprawa w toku. Była dziś w dwóch centrach ogrodniczych, ale tam takich rzadkości nie mieli. Jeszcze pobuszuję w internecie. A koszt przesyłki do Polski jest niestety dość wysoki, oczywiście znacznie wyższy niż cena samej roślinki. A ile dokładnie to musze sprawdzić i dam Ci znać.
monteverde 13:07, 09 lip 2012

irena_milek napisał(a)
No to jednak mikołajek! a może na 3 rok zakwitnie?
czy twoje aksamitki kremowe są wysokie, bo mi strasznie w górę wybujały i muszę w skrzynkach rano i wieczorem podlewać inaczej są klapniete!

może zakwitnie Irenko bo napewno masz aksamitkę wzniosłą,ona rośnie wysoko, w tamtym roku też nie popatrzyłam na opakowanie i wysiałam wzniosłą, a potem na rabacie poszła strasznie w górę i inne kwiatki zasłaniała a ta którą pokazałam nie jest wysoka
monteverde 13:08, 09 lip 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Aniu - cierpliwości, sprawa w toku. Była dziś w dwóch centrach ogrodniczych, ale tam takich rzadkości nie mieli. Jeszcze pobuszuję w internecie. A koszt przesyłki do Polski jest niestety dość wysoki, oczywiście znacznie wyższy niż cena samej roślinki. A ile dokładnie to musze sprawdzić i dam Ci znać.
Oki Agatko
Milka 13:16, 09 lip 2012

monteverde napisał(a)

No to jednak mikołajek! a może na 3 rok zakwitnie?
czy twoje aksamitki kremowe są wysokie, bo mi strasznie w górę wybujały i muszę w skrzynkach rano i wieczorem podlewać inaczej są klapniete!

może zakwitnie Irenko bo napewno masz aksamitkę wzniosłą,ona rośnie wysoko, w tamtym roku też nie popatrzyłam na opakowanie i wysiałam wzniosłą, a potem na rabacie poszła strasznie w górę i inne kwiatki zasłaniała a ta którą pokazałam nie jest wysoka

straszne wodopijce te wzniosłe aksamitki!
agata_chrosc... 13:20, 09 lip 2012

Aniu,
znalazłam Jogasaki za 8 euro i w tej samej szkólce jest też Izu No Hana za 8,50 i Veitchii za 5,50. Pozostałych nie ma ani w tej, ani w innej wielkie szkółce specjalizującej się w hortensjach. Być może to są odmiany jeszcze zastrzeżone i dostępne tylko w kraju, gdzie je wyhodowano? O koszty przesyłki poza Holandię trzeba się u nich dopytać, wiadomo tylko, że do ceny doliczają 7,50 za pakowanie (nie licząc samych kosztów transportu). Trochę to niestety kosztowna impreza. Może gdyby ktoś z ogrodowiska był w Holandii samochodem to ja bym mogła zamówić na swój adres - wtedy koszty są oczywiście dużo niższe, zazwyczaj ok.7-9 euro i resztę drogi autem by odbyły. Pozdrowionka

Pszczelarnia 13:30, 09 lip 2012

Ania (Monteverde) , czy to aby na pewno hortensja Anabelle? Wbrew wszystkiemu (że się pokłada etc) - ją lubię najbardziej. Ale tak już mam: lubię nie zawsze to, co idealne i bezobsługowe.
Ania, wysiewasz dwuletnie w ogóle? Chciałam zapytać o chabra - nie udało mi się zdobyć i teraz wysiałam ale nie wiem, jak on się zachowuje?
agata_chrosc... 13:34, 09 lip 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Ania (Monteverde) , czy to aby na pewno hortensja Anabelle? Wbrew wszystkiemu (że się pokłada etc) - ją lubię najbardziej. Ale tak już mam: lubię nie zawsze to, co idealne i bezobsługowe.
Ania, wysiewasz dwuletnie w ogóle? Chciałam zapytać o chabra - nie udało mi się zdobyć i teraz wysiałam ale nie wiem, jak on się zachowuje?

A ja akurat mam chabry (były z dobrodziejstwem inwentarza) i one się same wysiewają. Czyli jak już Ci wzejdą to masz z głowy na lata
monteverde 13:40, 09 lip 2012

Pszczelarnia napisał(a)

tak Pszczółko Anabell faktycznie ma wiotkie łodyżki ale moje rosną w donicach, dwuletnie wysiewam, np, teraz były bratki Rococco i już kwitną, tak jak napisała Agatka, raz wysiane chabry są na lata,nie boi się mrozu, kępa się powiększa z roku na rok, jak masz jakiś problem to może podeślę sadzonkę?
Pszczelarnia 14:13, 09 lip 2012

Nie, nie mam. Wysiałam i teraz wyciągam sadzonki oczami z ziemi, żeby już się pokazały.
Jak się pije z kryształów? Muszę spróbować.