Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku cz.II

Ogród Sylwii od początku cz.II

Syla 13:05, 18 sie 2013

Bogda napisał(a)
Sylwia a w jakim odstępie od serbów masz sadzone rośliny?ile im trzeba dać miejsca?

a jak serby będą u Ciebie rosnąć ... naturanie ???
Matka 13:35, 18 sie 2013

Chcę je posadzić w żywopłocie, co 1m, a przed nimi ma być rabata z hortensjami i innymi...
Syla 13:49, 18 sie 2013

Bogda napisał(a)
Chcę je posadzić w żywopłocie, co 1m, a przed nimi ma być rabata z hortensjami i innymi...

zastanów się u siebie czy żywopłot koniecznie ??? masz ogromną przestrzeń czy nie warto tych świerków poprowadzić w sposób naturalny ...no ale ..... Ja swoje roślinki sadzę blisko świerków aż za blisko ..... i zastanawiam się czy poradzę sobie z formowaniem żywopłotu ..... u siebie możesz 1m od świerka zacząć nasadzenia ...... Weź pod uwagę średnicę świerka i hortensji jaką chcesz mieć
Loosiuu 14:29, 18 sie 2013

Mój jeden świerk ma pędy długości ok. 2 m od pnia. Ogólnie średnica ma coś koło 3-4 m, ale żeby ładnie, gęsto wyglądało można posadzić dosyć blisko, a potem po prostu skracać przyrosty, które będą wchodzić na rośliny. Ja tak robię obok kosodrzewin. Im skracam świeczki o połowę, a świerkom ucinam gałęzie tylko tyle ile wejdą na nie.
Syla 14:39, 18 sie 2013

Loosiuu napisał(a)
Mój jeden świerk ma pędy długości ok. 2 m od pnia. Ogólnie średnica ma coś koło 3-4 m, ale żeby ładnie, gęsto wyglądało można posadzić dosyć blisko, a potem po prostu skracać przyrosty, które będą wchodzić na rośliny. Ja tak robię obok kosodrzewin. Im skracam świeczki o połowę, a świerkom ucinam gałęzie tylko tyle ile wejdą na nie.

u świerka serbskiego z tą średnicą równie bywa ale masz rację , można skarać gałązki tam gdzie przeszkadzają .... robię tak w przypadku luźno prowadzonego świerka przy wejściu do domu .... dolne gałęzie wchodzą mi na ostrokrzew golden gem
Loosiuu 14:49, 18 sie 2013

Właśnie to jest taka gra w ciemno z tą odległością, bo te świerki rosną różnie. Jedne są szerokie, drugie wąskie, a jeszcze inne od dołu szerokie a wyżej wąziutkie. Chyba lepiej wsadzić bliżej trochę i potem przyciąć niż za daleko i czekać bardzo długo, aż osiągniemy zamierzony efekt. Albo ewentualnie trochę dalej, ale pomiędzy świerkiem, a inną roślinką dać coś okrywającego i niskiego np. irgę Dammera, bluszcz czy barwinek.
Matka 21:36, 18 sie 2013

Syluś, zerknełabyś u mnie na to miesce o którym pisałam?może coś wypatrzysz na te serby
Sabinka 00:01, 19 sie 2013

Syla napisał(a)

chodzi o bezę ? nie dawałam przepisu tylko linkowałam do kilku osób : )

Nooo..bardzo mozliwe Pamietam tylko ze ktos nazwal ja pychotka
Sabinka 00:03, 19 sie 2013

Syla napisał(a)

dwukrotnie przed urlopem ucinałam i mocno ciachałam i widzę , że ładnie "zniebieskowiała" i zauważyłam tam gdzie ją Glauca Globosa zacienia to jest zielonkawa .... także mam kostrzewę zebrę zielono niebieską w 2szt

Tez zauwazylam u siebie dwukolorowosc kostrzewy...ale "kizie mizie" juz ciachnelam!
Podlewam ale nie wiem czy biohumus wystarczy wedlug ciebie? czy czyms jeszcze je dozywiac?
Milka 13:22, 19 sie 2013

Syla napisał(a)
Papa położona .... i styrodur dzisiaj poniekąd również ... w poniedziałek małe co nie co zostało ....

jestem pod wrażeniem, ale szybko!! no ale trudu sporo poszło...i zachwycam się hakone wśród bukszpanów, coś takiego też zrobię, zamiast kostki z jasnego bukszpanu dodam cisom hakone