Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku cz.II

Ogród Sylwii od początku cz.II

Syla 15:19, 06 lis 2013

Zielona napisał(a)
Pomachać przyszłam Jak tam ocieplanie donicy? Już zrobione, czy projekt nabiera mocy urzędowej? I jeszcze zapytać chciałam, czy Twoje rh nova zembla rosną w cieniu? One mają takie ładne kwiaty, bo nie bledną, kiedy są całkowicie rozwinięte i dlatego mi się podobają, ale czytałam w katalogu, że wymagają cienia... Wiem, ze są odmiany na słoneczne stanowiska i poszperam w nich, ale najpierw sprawdzam "u źródła"

Rh Nova Zebla mam posadzone od strony zachodniej .... w dużym stopniu cieniuje go dom .... słońce ma gdzieś od godziny 14.00 aż do zmierzchu .....
Cunningham's white mam natomiast posadzone w pełnym słońcu i doskonale sobie radzą .....

Donicy jeszcze nie ociepliłam ...... może mi się uda w tym tygodniu ....
Syla 15:26, 06 lis 2013

Tusiala napisał(a)
Sylwio już tyle w tym roku zrobiłaś... masz zamiar jeszcze coś działać?

Ogrodowo - muszę jeszcze zrobić akcję odchwaszczania ..... ale to tylko kosmetyka .... natomiast akcja ogród zimowy jeszcze trwa ...... na tapecie tynkowanie ..... w tym tygodniu ma się zakończyć ......

Dzisiaj miałam wizytę pana który mi zrobi na nowo półki do siany wodnej .... ten pan mnie zrozumiał !!!! także będzie wymianka ..... a i zrobi mi z blachy do altany wgłębniki na drewno .... w przyszłym tygodniu będzie gotowe

No i mają się jeszcze deski tarasowo-altanowe położyć ...... dlatego potrzebuję dużo jeszcze ciepła

Ogród od dwóch dni się sam podlewał - aura mi służy dzisiaj choć chłodno pojawiło się słonko ..... tak to ja rozumiem
Zielona 16:46, 06 lis 2013

Syla napisał(a)

Rh Nova Zebla mam posadzone od strony zachodniej .... w dużym stopniu cieniuje go dom .... słońce ma gdzieś od godziny 14.00 aż do zmierzchu .....
Cunningham's white mam natomiast posadzone w pełnym słońcu i doskonale sobie radzą .....

Donicy jeszcze nie ociepliłam ...... może mi się uda w tym tygodniu ....

Hmm... to daje nadzieję... bo ja też planuję posadzić rh przy ogrodzeniu "zachodnim" przed domem. Cunningham's jest przeznaczony na słońce lub półcień. No i kwitnienie powtarza, ale... jest biały. I choć wcześniej miałam ochotę na ograniczenie kolorów przed domem, to jednak myślę, że przy naszych powierzchniach to niekoniecznie się sprawdza... Mały ogród jakoś bardziej odpowiedni do takiego pomysłu mi się wydaje. Dlatego pomyślałam o novej zembli, 5szt, przed smaragdami. Nie pytaj, gdzie takie zestawienie widziałam
Syla 16:50, 06 lis 2013

Zielona napisał(a)

Hmm... to daje nadzieję... bo ja też planuję posadzić rh przy ogrodzeniu "zachodnim" przed domem. Cunningham's jest przeznaczony na słońce lub półcień. No i kwitnienie powtarza, ale... jest biały. I choć wcześniej miałam ochotę na ograniczenie kolorów przed domem, to jednak myślę, że przy naszych powierzchniach to niekoniecznie się sprawdza... Mały ogród jakoś bardziej odpowiedni do takiego pomysłu mi się wydaje. Dlatego pomyślałam o novej zembli, 5szt, przed smaragdami. Nie pytaj, gdzie takie zestawienie widziałam

A może więcej niż 5 szt ???? masz dużo więcej miejsca .... ja mam obok siebie posadzonych 11szt ....pomyśl
Zielona 17:02, 06 lis 2013

Syla napisał(a)

A może więcej niż 5 szt ???? masz dużo więcej miejsca .... ja mam obok siebie posadzonych 11szt ....pomyśl
Widziałas to miejsce, gdzie chcę rh? Nie wiem, czy tam powinnam planować więcej. Ty masz co metr posadzone, prawda? Muszę wymierzyć, ile by miejsca zajęły.
Zielona 17:27, 06 lis 2013

usuwam, żeby nie śmiecić i pozdrawiam afkors
Robaczek 19:30, 06 lis 2013

Witaj Sylla!
Wychodzę z mroku i będę już otwarcie podziwiać Twoje dokonania
Plany na ten rok wciąż tak ambitne, jakby to był początek sezonu, a nie jego schyłek...chylę czoła!
Super, ze znalazłaś nowego fachowca od ściany wodnej. Nic tak nie drażni jak zniweczenie naszych ogrodowych planów przez niefachowe wykonanie. Obyś była zadowolona tym razem, trzymam kciuki za powodzenie akcji!
Czekam teź na aktualne zdjęcia Twojego bajecznego zakątka
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
Syla 20:12, 06 lis 2013

Robaczek napisał(a)
Witaj Sylla!
Wychodzę z mroku i będę już otwarcie podziwiać Twoje dokonania
Plany na ten rok wciąż tak ambitne, jakby to był początek sezonu, a nie jego schyłek...chylę czoła!
Super, ze znalazłaś nowego fachowca od ściany wodnej. Nic tak nie drażni jak zniweczenie naszych ogrodowych planów przez niefachowe wykonanie. Obyś była zadowolona tym razem, trzymam kciuki za powodzenie akcji!
Czekam teź na aktualne zdjęcia Twojego bajecznego zakątka
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia

Witaj Kasiu ..... jesteś Za tydzień będziemy już wiedzieć czy półeczki spełnią oczekiwania ..... choć próba wody dopiero na wiosnę ...... ale chodzi o właściwe ich ukształtowanie ..... do trzech razy sztuka będzie dobrze .....hmm .... musi być dobrze niepoprawna optymistka ze mnie ..... ale tak jest łatwiej .......Postaram się o zdjęcia jak przestanie padać .....ściskam moccccno nawet nie wiesz jak się cieszę , że jesteś
Tusiala 11:06, 07 lis 2013

Mam nadzieję, że uda Ci się zdążyć z Twoimi planami przed mrozami. A przy tym deszczu chcą fachowcy tynkować?
Jestem ciekawa tych wgłębników na drewno.

Widziałam jak podpowiadasz Marcie-Zielonej jakie rośliny mogłaby u siebie wsadzić. Podobają mi się Twoje pomysły, rabaty zaraz takie kolorowe się robią.
Czy gdybyś miała chwilę czasu wolnego – o ile to u Ciebie możliwe zajrzałabyś na moje rabaty? Zrobiłam tam co prawda linie trawnika ale chciałabym żebyś zerknęła swoim bystrym, pomysłowym okiem?
Robaczek 17:43, 07 lis 2013

Sylwio, cieszę się, że nie opuszcza Cię pozytywna energia, to się udziela nawet czytającym!
Czy wytyczyłaś już kształt przyszłej różanki? Masz w głowie jakąś konkretną kolorystykę?
Czekam na tą realizację z niecierpliwością...
Pozdrawiam serdecznie!