Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro :)

Ogród w skali mikro :)

gierczusia 07:22, 05 lut 2013

Madziarzeszow napisał(a)
Ojej czy piszecie o funki white ? ,że taka kapryśna dama? i nie chce rosnąć?
Bo ja właśnie na jesień ją zakupiłam i jestem ciekawa co wyjdzie i czy w ogóle wyjdzie.....

Nooo Kochana to gratuluję fantastycznego zakupu zazdraszczam no i melduj na bieźąco czy rośnie diablica i czy biała wogóle jest... Napisz teź plizzzz w jakim miejscu ją posadziłaś ( słońce/ cień ) i czy masz suchą ziemię czy może glnę , jak ja ... Buziam
Madziarzeszow 08:08, 05 lut 2013

No to ładnie o ile w ogóle coś urośnie to jest posadzona cieniu , bardziej półcień , a ziemia bardziej sucha ..... zobaczymy co to będzie .....musi dać sobie radę , bo jak nie to trudno kupię koleżanki , tylko szkoda bo tak strasznie mi się podobała
gierczusia 08:22, 05 lut 2013

Madziarzeszow napisał(a)
No to ładnie o ile w ogóle coś urośnie to jest posadzona cieniu , bardziej półcień , a ziemia bardziej sucha ..... zobaczymy co to będzie .....musi dać sobie radę , bo jak nie to trudno kupię koleżanki , tylko szkoda bo tak strasznie mi się podobała

Nooo właśnie , w tym sęk mnie też te białe listki zachwycały.. Ale z drugiej strony mój ogród mógłby mieć drugą nazwę " ogród dla roślin o mocnych nerwach"... Bo u mnie muszą wytrzymać i basta !!
gierczusia 09:22, 05 lut 2013

Męczą mnie te donice bo wiecie ,że ja to macalska jestem i lubię dotknąć zanim kupię ... Sprawdziłam właśnie ten moneks , bo nazwa wydała mi się znajoma ( kiedyś tam zabawki kupowałam )
I rzeczywiście jest w Chorzowie , nawet codzień koło niego przejeżdżam w drodze do pracy ... Więc jak moja buzinka wróci do formy i będę mogła spożywaćokarmy nie tylko płynne i sił nabiorę to zaraz do kontekstu startuję ... Bo inaczej to będą roślinki , a nie będzie w co je wsadzić

Czy macie może pojęcie jak duża powinna być donica dla takiej miniaturowej horti ??? Bo miewam skłonnosći do przesady ... Albo maksi albo mini ... a midi wcale
gierczusia 10:07, 05 lut 2013

Oprócz licznych planów na wiosnę i nie tylko ,doszłam do wniosku ,że muszę zliftingować moją rabatę przed domkiem ... Mam tam dwa bidne rododendrony , które uwielbiam i będę reanimować wg opisu Bogdzi ...z tylu jest tam cis , którego chyba przytnę w stożek ... Ale może coś mi tu podpowiecie???

Liczę na Was

Z przodu przed rh jest teraz hebe i irga
Gosiniak 10:32, 05 lut 2013

A jak tam ze słońcem jest tylko w godzinach rannych, czy wcale nie ma?
Ja bym na pewno dodała hosty, żurawki limonkowe, trochę rozjaśnią i może trzmielinkę na pniu.
gierczusia 11:47, 05 lut 2013

Gosieńko śłońca nie ma wcale prawie... Jak jest to rankiem , jakaś godzinka... A czy zamiast host cuśss innego... ?? Wiesz ... Goście zimą a tu łysina pohostowa .... Żurawki -już mi się podoba

A moźe trawka jakowaś ???
gierczusia 11:53, 05 lut 2013

Może powinnam zacząć od tego ,że to dwie rabaty są a pomiędzy nimi żwirowa ścieżka ..ciężko jest zrobić odpowiednie zdjęcie , zpowodu skosów dachu ... Może z tego coś zobaczycie...

Po lewej stronie ukryte za rynną jest wejście do domu, a u dołu zdjęcia jest ta rabata z różanecznikami.... Szkoda ,że jeszcze jest śnieg ...
gierczusia 11:55, 05 lut 2013

Jak spojrzalam na to z góry , to chyba w pierwszym rzędzie trzeba zwężyć obszar żwirkowy...
Ozz 12:51, 05 lut 2013

Nie chcę się czepiać szczegółów, ale cis i rhododendron to oprócz tego, że lubią cień to dwa różne światy.

Tzn rh wiadomo - gleba kwaśna, a cis - nawet zasadowa, więc mogą się nie czuć za dobrze w swoim towarzystwie (tzn jak ,,zrobisz dobrze" rhododendronom i je podkarmisz to cis będzie cierpiał itd.)
Chyba, że je jakoś ,,glebowo" oddzielisz, ale to już Danusi trza pytać o szczegóły bo ja tego nigdy nie robiłam