Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro :)

Ogród w skali mikro :)

Bogdzia 18:31, 05 lut 2013

gierczusia napisał(a)
Bogdziu bardzo dziękuję Ci że znalazłaś czas by tu do mnie kuknąć i poradzić ... Ta rabata jest raczej na północ , bo słóńce dochodzi tam ledwo rankiem na jakąś godzinkę , dwie ... Stąd jest jakiś problem z chorobami grzybowymi ,ale to już osobna bajka...

Moja koncepcja jest taka ,żeby z tylu tego cisa wysadzić i dać tam stożka bukszpanowe i miedzy to jakąś trawę , która lubi cień ... Cuśss tam wynajdę , Bea Carexy radziła... A z przodu ... No nie wiem .. Jest tam hebe.. Może go dołożyć.. Albo wrzosy albo gaulteriie a moźe zurawki jak Gosia od igiełek radziła...no nie wiem po prostu

Może u Ciebie Bogdziu rododendrony mają jakieś fajne sąsiedztwo i coś mi poradzisz ...

Moje rh nie mają sąsiedztwa bliskiego bo tak się rozrastaja ze ze wszystkim musiałam uciekac.W końcu posadziłam floks szydlasty i też już go zarosły. Nie wiadomo jakie Ty masz gatunki czy wysokie czy nie bo od tego trzeba uzależnic sąsiedztwo. Za wysadzeniem cisa jestem jak najbardziej ale czy sadzic bukszpany mam wątpliwości bo one mają bardzo duze bryły korzeniowe i może byc problem z ewentualnym póżniejszym wykopaniem gdyby rh urosły duże. Może wiesz jakie masz gatunki?Nastaw się raczej na rośliny łatwe do przesadzania albo bardzo niskie których nie będzie Ci żal jeśli rh urośnie. Przypuszczam że przed rh jest ścieżka którą się chodzi. Tez musisz przemyślec czy rh jej nie zarosna i możesz nie miec przejścia. Jednak dobrze by było znac gatunek rh.A i wrzosów też nie radze bo łatwo wymarzają i też mają duże bryły korzeniowe , możesz uszkadzac rh przy ich wykopywaniu, gaulteria o wiele bardziej się nadaje.
Bogdzia 18:35, 05 lut 2013

GosiaJoanna napisał(a)
Albo barwinka posadź będzie fajny zielony dywanik

Z barwinkiem trzeba uważac bo się bardzo rozrasta jeśli nie jest ograniczony, szczególnie ten niebieski.Wiem ze jest ładny ale jak się rozrośnie walka z nim jest trudna bo bez przerwy będzie wyrastał tam gdzie się go nie chce. U mnie najpierw wylazł za płot a teraz zza płotu znów wraca na działkę na której już go nie chcę. Moim zdaniem koniecznie trzeba go ograniczyc.
GosiaJoanna 18:46, 05 lut 2013

Bogdzia napisał(a)

Albo barwinka posadź będzie fajny zielony dywanik

Z barwinkiem trzeba uważac bo się bardzo rozrasta jeśli nie jest ograniczony, szczególnie ten niebieski.Wiem ze jest ładny ale jak się rozrośnie walka z nim jest trudna bo bez przerwy będzie wyrastał tam gdzie się go nie chce. U mnie najpierw wylazł za płot a teraz zza płotu znów wraca na działkę na której już go nie chcę. Moim zdaniem koniecznie trzeba go ograniczyc.

Dzięki za radę trzeba będzie jakoś go poskromić.
eliza3 18:59, 05 lut 2013

Ja też mam barwinka, dwa lata rósł sobie powolutku, ale jak ruszył w ubiegłym roku, to też muszę go poskramiać ale po mimo wszystko bardzo go lubię, a zwłaszcza jego niebieskie kwiatki.
gierczusia 19:08, 05 lut 2013

To różanecznik simona .. W opisie napisano ,że rosną na wysokość 120 cm i szer. 150 cm... I to by pasowało ... raczej wszerz niż wzdłuz.... A u mnie rośnie biednie , ale ten większy ma jakieś 60 cm a niższy 30 ...wysokości... Więc napewno nie zarośnie mi scieźki ( niestety )
gierczusia 19:10, 05 lut 2013

A barwinek który rósł na sąsiedniej rabacie wymarzł mi do cna i teraz jakoś przekonania do barwinka nie mam
gierczusia 19:15, 05 lut 2013

Bogdziu ja Ci dziś na raty odpisuję .... Właśnie dlatego ,że te moje rh są takie niskie to myślałam o tle z bukszpanu i ciutek trawki ... Bo rh już pójdą do góry troszku , a bukszpany też wolno rosną ale może by stanowiły dobre tło ... Ale jak piszesz ,że mają duże brły korzeniowe to rozumię ,że mogą rh przeszkadzać ... Więc może tylko trawy ?? Bo tam z tylu łysawo jest
gierczusia 19:18, 05 lut 2013

A gaulterię mam w dużych ilościach mogę ją machnąć pod rh

gierczusia 19:22, 05 lut 2013

Zeta napisał(a)

Ja je kocham i planuję zachościć sobie pół lasu na wiosnę.....więc kupujcie hosty póki są bo jak wpadnę do ogrodniczego to......... --

Nooo Kochana ja u mnie znalazłam takie maciupkie ogrodnictwo zaniedbane jak byk ... Ale hosty w donicach o średnicy 70 cm, max ogromniaste kupiłam tam za 30 zetka .... A adres ściśle tajny , żebyś mi nie wykupiła jak zapowiadasz ... Bo skoro pól lasu do zahoscenia , to strach się bać
Ginger 19:29, 05 lut 2013

Hosty o średnicy 70 cm !!!! Wow faktycznie ogromniaste !!!! Masz zdjęcie jak wyglądały ?? bo zapewne jeszcze nie wyglądają z ziemi