Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro :)

Ogród w skali mikro :)

anna_g 22:04, 18 kwi 2013

A co z nicieniami na opuchlaki - gdzieś czytałam że są dobre... Stosujecie je też? Od razu mówię że sie nie znam tylko czytam tu u was co piszecie więc mnie zaciekawiło jak podchodzicie do nicieni?
Pozdrawki zasyłam i buziolki przy okazji - szczęśliwa jestem bo dzisiaj mi się udało 2,5 godzinki w ogrodzie spędzić. Zmrok mnie wypędził - sadziłam dymkę - jutro sprawdzę czy ją dobrze posadziłam - czyli górą do góry bo już nic nie widziałam ale nie chciałam jeszcze kończyć
gierczusia 22:05, 18 kwi 2013

Filip., w sprawie opuchlaków to ja siem polecam .,, prawie już jako ekspert .. Cieszę się ,że mogłam jakoś pomóc
baraga1904 22:07, 18 kwi 2013

...wpadam tu na chwilkę i już mam kolejne zakupy na liście...ten dozownik do nawozu to jest moje " must have " na ten tydzień... na alle widzę że tańszy... a ja z konewką z florovitem latałam do tej pory....
gierczusia 22:10, 18 kwi 2013

Nicienie teź przetestowałam.. One mają jedna wielką wadę .. A jest nią cena.. U mnie zdecydowanie poprawiły stan , ale one wykańczają tylko larwy.. Poza tym mają krótki okres ważności , bo jak Ci pzryjdą te mikro potwory , to musisz je trzymać w lodówce i zuzyć w przeciągu paru dni , atemperatura też musi być odpowiednia..no i wiem na bank ,że jeden raz nie wystarczy , bo opuchlaki miałam nadal .. Teraz czekam jak będzie , bo jesienią moje paskudny załapały się na jeden strzał owadofosem .. Zobaczymy ..

gierczusia 22:12, 18 kwi 2013

baraga1904 napisał(a)
...wpadam tu na chwilkę i już mam kolejne zakupy na liście...ten dozownik do nawozu to jest moje " must have " na ten tydzień... na alle widzę że tańszy... a ja z konewką z florovitem latałam do tej pory....

Super ,że Madzenka mi ten pomysł " sprzedała " , no nieee??
Też już go właśnie szukam.. Najlepiej razem z magiczną siła
noemi 22:13, 18 kwi 2013

gierczusia napisał(a)

Filip .. Kup ten Owadofos , bo on naprawdę działa ..bez sensu wydawać kasę na półśrodki , a opuchlak składa 1000 larw.. Tempo mają zastraszające..
W tym fungichemie go mają. A nie widziałam o w żadnym markecie ani ogrodniczym.. Mało tego , nikt nawet o nim nie słyszał .. Butelka jest duża, niestety ..... Link jest nawet u mnie z okazji zraszacza do magicznej siły

Elu , ja też mam te krewetki , na razie zaatakowały żurawki , obok rosną inne roślinki ? ... wczoraj je zbierałam ręcznie ? co one mogą jeszcze zaatakować ? muszę kupić ten owadofos? i skąd one się wzięły , jak nic nowego nie dosadzałam w tym miejscu ?

ten owadofos lałaś bezpośrednio do gruntu ?

anna_g 22:25, 18 kwi 2013

Dzięki Ela za info o nicieniach - wygooglałam je sobie - faktycznie cena jest konkretna...
JulkAd 22:26, 18 kwi 2013

bociek napisał(a)

Leje ile sie zmiesci, a konewka sama rozicencza Jeszcze nie zaszkodzialam roslinom, ale nie namawiam, zeby nie bylo, jak cosik padnie z nadmiaru florovitu

a no to dziękuję..na własną odpowiedzialność będę podlewać...żeby nie było
gierczusia 22:28, 18 kwi 2013

One niestety szybko się rozprzestrzeniają Madziu.. I nie poprzestaną na żurawkach, nie kcem Cię martwić..

Tak jak napisałam , u mnie żrą bluszcze , rodki , trzmieliny i gaulterie ..aaaa.. Cisy .,, nie wiem skąd się wzięły ,to dziwne ,jeśli nic nie dosadzałaś.. Ale one łażą niestety , więc mogły przejść od sąsiada lub z jakiegoś okolicznego nieużytku .. Owadofos polecam.. Nicienie w sumie teź , ale to są duże koszty i kłopot.. Termin , temperatura itd.. Pisałam wyżej .. A Owadofos u mnie się sprawdził a tylko psikałam .. Jednak z tego co się dowiedziałam , to można też lać u podnóża rośliny , bo one przy korzeniu głównym najchętniej urzędują
gierczusia 22:31, 18 kwi 2013

anna_g napisał(a)
Dzięki Ela za info o nicieniach - wygooglałam je sobie - faktycznie cena jest konkretna...

.. Niestety konkretna , a na dodatek jeden raz nie załatwi sprawy a nicieni nie możesz długo w lodówce pzrechowywać ,więc na bank trzeba kupić 2 razy , jak nie więcej ... ... Ale to ekologiczne jest a Owadofos śmierdoli ,że można paść ... Ale grunt ,że opuchlaki też padają