Martek, ja swoje iglaki kolumnowe też obwiązuję na zimę. Śnieg nie zniekształca gałęzi się pod wpływem śniegu i mają ładny pokrój. Udało ci się na swoich rabatach zachować piętra. tzn. niższe z przodu i wyższe z tyłu. Ja mam cały czas z tym problem, bo jakaś roślina wystrzela niespodziewania ponad normę.
Ania zmarzły i nie szkoda wyrzucić,a ja dziś wyrwałam 4 piękne żeniszki ,wcześniej w pełni kwitnienia jak na początku lata tytonie.Jeszcze kilka cynii mini .Ale teraz będę już wywalać muszę,żeby zobaczyć gdzie mam co wkładać.Bo nawet nie mogę zdjęcia wrzucić,żeby było czarne na białym co jest na rabatach i czy dobrze utrzymuję odległości od roślin .To nie bez znaczenia bo wiosną znowu będę zaczynać od początku jak źle posadzę jesienią
Do storczyków nic nie ma,ale podobają mi się odmiany mniej popularne od tych namiętnie kupowanych bo niestety te inne są o wiele droższe.
Nie ma zdjęć,żeby pokazać które mnie kręcą .
Sama też miałam białe i te fioletowe czy różowe jak kto woli i raz dostałam takiego zielonego od T
Twoja kolekcja i jakość storczyków bardzo mi Aniu imponuje.
Istnieje taki zabobon,że nie powinno się mieć storczyków w bukiecie ślubnym bo wkrótce ktoś z najbliższych odejdzie.
Znam tylko jeden taki przypadek i mam nadzieję ,że to tylko zbieg okoliczności.
Nie wiem czemu ludzie przydzielają tak niewdzięczne role kwiatom i roślinom .
Z jednym się zgodzę co do kwiatów w domu .Jedne są pożyteczne inne zabierają tylko niepotrzebnie tlen.
Bo trzeba pamiętać,że w dzień korzystamy z ich właściwości nocą jednak sytuacja się odwraca .
Dlatego u mnie jest sansewieria ,która nocą wydala tlen,a za dnia pobiera
Kto ma dużo kwiatów w pokoju ,a zwłaszcza w sypialniach powinien spać z uchylonym lufcikiem
Miło,że masz czas dla mojego wątku
Wiem,że trzeba obwiązywać i pamiętam,że Danuta powiedziała,że najlepszy czarny nie zielony sznur
Muszę poszukać,nawet gdzieś już zdobyłam,ale gdzieś schowałam ))))))))))))))
O piętrach zawsze pamiętam bo ważne na takich mikrych rabatach jak moje żeby do każdego kwiatka docierało słońce.Nie zawsze w każdym rzędzie kwitnie mi tak jakbym chciała,ale cóż nie da się tak idealnie dogodzić każdej roślinie jak się ma w większości po 5,6 godzin słońca
Jest mi łatwiej tworzyć te schody ponieważ i dalie i jednoroczne wystawiam w jednym prawie czasie .Z bylinami jest o wiele trudniej mnie też nie raz wystrzeli coś poza wszystko,że obok reszta się kładzie ...
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Niedawno skończyłam kolejne przesłuchiwania żurawi i gęsi.
Dziś znowu widziałam sama już nie wiem,ale jednak żurawie stadko...
Zbyt wysoko żeby na 100 -wę rozpoznać jednak głos się niesie .I tak jak na lądzie posłuchać gęsi to to co na niebie przelatuje ma bardziej ciekawszy i przeszywający przestrzeń dźwięk niż ma to gęś np.gęgawa.Na 3 fotografii trzeba mieć dobry wzrok,ale wrzuciłam bo ten klucz wygląda inaczej niż ten równy z przed kilku dni
Ornitologia może minęłam się z powołaniem ...?
Chciałam kiedyś zostać podróżniczką by móc obserwować zwierzęta w ich naturalnych warunkach,ale to marzenia ściętej głowy ))))